Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Bolesna gupika? Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
gupy1997
Akvarista

Opomene: 2
Registrovan: 11 Okt 2011

PorukaPoslao: Čet Dec 01, 2011 7:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Imam jednu gupiku koja mi je pre tri dana okotila 4 malca
Sad stoji samo na povrsini i kad joj muzijak pridje ona malo bezi ali opet se vrati na povrsinu
Akvarijum mi je 72 l bez podloge ,bez svetla imam grajac ataman 50w i pumpu za vazduh i unutrasnji pregradni filter
U tom akvarijumu imam jos jednu zenku i muzijaka i 10 malaca
Molim za pomoc neznam sta joj je
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Čet Dec 01, 2011 7:57 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

tusta
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 14 Sep 2011

PorukaPoslao: Pet Dec 02, 2011 3:08 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pa moze biti da je malo iscrpljena od kocenja...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
princess
Akvarista

Registrovan: 26 Nov 2011

PorukaPoslao: Pet Dec 02, 2011 3:28 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jadna, pa ne moze ni ona non-stop Smile Izoluj je malo, ja moje zenkice uvek pustim u aq iz mrestilice posle kocenja, ali imam i travke, i svasta nesto da ona moze da se osami. Sad je jadnica prakticno na izvol'te Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
gupy1997
Akvarista

PorukaPoslao: Pet Dec 02, 2011 2:15 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

danas je sve uredu sa njom malo je jela i dobila snagu
sad mi se i druga zenka koti ima oko 30 malih
Dobro mi je krenulo ojha ojha
mixi767
Akvarista

Registrovan: 10 Jul 2011

PorukaPoslao: Pet Dec 02, 2011 3:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Svaka cast ali ovu sad jos malo ostavi u mrestilici da ocvrsne. Very Happy Very Happy Very Happy
respectre
Akvarista

Registrovan: 09 Sep 2011

PorukaPoslao: Pet Dec 02, 2011 3:24 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ma cudne su zivuljke te ribice Smile Ja moju nadjem posle kocenja izvrnutu na dnu, ne pomera se, i spremim se da je izvadim, ona skoci i narednih dana, kao da se nista nije dogodilo. A jednu sam pre kocenja hteo da bacim, misleci da je bolesna, plivala na glavacke. Izolujem je, da ne zarazi ostale ribice, a i pola repa su joj otkinule. Posle sat vremena, izbaci 25 malaca, i vrati se u normalu Smile Sada me nista ne bi zacudilo
gupy1997
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Dec 03, 2011 4:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ova zenka mi otprilike ima crevne parazite
Rekao bih po tome sto vuce dugacak,beli,ljigav izmet svugde za sobom
Zna li neko koji lek se daje protiv parazita i kolika kolicina
deak
Urednik
Urednik

Registrovan: 13 Maj 2010

PorukaPoslao: Ned Dec 04, 2011 10:53 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jako je tesko prepoznati dal su paraziti prisutni jer ribice nekad ne pokazuju nista od simptoma, najcesci simptomi su ceskanje i duguljast izmet.
Duguljast, koncast izmet je tako reci malo providljiv, ljigav, belkasto ili sivo. Cesto se desava da kod promene hrane ili ako dugo nisu dobili hranu imaju
duguljast izmet, u takvim situacijama treba pratiti stanje ribice. U pocetnickom stadiumu ribice jedu redovno, u kranjem stadiumu ribicama se uvuce stomak i
odbija hranu sto na kraju dovodi do uginuca. Ribicama koje su zarazene i ulaze u krajnju fazu gube imunitet i unutrasnji organi propadaju tako reci suzavaju se.
gupy1997
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Dec 04, 2011 3:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

cuo sam da se crevini paraziti lece sa andolom
1 tabletu na 100l vode
da li da joj to dam ili da jos malo sacekam
deak
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Ned Dec 04, 2011 6:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Cek najteze je reci dal je to to, kao sto sam ti u predhodnom postu rekao da to moze da bude i hrana ne mora da znaci da su crevni paraziti.
Bolesnu ribicu odvoji i stavi soli unutra i proprati stanje i ako vidis kod ostalih ribica ondak mozes da krenes sa redovnim lecenjem.

ecenje u pocetnickom fazi:
Ako je na vreme primeceno moze da se leci sa andolom ili orvagilom. Andol se izmrvi i dodaje se jedna tableta na 100l vode, sutra dan menjanje 50% vode.
Orvagil se rastopi u flasici i tako se dodaje 500mg na 50l vode, sutra dan menjanje 50% vode. Dotle se dodaju tablete svaki dan dok se ne uverimo da se bolest
povukla. Deo vode uvek treba promenuti kad se dodaju orvagil ili andol jer ovi lekovi u vecim dozama ostecuju unutrasnje organe. Menjanje vode je neophodno jer
u vodi uvek ostaje "aktivni" deo leka tako da treba paziti od predoziranja. Filter treba da je ukljucen za vreme tretmana jer i tamo mogu da se uvuku parizit.

