| Autor |
Poruka |
Icara
Akvarista

Registrovan: 01 Feb 2012
|
Nadam se da sam stavio temu na pravo mesto.
Menjao sam akvarijum pre nekih 40-ak dana, uredno dosipao i menjao 1/3 vode svakih nedelju dana. E sad, pojavljuju mi se bele tackice po staklu. Pretpostavljam da je to zato sto akvarijum nije oformljen. Moje pitanje je: Da li neko moze da mi objasni "srskim" jezikom, zbog cega se to desava, kako da sprecim ponovnu pojavu tackica i ako je to normalna pojava, koliko dugo se pojavljuju.
HVALA. |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Bojan
Administrator

Registrovan: 25 Feb 2009
|
Mozda je tackasta alga u pitanju?!
Koliko litara ima akvarijum i kakvo osvetljenje imas? |
|
|
|
     |
 |
Icara
Akvarista

|
35L, imam jednu halogenu sijalicu od 40w |
|
|
|
   |
 |
Icara
Akvarista

|
nije ni bitno. Bitno je da se "akvaristi" pojavljuju tamo gde je pitanje na koje moze svako da odgovori. Zakljucajte temu. Moje pitanje je izgleda fenomen, prvi put se desava. |
|
|
|
   |
 |
sale75bgd
Urednik

Registrovan: 03 Nov 2009
|
Na tvoje pitanje mogu dati jedno 10 odgovora od kojih je jedno npr. dete isprskalo belom bojom po staklu. Da bi odgovor bio potpun, moras nam sto bolje pribliziti pitanje!
E sad, kapiram da je to sa unutrasnje strane stakla, ali moras pruziti jos neke informacije ili fotku. Da li ti je akvarijum izlozen dnevnom svetlu? |
|
|
|
    |
 |
Icara
Akvarista

|
nije izlozen dnevnom svetloscu. Osvetljenje sam pomenuo gore. Nije dete isprskalo .
Probao sam da slikam sa digitalnim fotoaparatom ali se ne vidi na slici. Veoma su male i izgleda kao da je mutno staklo ali kad se priblizi, vide se tackice. Algar ne moze da ih skine, dosta su "jake". |
|
|
|
   |
 |
sale75bgd
Urednik

|
Za sada samo strpljenja i skidanje tih tacki mehanickim putem odnosno npr. onom mekanom zicom za sudove. Verovatno je tackasta alga u pitanju kao sto je Bojan rekao vec, mada me malo cudi da su bele. Ako je tackasta alga, posledica je prejakog osvetljenja i izlozenosti direktnom svetlu. Ja sada ne znam sta da ti kazem s'obzirom da se ne razumem u te sijalice koje ti koristis. Sacekaj da se uspostavi ravnoteza, listaj po forumu i skidaj tacke, sta drugo... |
|
|
|
    |
 |
Icara
Akvarista

|
To sam i uradio. izbacio sam 4/5 vode i skinuo tacke do vode ... (jedva) sad je dole belo, gore ne! Lisato sam, niko to nije pominjao. |
|
|
|
   |
 |
sale75bgd
Urednik

|
Nemoj toliko vode da izbacujes. Menjaj po 1/3 na 7-10 dana. Alge inace ne vole svezu vodu. Uzmi onu najmeksu zicu za sudove i njom skidaj te tacke, ide lakse nego bilo cime. |
|
|
|
    |
 |
Icara
Akvarista

|
u prvoj poruci sam objasnio da sam menjao po 1/3 vode, ali juce sam izbacio toliko da bih oprao staklo. Nisam hteo da plasim ribice pa sam ispraznio 4/5 vode. |
|
|
|
   |
 |
sale75bgd
Urednik

|
1/3 i ne brini za ribice  |
|
|
|
    |
 |
Icara
Akvarista

|
|
   |
 |
Sijam king
Akvarista

Registrovan: 06 Jan 2012
|
Meni se to jednom pojavilo(ako je to to na sta mislim)ali sam imao po celom akvarijumu cak i na dnu,bilo je odvratno,ja sam oprao ceo aq(20l)i sve ponovi porokuva i sve.Kod mene su to bila ispupcenja kao,velicine vrka ciode,po meni je (barem kod men)neki parazit il nesto tad su mi i gupike bile ne toliko aktivne i nisu jele.
kada sam oprao sve cekao sam da se sve slegne i ubacio gupike i dobro su ble,kotile se ko zecevi. |
|
|
|
   |
 |
jongi
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 31 Avg 2010
|
Jel ima puzeva u aq?Mozda su njihova jaja polepljena po staklu...Najbolje je postaviti sliku, ovako samo nagadjamo. |
|
|
|
   |
 |
Icara
Akvarista

|
nisu puzevi, nikad ih nisam ni imao, niti sam ubacio nesto strano u aq pa da ih prenesem. |
|
|
|
   |
 |
|
|