| Autor |
Poruka |
TeoDos
Akvarista

Registrovan: 29 Dec 2011
|
Evo i ja da pokrenem svoju temu i u njoj predstavim svoj akvarijum. Trudicu se da sto slikovitije pokazem sta se i kako radilo i radi oko njega.
Ovo je moj prvi akvarijum sa ovolikom litrazom tj. pre nekih 7-8 godina imao sam jedan od 50 litara i koji je zbog kojekakvih sto opravdanih, sto neopravdanih razloga prekinut sa odrzavanjem. Sebe ipak smatram velikim pocetnikom u akvaristici ali trudicu se da svojom voljom i ljubavlju prema zivotinjskom svetu napravim i neki pomak u akvaristici.
Na pocetku moram da naglasim da je najveci "krivac" za moje ponovno akvaristicko angazovanje, moj brat, takodje clan foruma (skalar 10) koji je takodje ponovo oziveo svoje decenijsko akvaristicko iskustvo i krenuo u sve to ali u neku ruku u profesionalno bavljenje akvaristikom. Da ne bih ja previse gusio o tome, nadam se da ce on poceti malo aktivnije da pise i pokaze nam svoje fotografije iz obilazaka velikih odgajivacnica po svetu.
Elem, da me ne bi admini odmah u startu sasekli sto sam malo skrenuo sa konkretne teme, evo da pokazem kako je sve krenulo. (Ispricacu bas sve kako je krenulo iz razloga da mozda nekome pomognem u svom odabiru i da mozda ne pogresi u samom startu)
Posle dugog razmisljanja i resenosti da krenem u sve ovo, poceo sam sa edukacijom tj. citanjem svega sto moze da se nadje na internetu.
Nakon toga krenuo sam u obilazak raznoraznih pet shop-ova, centara i svega sto je imalo veze sa akvarijumima. Bio sam veoma zagrejan za kupovinu fabrickog tj. brendiranog akvarijuma i maltene vec razmisljao kako da obezbedim pozamasna sredstva za isti. Medjutim, stavljajuci na papir sve ono sto mi se svidelo i sto nije, razgovorom sa starijim i iskusnijim akvaristima ipak sam se odlucio za izradu akvarijuma kod coveka sa dugogodisnjim iskustvom tj. u neku ruku DIY izvedbom.
Smisljam mesto gde ce stajati akvarijum posto sam to nekako zamislio da ne bude u nekom cosku, ormaru ili sl. vec negde na bas vidnom i udarnom mestu. Odluka pada da ga postavim na pult koji pregradjuje kuhinju od ostalog dnevnog prostora. Na osnovu njega, smisljam mere akvarijuma, odlucio sam se za dimenziju 120X45X65 (DxSxV).
Dok je akvarijum bio u izradi, krecem sa pripremnim radovima. Kao prvo, spremio sam podlogu za njega, stirodur debljine 3 cm. jer nisam nasao stiropor dimenzija akvarijuma a nisam zeleo da spajam dva ili vise komada ispod.
Posto mi se nije dopadalo da mi ispod akvarijuma bljesti ova zelena boja, resim da probam nekako da prefarbam stranice.
Nisam bio siguran sa cime mogu da obojim a imao sam dva cela komada stirodura resim da probam da ga prefarbam sa bojom u spreju koji sam konfiskovao sinu a koji je nabavljen za izradu grafita bez mog znanja tako da mu je istog momenta oduzet. Nije mi se placalo krecenje necijih fasada ili bilo cega sto je mogao taj isti sprej da izazove.
Srecom, operacija je uspela i stirodur nije bio "pojeden" od istog. Postavio sam ga na mesto gde treba da dodje akvarijum.
Sa druge strane, moj brat se baca u potragu za lepim panjevima od vinove loze. Odlazim kod njega, odabiramo tri koja su nam se najvise dopala. Donosim ih kuci i krecem sa ciscenjem i pripremom. Panjevi su bili malo vecih dimenzija tako da nisam imao adekvatne posude za pripremu i malo komplikovanijim nacinom vrsim svu potrebnu pripremu.
Nakon kuvanja i prevrtanja u pekacu prebacujem iste u kantu sa hladnom vodom i hipermanganom.
Moram da prekinem na trenutak svoju besedu ali nastavak uskoro sledi......  |
|
|
|
    |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Vlada991
Akvarista

Registrovan: 06 Avg 2011
|
Lep pochetak, chekamo nastavak priche!  |
|
|
|
    |
 |
TeoDos
Akvarista

|
Evo da nastavim gde sam stao.
Dolazi i taj dan kad odlazim po akvarijum, dovozim i postavljam na planirano mesto. Da neko ne pomisli kako sam ga sam doneo, angazovan je surak da pomogne oko nosenja (a za sta bi drugo i sluzio taj deo familije, hahahaha.....) Mala sala.
Ali tu nastaju moji prvi problemi i razmisljanja. Iznoseci akvarijum i velikim fizickim naporima postavljajuci ga na pult (ne znam tacnu tezinu praznog akvarijuma ali moja procena je da je tezak oko 60-70 kg. Moguce i vise. Odradjen je od stakla debljine 10 mm), pocinje da me hvata panika da li ce pult biti dovoljno jak da izdrzi svu tezinu punog akvarijuma posto je odradjen od drvenih stafli 5x5, vec opterecen kamenom koji je oblozen oko njega. Gledajuci kako cu se muciti oko svih intervencija oko istog resim da mu promenim mesto i pocinje razmisljanje gde. Kao sto sam vec pomenuo, zelja mi je bila da mu mesto bude udarno, vidljivo sa svih strana. Odlucujem se da pomocu njega, napravim neki vid pregrade izmedju predsoblja i dnevnog boravka. Hvatam olovku i papir i pocinjem da skiciram postolje za njega.
Hvala Bogu pa radim u firmi koja se bavi izradom namestaja, tako da sam imao svesrdnu pomoc kolega oko izrade postolja. Posto sam bio nestrpljiv, to je moralo da se odradi “za juce” i za jedan dan, komoda je bila kod nas u stanu.
Evo i malih detalja kako sam to sve osmislio, sutra cu postaviti i tehnicki crtez kako bi nekome pomogao oko izrade postolja jer sad vec mogu reci da komoda bez problema podnosi svu ovu tezinu.
Sad je ostalo da sacekam brata da dodje i da krenemo u nastavak radova.
Biljke stizu, odlazimo u nabavku ostatka filtracionog materijala, podloge i delimicnog dodatka za rasvetu sa kojom nisam bas zadovoljan ali otom potom, to ce biti u skorije vreme reseno na sasvim drugi nacin.
.......... |
|
|
|
    |
 |
Supernatural
Akvarista

