| Autor |
Poruka |
zuja
Akvarista
Registrovan: 25 Jan 2011
|
Slike nisu bas najbolje ali mislim da se vidi poenta. |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
No 1
Urednik

Registrovan: 17 Avg 2009
|
Da se vratim na post od pre...
Kao sto sam Vam pricao, jednom prilikom sam uvideo kod helene, pored ,,osnovnog,, ,,pipka,, jos jedan i uslikao ga. Pratim helene mesecima. Od skoro sam propratio kako napada puzeve. Jednostavno mu pridje ili ga obori s panja, lista i slicno obavije ga i kao da ga jednostavno ubode. To sam video. Puzic ramshon je onesposobljen. Vidi se mali izliv crvene boje iz kucice. Zatim helena pocinje s ,,isisavanjem,, puza. U jednom trenutku kada u kucici nije bilo vise nista, to je bilo posle nekoliko sati, video sam taj tkz. pipak koji je dugacak negde oko cantimetar ,cantimetar ipo, kako je skroz uvucen u sad vec praznoj ljusturi puza. Poslednja slika pa obratite malo detaljnije paznju.
 |
|
|
|
   |
 |
Cyrix
Akvarista

Registrovan: 17 Nov 2011
|
interesantne slike helena. je l ovo aq samo za puzeve?
da li neko zna bilo sta o razmnozavanju helena?
imam tri helene i jedna je vec danima u jednoj pecinici i to zavucena u cosku, u udubljenju. vidi se da se ona krece gore dole i sl ali ne izlazi nikako pa sam posumnjao da nije polozila jaja pa ih cuva. |
|
|
|
     |
 |
Robby
Akvarista

Registrovan: 09 Feb 2011
|
Da li se helene jedu medjusobno?!
Vise puta sam primetio da se popnu jedna na drugu i kao da se hrvaju. E sad da li je to parenje ili pokusaj prozdiranja ne znam pa zato pitam da li ima i takvih slucajeva.
Imao sam more onih braon barskih puzica i helene su ih desetkovale, medjutim imam i nekih barskih puzica, onih sa spicastom kucicom i idu uvek prema povrsini a nisam primetio prazne kucice od njih. Da li su brzi za helene ili im jednostavno nisu ukusni?! |
|
|
|
   |
 |
Blue
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009
|
| Cyrix :: |
| imam tri helene i jedna je vec danima u jednoj pecinici i to zavucena u cosku, u udubljenju. vidi se da se ona krece gore dole i sl ali ne izlazi nikako pa sam posumnjao da nije polozila jaja pa ih cuva. |
Clea helena polaze po jedno jaje i ostavlja ga tamo gde je zalepljeno. O bilo kakvoj roditeljskoj brizi nema ni reci.
| Robby :: |
| Da li se helene jedu medjusobno?! |
Nije redovno, ali desava se.
| Vise puta sam primetio da se popnu jedna na drugu i kao da se hrvaju. E sad da li je to parenje ili pokusaj prozdiranja ne znam pa zato pitam da li ima i takvih slucajeva. |
Parenje.
| Imao sam more onih braon barskih puzica i helene su ih desetkovale, medjutim imam i nekih barskih puzica, onih sa spicastom kucicom i idu uvek prema povrsini a nisam primetio prazne kucice od njih. Da li su brzi za helene ili im jednostavno nisu ukusni?! |
Kad zavrse sa laksim/ukusnijim plenom, preci ce na te barske, nista ne brini.  |
|
|
|
   |
 |
Bojan
Administrator

Registrovan: 25 Feb 2009
|
@No 1
Ovo kod tebe je ravno genocidu
Reci mi jel redovno ubacujes puzeve da bi helene imale sta da jedu? Kako si to regulisao.
Ja redovno ubacujem. |
|
|
|
     |
 |
Cyrix
Akvarista

Registrovan: 17 Nov 2011
|
posto imam na jednom mestu izdvojeno samo puzeve ima tu ramshorn, barskih i malezijskih. mogao bih da ubacim neki da se helene pocaste s obzirom da kod mene od kada su nisu imali nikakav plen da jedu vec iskljucivo hranu i povrce.
pa sta predlazate, koji od ova tri najvise vole da im ubacim nekog?
i moze li neko da razjasni zasto helena ne izlazi iz pecine? |
|
|
|
     |
 |
No 1
Urednik

