Autor |
Poruka |
Vladimir95
Akvarista

Registrovan: 20 Jun 2012
|
Evo ovako, ja imam 60w u 100l akvarijum, stavio sam 10 belih, 4 zute, 4 crvene i 2 plave, znaci 20 cipova po 3w. A evo slika ispod da ti olaksam
 |
|
|
    |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Baia
Akvarista

Registrovan: 18 Apr 2010
|
Ovde mozes da pogledas kakav je uticaj razlicitih spektara svetlosti na rast biljaka. Koji su najefikasniji i koliko se na kraju razlikuju.
Grow Lights |
|
|
   |
 |
Baia
Akvarista

|
|
   |
 |
Shark
Akvarista

Registrovan: 17 Apr 2012
|
Drugari treba mi pomoć. Sumnjam na cijanobakteriju prvo se pojavio jedan zeleni pečat ispod biljke koju sam kupio u pet sopu. To sam usisao i sve očistio. Da bi se posle par dana pojavilo još zelenih pečata. Citao sam na forumu da pomaže antibiotik eritromicin. Prva dva dana sam davao po 500mg da bih treći dan dao 1000mg ali se zeleni pečati nisu povukli čak su se namnožili. Antibiotik sam prvo izmrvio i rastvorio u čaši, kada ga sipam u akvarijum zabeli se ceo no na dnu se pojavljuju bele gromuljice od istog bukvalno po celom akvarijumu su se rastrkale gromuljice od antibiotika. Fotoperiod mi je od 7 sati ujutru 4 sata rada pa sat pauze i tako do 21h (4-1-4-1-4). Ujedno su se braon alge raširile kao blesave.
 |
|
|
   |
 |
Shark
Akvarista

|
Ogledao ceo video i mogu reći da su neke stvari mnogo jasnije. Gledao sam na aliju led čipove imaju baš u spektru sunčane svetlosti i neke posebne za akvarijum. Tako da ću najverovatnije ići na varijantu da napravim svetlo sa tim čipovima ako ne uspem da rešim sa led trakom kaoja je za rast bilja. Što se kaže to mi je zadnja opcija pred čipove. |
|
|
   |
 |
Shark
Akvarista

|
Vladimir95 :: |
Evo ovako, ja imam 60w u 100l akvarijum, stavio sam 10 belih, 4 zute, 4 crvene i 2 plave, znaci 20 cipova po 3w. A evo slika ispod da ti olaksam
 |
Kaži mi molm te šta si koristio kao "podlogu" za led čipove. Tj na šta si ih lemio ili lepio. |
|
|
   |
 |
Baia
Akvarista

|
Da nije diatoma u pitanju? Logicnije mi je da se ona pojavila, pre nego ciano, a i na fotkama vise lici. |
|
|
   |
 |
Shark
Akvarista

|
Moguće da je ona, pošto ne reaguje na antibiotike. Kako se uklanja ta alga? |
|
|
   |
 |
Baia
Akvarista

|
Sa stakla je ostruzes, sa biljaka ocetkas cetkicom ili tkaninom a moze i prstima. Podlogu isprevrces. U principu najbolje bi bilo ne dirati je dok se ciklus bioloske ravnoteze ne zavrsi. Onda ona sama nestane ili je ribe i racici odstrane. Kod ovog cekanja postoji opasnost da ce da ugusi biljke tako da mozda nije lose ukloniti je sa biljaka a ostalo ostaviti.
Racunaj da si antibiotikom osakatio koloniju nitrifikacionih bakterija.... Pazi da ti zbog skoka amonijaka ne krepaju ribe ako ih imas. |
|
|
   |
 |
Shark
Akvarista

|
Nemam ribice dok ne iscikliram akvarijum to mi je iskustvo od ranije 😁 nema je po biljkama samo po pesku i to iskljucivo gde dopire sunčeva svetlost. Jedino me muče ti zeleni pečati. To mi se ucinilo kao cijanobakterija. Ništa čekam da prodje par dana pa da promenim dve trećine vode, ubacim starter pa ću nakon nedelju dana nakon sipanja startera da ubacujem ribice za svaki slučaj. |
|
|
   |
 |
Vladimir95
Akvarista

|
Shark :: |
Vladimir95 :: |
 |
Kaži mi molm te šta si koristio kao "podlogu" za led čipove. Tj na šta si ih lemio ili lepio. |
Aluminijumske lajsne |
|
|
    |
 |
Shark
Akvarista

|
Trenutno stanje dodo sam biljke, ubacio sakuru i kraljevske uskoro ću i muljare. Najverovatnije cu na tome i da se zadržim. Tj neću ubacivati nove ribice. Inače sakura sam ubacio 10, a kraljevskih 20.
 |
|
|
   |
 |
Baia
Akvarista

|
Dopada mi se kako je ispalo. Ako bi dodao neki veci oblutak kao fokalne tacke pa napravio neki ivagumi stil, bilo bi sigurno jos upecatljivije. |
|
|
   |
 |
Shark
Akvarista

|
Iskreno rado, ali ovo sve do sada me koštalo kao dva akvarijuma. Iskreno nemam pojma više odakle mi pare kad god odem negde da kupim nešto za akvarium ispod 50e ne izađem. Kako stvari stoje često sam išao da kupujem Ovo je neki početak pa ću polako posle da dodajem, možda padne i neki panj itd. |
|
|
   |
 |
Vladimir95
Akvarista

|
Lepo je sve ispalo za pocetak, znam da je sve skupo pa polako, fali svasta nesto da bi se popunio prostor posto je akvarijum bas dobre litraze i to zahteva dosta novca i truda, za pocetak se fokusiraj na biljke zbog hranljive podloge da ne bi imao problem kasnije (raspitaj se da li ima neko nesto da pokloni, ja verujem da 90% akvarista kada trimuje vec oformljene akvarijume pune bilja pobaca to sve a tebi bi recimo znacilo) a nakon toga mozes nesto i sam naci u prirodi i pripremiti (kamen, panj, granu), ne mora bas sve ni da se kupi mada to jeste najlaksa i najsigurnija opcija  |
|
|
    |
 |
|