Registrovan: 16 Jan 2012
|
Volim ove foto priče, samo udri, nemoj da počne da te mrzi |
|
|
|
   |
 |
TeoDos
Akvarista

|
Ma mene ovo ne mrzi, cak sta vise ispunjava jer zelim da podelim sa vama sve od pocetka. Pravim pauze kako bi odabrao prave fotografije koje ce to dobro prezentovati.
Inace konkretna akcija oko akvarijuma je krenula 31.12.2011. Ko zna zasto je to dobro!  |
|
|
|
    |
 |
spavac
Akvarista

Registrovan: 24 Feb 2010
|
Od kog materijala je postolje? Ipak će tu biti preko 400kg... |
|
|
|
   |
 |
deki022
Akvarista

Registrovan: 24 Nov 2010
|
Druze dal ti je zadnja strana od iverice isto ili ne... |
|
|
|
   |
 |
TeoDos
Akvarista

|
Iverica je u pitanju ali debljina 25mm, puna ledja, tiplovan, utegnut excentrima itd..
Na njemu je vec ta tezina, sacekaj nastavak price pa ces videti. Kao sto sam vec obecao, sutra cu postaviti i kompletan tehnicki crtez sa merama i specifikacijom.  |
|
|
|
    |
 |
skalar 10
Akvarista
Registrovan: 05 Dec 2011
|
Bio je to lep docek nove godine.A i usli smo u novu sa necim novim onako stvaralacki,a to je dobar znak.
Nastavi. |
|
|
|
   |
 |
TeoDos
Akvarista

|
Pocinjemo sa pripremom pakovanja akvarijuma.
Dok moj brat pakuje filter, ja se bakcem oko rasvete koja mi je rak rana za sad. Znam da je ovo resenje oko rasvete nedovoljno i mene licno nervira ali moram trenutno da se strpim dok se kucni budzet malo ne dopuni.
Da ne bih nabrajao sastav filtracionog sastava tj. nikako da se setim naziva prvog sloja odozdo (mislim da je zeolit), postavljen je po preporuci momka iz akvarijum centra. Ostatak materijala je svima poznat.
Filter je trokomorni. Potapajuca pumpa Atman At-102, vazdusna pumpa Champion.
Dolazi na red i postavljanje podloge. Prvi sloj je hranljiva podloga Osmokot.
Na red dolazi treset sa mesavinom gline.
I poslednji sloj kvarcna mesavina.
 |
|
|
|
    |
 |
Bojan
Administrator

Registrovan: 25 Feb 2009
|
Lep prikaz radova
Extra je lokacija akvarijuma a i komoda bas jako lepo izgleda. Interesuju me nogice za komodu. To su one sto se sa imbusom steluju?
Podloga obecava
Jedva cekam formiranje akvarijuma i njegovo sazrevanje  |
|
|
|
     |
 |
TeoDos
Akvarista

|
Hvala, veceras postavljam sve sto se do danasnjeg dana radilo.
Da, steluju se imbusom, stim da ne bi smelo previse da se podizu kako ne bi cela tezina lezala na navoju. Vrlo malo su stelovane, toliko da se sve ne klacka. Imao sam srecu da je pod dosta dobar sto se tice nivelacije. Nije bas pod vaser vagu ali akvarijum ima odstupanja od nekih 2mm sto nije uopste strasno. |
|
|
|
    |
 |
Bojan
Administrator

Registrovan: 25 Feb 2009
|
Takodje sam u vodama namestaja pa sam zapazio taj detalj. Valjda profesionalna deformacija. |
|
|
|
     |
 |
skalar 10
Akvarista
Registrovan: 05 Dec 2011
|
Kako je svet mali,svi u akvarijumskim vodama.
Oce li nastavak skorije? |
|
|
|
   |
 |
TeoDos
Akvarista

|
Na red dolaze i one slatke muke oko aranziranja panjeva i biljaka.
Tu je i gazdarica koja je imala zavrsnu rec oko dekoracije.
A bez ove dvojice “dosadnjakovica” koji su svo vreme zavirivali sta se tu desava nije moglo da prodje.
Posle pakovanja, doslo je vreme da krenemo i sa ubacivanjem jednog od najglavnijih uslova za nove stanovnike.
Prva fotografija napunjenog akvarijuma sa vodom.
Kamenje naravno da nije na mestu koje je planirano vec kao sto se zna, na pocetku drzi panjeve da ne odu gore.
Biljke...
Od preparata za pocetak, koristio sam:
tako da je voda posle ubacivanja izgledala ovako
To bi za sad bilo to sto se tice pripreme. |
|
|
|
    |
 |
|
|