Registrovan: 17 Avg 2009
|
Cyrix
| Citat: |
| interesantne slike helena. je l ovo aq samo za puzeve? |
Ovo je akvarijum za razne opite i gajenje mladji.
Kod mene se jos nije dogodilo da c.helena jede jedna drugu.
Bojan
| Citat: |
Ovo kod tebe je ravno genocidu
Reci mi jel redovno ubacujes puzeve da bi helene imale sta da jedu? Kako si to regulisao. |
Jao, jeste, bas deluje g…
U akvaijum od 20.l. sam onako ,ne mogu da kazem redovno ali kad se setim ubacivao puzeve. Medjutim, po akvarijumu je bilo dosta praznih ljustura sto mi deluje veoma neestetski i smetalo mi je. Sad sam evo privi put pre neki dan ubacio ramshon puzeve u manji akvaijum i sakupio helene i ubacio ih medju njih. Na slikama se vec vide prazne ljusture. I .. primetio sam da u ovom malom akvarijumu vec za par dana ima gomila jajasaca od Helena. Sad trenutno pratim u kojoj meri ce jajasca opstati ,posto jos ima nepojedenih ramshon puzeva a oni vole da jedu jajasca od Helena, tako sam barerm procitao.
Kazi mi Bojane, sto se tice redovnosti , na koliko dana im *helenama, ubacujes ramshon puzeve? |
|
|
|
   |
 |
efi
Akvarista

Registrovan: 19 Apr 2011
|
|
   |
 |
sumi
Akvarista

Registrovan: 05 Apr 2012
|
mozda je ovo neko i pitao ali nisam nasao:).Sta se desava kad pojede sve puzeve u akvarijumu ja polako pocinjem da imam problem sa malom puzevima uredno ih izbacujem ali bi mi ovo dobro doslo na neko odredjeno vreme  |
|
|
|
     |
 |
Bojan
Administrator

Registrovan: 25 Feb 2009
|
Sad vidim da je neko pitao na koliko im se daju puzevi. U akvarijumu imam oko 10-tak helena. U pocetku sam se trudio da im dam svake nedelje po koji komad ali je to sad sve redje, jednostavno zaboravim. I dalje su tu.
E sad kad bi ponestalo zalihe sta bi bilo sa njima nesto se nisam raspitivao jer se jednostavno trudim da ne ostanem bez puzeva i za sada to guram kako treba. |
|
|
|
     |
 |
maredelija
Akvarista

Registrovan: 08 Apr 2012
|
Ako neko ima 1 Helenu, bio bih mu zahvalan da mi pokloni (beograd) |
|
|
|
   |
 |
maredelija
Akvarista

Registrovan: 08 Apr 2012
|
Ili ako zna gde ima da se kupi u bg-u (pp) |
|
|
|
   |
 |
kaplarm
Akvarista

Registrovan: 05 Jul 2010
|
Prosle godine sam nabavio 10 helena sad ih ima gomila, nema sanse da prebrojim, ima par stvari koje sam primetio a tichu se ove teme, akvarijum u kom ih drzim ima 30-40 L i u njemu se jos nalaze mali ancistrusi ( desetak komada )i jedan maticni par ancija ( ne mnogo veliki ), Prvo mnogo su se brze razmnozavali kada ih je bilo manje u akvarijumu, kakko im je rastao broj sve manje jajasaca sam vidjao, sto se tiche ishrane nisam primetio da se jedu medjusobno, s vremena na vreme im ubacujem one braon obicne puzeve i malezijske ( njih gajim u drugom akvarijumu )e sad iima jedna vrlo interesantna stvar primetio sam da helene jedu spirulinu, svakodnevno hranim ancistruse i svaki put kad ubacim hranu puzevi navale na nju kao ludi. |
|
|
|
   |
 |
Pandora
Akvarista

Registrovan: 27 Jul 2011
|
Izgleda da su helene svastojedi.Kod mene jedu i spirulinu i tetra diskus hranu. |
|
|
|
   |
 |
|
|