Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Bele tackice po staklu Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Icara
Akvarista

Registrovan: 01 Feb 2012

PorukaPoslao: Sre Feb 15, 2012 12:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nadam se da sam stavio temu na pravo mesto.

Menjao sam akvarijum pre nekih 40-ak dana, uredno dosipao i menjao 1/3 vode svakih nedelju dana. E sad, pojavljuju mi se bele tackice po staklu. Pretpostavljam da je to zato sto akvarijum nije oformljen. Moje pitanje je: Da li neko moze da mi objasni "srskim" jezikom, zbog cega se to desava, kako da sprecim ponovnu pojavu tackica i ako je to normalna pojava, koliko dugo se pojavljuju.

HVALA.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Sre Feb 15, 2012 12:43 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Bojan
Administrator
Administrator

Registrovan: 25 Feb 2009

PorukaPoslao: Sre Feb 15, 2012 1:19 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Mozda je tackasta alga u pitanju?!
Koliko litara ima akvarijum i kakvo osvetljenje imas?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
Icara
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Feb 15, 2012 2:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

35L, imam jednu halogenu sijalicu od 40w
Icara
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 9:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

nije ni bitno. Bitno je da se "akvaristi" pojavljuju tamo gde je pitanje na koje moze svako da odgovori. Zakljucajte temu. Moje pitanje je izgleda fenomen, prvi put se desava.
sale75bgd
Urednik
Urednik

Registrovan: 03 Nov 2009

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 9:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Na tvoje pitanje mogu dati jedno 10 odgovora od kojih je jedno npr. dete isprskalo belom bojom po staklu. Da bi odgovor bio potpun, moras nam sto bolje pribliziti pitanje!
E sad, kapiram da je to sa unutrasnje strane stakla, ali moras pruziti jos neke informacije ili fotku. Da li ti je akvarijum izlozen dnevnom svetlu?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
Icara
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 9:44 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

nije izlozen dnevnom svetloscu. Osvetljenje sam pomenuo gore. Nije dete isprskalo Smile.

Probao sam da slikam sa digitalnim fotoaparatom ali se ne vidi na slici. Veoma su male i izgleda kao da je mutno staklo ali kad se priblizi, vide se tackice. Algar ne moze da ih skine, dosta su "jake".
sale75bgd
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 10:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Za sada samo strpljenja i skidanje tih tacki mehanickim putem odnosno npr. onom mekanom zicom za sudove. Verovatno je tackasta alga u pitanju kao sto je Bojan rekao vec, mada me malo cudi da su bele. Ako je tackasta alga, posledica je prejakog osvetljenja i izlozenosti direktnom svetlu. Ja sada ne znam sta da ti kazem s'obzirom da se ne razumem u te sijalice koje ti koristis. Sacekaj da se uspostavi ravnoteza, listaj po forumu i skidaj tacke, sta drugo...
Icara
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 10:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

To sam i uradio. izbacio sam 4/5 vode i skinuo tacke do vode ... (jedva) sad je dole belo, gore ne! Smile Lisato sam, niko to nije pominjao.
sale75bgd
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 10:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nemoj toliko vode da izbacujes. Menjaj po 1/3 na 7-10 dana. Alge inace ne vole svezu vodu. Uzmi onu najmeksu zicu za sudove i njom skidaj te tacke, ide lakse nego bilo cime.
Icara
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 10:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

u prvoj poruci sam objasnio da sam menjao po 1/3 vode, ali juce sam izbacio toliko da bih oprao staklo. Nisam hteo da plasim ribice pa sam ispraznio 4/5 vode.
sale75bgd
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 10:15 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

1/3 i ne brini za ribice Wink
Icara
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 10:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ok, hvala!
Sijam king
Akvarista

Registrovan: 06 Jan 2012

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 10:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Meni se to jednom pojavilo(ako je to to na sta mislim)ali sam imao po celom akvarijumu cak i na dnu,bilo je odvratno,ja sam oprao ceo aq(20l)i sve ponovi porokuva i sve.Kod mene su to bila ispupcenja kao,velicine vrka ciode,po meni je (barem kod men)neki parazit il nesto tad su mi i gupike bile ne toliko aktivne i nisu jele.
kada sam oprao sve cekao sam da se sve slegne i ubacio gupike i dobro su ble,kotile se ko zecevi.
jongi
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 31 Avg 2010

PorukaPoslao: Čet Feb 16, 2012 11:59 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jel ima puzeva u aq?Mozda su njihova jaja polepljena po staklu...Najbolje je postaviti sliku, ovako samo nagadjamo.
Icara
Akvarista

PorukaPoslao: Pet Feb 17, 2012 10:52 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

nisu puzevi, nikad ih nisam ni imao, niti sam ubacio nesto strano u aq pa da ih prenesem.
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Bele tacke se zavrsile tragicno Pedja30 Bolest 8 Ned Mar 25, 2012 9:35 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Zute fleke po staklu i podlozi ? Alpha Početak u akvaristici 10 Čet Mar 15, 2012 8:05 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Dlačice na staklu i biljkama UrosBGD Alge 5 Čet Mar 01, 2012 9:05 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Bele 'tackice' na ribicama Katarina Bolest 20 Pet Feb 24, 2012 10:00 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Bele tackice na ribama Alpha Bolest 15 Pet Feb 24, 2012 9:34 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License