| Autor |
Poruka |
respectre
Akvarista

Registrovan: 09 Sep 2011
|
Da li cisti vodu ako se stavi recimo u najlonsku carapu, i samo spusti na dno. Imam potopni filter, a voda mi je stalno zuckasta. |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Blue
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009
|
Stavi ga negde gde ima protoka, npr. na izlaz pumpe. |
|
|
|
   |
 |
bojan86
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2011
|
Obavljaće on funkciju samo da je u dodiru sa vodom. Najvažnije ti je da voda što više struji "kroz njega". To se postiže kada staviš ugalj u filter, e sad ako nisu u mogućnosti onda možeš i u akvarijum. Koliko je to estetski lepo, to je na tebi da proceniš. |
|
|
|
    |
 |
No 1
Urednik

Registrovan: 17 Avg 2009
|
Preporucujem nitratnu smolu, ako uspes da je nadjes, umesto aktivnog uglja. |
|
|
|
   |
 |
Goran72
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2011
|
Ajde da se nadovezem ovde kad je vec o aktivnom uglju...Juce sam probao Hang on filter u manjem akvarijumu i naravno voda je prolazila kroz ugalj.Da li posto sam ga aktivirao da li se trosi i na suvom? |
|
|
|
   |
 |
bojan86
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2011
|
Ne. Nema on "radno vreme". Već kad upije sve supstance koje inače upija, on se "napuni" i više nema mesta i tada je "potrošen". |
|
|
|
    |
 |
Cyrix
Akvarista

Registrovan: 17 Nov 2011
|
ja imam takodje potopni filter atman at-f102, u donjem delu ima poklopac koji se skida i tu ima dva sundjera kroz koje filtrira vodu koju uvlaci. da li bih mogao umesto jednog sunjera da ubacim ugljeni filter neki dan pa posle da vratim? |
|
|
|
     |
 |
respectre
Akvarista

Registrovan: 09 Sep 2011
|
U pitanju je filter sa dva sundjera. Da izvadim jedan sundjer i tu natrpam ugalj?
hehe isto pitanje  |
|
|
|
   |
 |
skip
Akvarista

Registrovan: 07 Nov 2010
|
Imam jedno pitanje u vezi aktivnog uglja, da li uklanja dejstvo mikro i makro elemenata....? |
|
|
|
   |
 |
surcinac
Akvarista

Registrovan: 28 Dec 2011
|
| skip :: |
| Imam jedno pitanje u vezi aktivnog uglja, da li uklanja dejstvo mikro i makro elemenata....? |
Da ne preporucujem drzanje aktivnog uglja u biljnim akvarijumima jer on upija sve hranljive sajtojke koje je neophodno bilju.
Inace drzim ga u spoljnim filterima dugi niz godina (naravno ne stalno neko po nekoliko dana pa ga vadim)(naravno posle odredjenog perioda se menja ) ,sto zavisi od kolicine aktivnog uglja i naravno broja riba.  |
|
|
|
   |
 |
zeljko123
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 17 Jan 2012
|
kada je potrebno zameniti aktivan ugalj |
|
|
|
   |
 |
Aquamen
Akvarista

Registrovan: 19 Dec 2011
|
Aktivni ugalj nema sta da trazi u zdravom akvarijumu.
Upotreba aktivnog uglja preporucuje se za:
Pripremu cesmovace za akvarijum (pre ubacivanja ribe)
Odklanjanje zute boje iz vode.
Posle lecenja medikamentima, otklanja ostatke lekova.
Kod mutne vode, vezuje mikroskopske cestice iz vode i tako dobijate bistru vodu
Smanjuje sadrzaj ozona i hlora u vodi
Vazno:
Dok se koriste medikamenti ili preparati protiv algi treba bez aktivnog uglja filtrirati.
Posle lecenja iz vode obavezno izfiltrirati ostatke lekova i drugih preparata aktivnim ugljem.
Vodu treba sto sporije filtrirati kroz ugalj kako bi on imao vremena da pokupi sve stetne materije iz nje.
Kroz 1litar aktivnog uglja optimalno je da prodje 150 mililitra vode na sat, prolaskom vece kolicine vode gubi se njegovo maximalno iskoriscenje i ciscenje duze traje.
Aktivnom uglju nije stalno mesto u zdravom akvarijumu i koristi se samo na nekoliko dana.
Posle maximalno dve nedelje treba ga ukloniti iz akvarijuma (filtera).
Stalnom upotrebom aktivnog uglja u biljnom akvarijumu samo bacate pare i nanosite vise stete nego vajde vasem podvodnom svetu.
pozdrav |
|
|
|
   |
 |
|
|