Lecenje bez lekova moze da se postigne paprikom ili malsackom. Crvenu papriku (slatku) treba skuvati i oljustiti, izpasirati i tako davati ribicama. Paprika
podize imunitet ribicama i cisti creva od parazita, moze se davati ribicama i ako nisu bolesni jer jaca im i boju a sto je najvaznije imunitet ojacava. Kod maslacka
se skupljaju svezi listovi i prokuvaju se, u provrelu vodu treba na kratko ubaciti listove samo na kratko da omeksa. Posle kuvanja treba iseckati na sitno i tako
davati ribicama da jedu. Maslacak je dobar jer sadrzi jako puno antibiotika sto isto ojacava imunitet i cisti creva od parazita.
jovan77ns
Akvarista

Registrovan: 28 Apr 2011

PorukaPoslao: Pon Jan 02, 2012 1:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

probacu da se nadovezem,imam problem sa zenkama gupija,posle mresta iako su bile izolovane jednostavno gube stomak,postaje ravan kao da je iscedjena,sporije se krece i kada je odvojim kao bolesnu desi se smrtni ishod...to mi se desava jedno 4 put..e sad parazit ili nesto drugo?jedno vreme sam davao fisvitamin i to se nije desavalo,evo juce opet mrest,stomak nestaje,ostali su dobro.e i jos jedno pitanje posto imam 4 akvarijuma,ako je parazit u pitanju,odvajanjem mladji iz tog velikog akv dali mogu da zarazim ostale?unapred hvala svakom ko ima iskustva i pameti za ovakve probleme,i sretna nova i puno srece i zdravlja
deak
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Pon Jan 02, 2012 8:32 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne mora da znaci da su paraziti cak sto vise ako ti se desava samo sa zenkama ondak moze da bude jako puno stvari, dal su dovoljno hranjene, dal su stare itd ali ne paraziti. Parazite mozes svakako da preneses u drugi akvarium sa mrezom, rukom, ribicom itd.
Treba da nam das malo vise informacija o ribicama, drzanju, menjanje vode, temperatura itd.
sale_
Akvarista

Registrovan: 21 Nov 2010

PorukaPoslao: Pon Jan 02, 2012 9:30 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

mislim da je tebi problem bio neadekvatna ishrana maticnih gupika. najbolje je hraniti zivom hranom cesto po malo.posto je cista ziva hrana gotovo nedostupna, neki mix kuvanog povrca sa paprikom i belim lukom (koji je dobro prirodno sredstvo protiv crevnih parazita) je ok.
okot je veliki stres i energetski zahtevan,jos kad se doda da se desava na svakih mesec dana, pa jos ako uslovi nisu ok...

da se nadovezem na Deaka, paprika je dobra i za pojacavanje prirodne boje ribica.
guppy4life
Akvarista

Registrovan: 27 Dec 2011

PorukaPoslao: Pon Jan 02, 2012 10:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Samo da pitam koja paprika jel ona ljuta aleva ili neka duga
Moze li mi neko od vas napisati cim je najbolje hraniti matice gupika
sale_
Akvarista

Registrovan: 21 Nov 2010

PorukaPoslao: Pon Jan 02, 2012 10:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

deak je lepo napisao koja paprika, citaj malo....
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Uginuce gupika Mici99 Bolest 8 Sub Maj 12, 2012 3:22 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka U potrazi za zenkama gupika Pandora Guppy fun club 6 Sre Maj 09, 2012 10:08 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Omiljena varijacija gupika 2 uros Guppy fun club 10 Pon Apr 23, 2012 4:48 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka napredovanje malih gupika dusan0809 Guppy fun club 11 Čet Mar 29, 2012 12:26 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Gupika se mresti Milanche 90 Razmnožavanje 4 Čet Mar 22, 2012 7:45 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License