|
|
|
Autor |
Poruka |
uki01
Akvarista
Registrovan: 04 Sep 2019
|
U akvarijumu imam Ludwigia repens, Bacopa monnieri, Limnophila sessicifolia, Rotala rotundifolia od biljaka. Bacopa je bas porasla i pocinje da se polako dodiruje sa povrsinom. Sad pitam konkretno za nju, ali kad vec pitam za nju pitam i za ostale biljke, da li se ove biljke skrate bukvalno bilo gde pa se novodobijeni pelcer zasadi u akvarijumu ili ima neko pravilo prilikom skracivanja?  |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
ljubisa03
Akvarista

Registrovan: 19 Feb 2017
|
odgovor nije jednostavan ali da pokusam da uprostim
vecina biljaka sa mekim stablom ce se saviti uz povrsinu vode. one koje imaju tvrdo stablo, npr limun, izaci ce ravno van vode, ako nema poklopac, i obicno poceti da dzikljaju u visinu, cvetaju itd, ali lisce u vodi polako ce da odbacuje pa ostane gola stabljika.
Vecina biljaka imaju meko stablo, tipa ludvigija i bacopa se savijaju, rastu, pustaju pelcere sa strane u vidu izdanaka, novih grana. kad taj izdanak izbaci male zilice kao koren, sa sigurnoscu ga mozes odseci i zabosti u podlogu, i on ce se primiti.
e sad da li biljku prepoloviti zato sto je dosla do povrsine pocela da se savija? ja ne bih savetovao sem ako nemas jos nekoliko istih u akvarijumu. uslov za uspesno presadjivanje je da je biljka na nekom mestu bacila zilice, tj buduci koren.
nadam se da sam ti makar malo pomogao sa tvojim pitanjem
pozdrav i sve najbolje |
|
|
    |
 |
|
|
|