Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 C02 Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
marko.pa
Akvarista

Registrovan: 27 Nov 2011

PorukaPoslao: Ned Jan 22, 2012 11:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Macor ::
Pozdrav svima,nov sam clan,juce sam napravio co2 i lepo funkcionise,zanima me da li moze u isto vreme da mi bude ukljucen co2 i rasprsivac tj.o2?

Mehurici vazduha koji razbijaju povrsinu vode omogucavaju ugljen dioksidu da lakse napusti vodu tako da ce ti u tom slucaju biti smanjena koncentracija co2 koju si hteo da povecas dodavanjem.
Ako imas veliku biljnu masu, rasprsivanje vazduha ti ne treba.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Ned Jan 22, 2012 11:27 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

CTale
Akvarista

Registrovan: 28 Jul 2010

PorukaPoslao: Uto Jan 24, 2012 8:29 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Cuja ::
Ok...Hvala ti Smile
A evo i par pocetnickih pitanja....
1.da li moze da se ubacuje kiseonik u akvarijum dok radi co2
2.Kako da kontrolisem protok...pomocu ventila ili neceg drugog?

Protok kod DIY CO2 bi eventualno mogao da se kontroliše podešavanjem dubine na koju se postavlja difuzor. Ukoliko se postavi bliže dnu pritisak vode usporava izlazak CO2.

Ovo zahteva dnevnu kontrolu broja mehurova jer vremenom slabi pritisak u boci sa kvascem i šećerom pa bi onda trebalo dizati difuzor bliže površini.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Karadjozbg
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2011

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2012 11:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Opet problem... Nakon sto sam ponovo busio nove cepove burgijom, i sada gas sigurno ne izlasi pored screva za vazduh, ali evo posle proslo je 5 dana od kada mi radi co2 diy i vec izlazi mehur na svakih 5 sekundi umesto 1 sec 1 mehuric kako je bilo na pocetku!
Stavio sam 400ml secera u toplu/mlaku vodu, i kvacas drOetker pola kesice.
Gde sam pogresio, da nije kvasac oslabio(iako mu je rok 12.2012)
nikouro
Urednik
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010

PorukaPoslao: Sre Feb 01, 2012 11:16 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Casa od 2 deci secera sa pola kafene kasicice kvasca u 1,5 lit. mlake vode sa 1 meh. na 5-9 sekundi trajalo preko 20 dana. 1 mehur na 5-9 sekunde je kod mene bilo idealno jer se veliki deo mehura topio u vodi pa je i koncentracija CO2 u vodi bila zadovoljavajuca ( biljke su svedoci,a i zive ribe ). Vi mozete da pojacate mesavinu dodavanjem vise kvasca i da vam bude 1 meh na 1 sek i da traje od 5 dana pa do mesec dana a da vam pritom rastopljivost mehurica bude 0.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
velja
Akvarista

Registrovan: 04 Nov 2011

PorukaPoslao: Sre Feb 01, 2012 12:23 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@nikouro
Kolika ti je zapremina akvarijuma na kome imas 1 mehur / 5-9 sekundi?
Karadjozbg
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2011

PorukaPoslao: Sre Feb 01, 2012 12:44 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

hmm...znaci stavio sam duplo vise secera...ok...ali i ovo 1 mehur u 5 sekundi nije lose. Mislio sam da slabi/gasi se jer je na pocetku bilo 1 sec 1 mehur. Difuzor je obican filter od cigare, na kraju creva, to sam ovde pronasao kao dobro i jednostavno resenje. Namestio sam ga skroz na dno, a na mestu gde mehurici treba da izadju iz vode, nalazi se spray bar tako da vraca mehurice u nazad na dno...valjda se nesto i rastvori, jbg nemam dropcheker.
Inace moj aq je oko 200L sa filterom, da li je dovoljna ta kolicina co2 koji se ovako generise i difuzira.

Nikouro kako si ti izveo difuzor, imas li neku diy varijantu.
nikouro
Urednik
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010

PorukaPoslao: Sre Feb 01, 2012 2:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

velja ::
@nikouro
Kolika ti je zapremina akvarijuma na kome imas 1 mehur / 5-9 sekundi?

56 litara vode . Stim sto co2 ne ubacujem vec nekoliko meseci i sve raste kako treba ( sem algi Smile ).

Karadjozbg ::
Nikouro kako si ti izveo difuzor, imas li neku diy varijantu.

preko motorne glave, pomocu spriceva, filtera cigare .... itd.
Za akvarijum od 200 litara ako zelis ozbiljno da doziras co2 i pritom imas zaista biljnu masu kojoj je co2 neophodan, onda preporucujem profi opremu. A ako zelis onako, dve flase i zezancija svremena na vreme.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
gosa75
Akvarista

Registrovan: 29 Nov 2011

PorukaPoslao: Sub Feb 04, 2012 3:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ovako sam ja resio ubacivanje co2 u akvarijum
Image

Image

izmenio: sale75bgd
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
dusan0809
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 12 Jan 2012

PorukaPoslao: Pet Feb 17, 2012 10:07 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

jel moze co2 da steti ribicama???ja sam juce napravio i radi super Smile)
RORY
Akvarista

Registrovan: 25 Jan 2012

PorukaPoslao: Pet Feb 17, 2012 10:14 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa sto ga napravi ako nisi proverio da li steti ribicama?
dusan0809
Akvarista

PorukaPoslao: Pet Feb 17, 2012 10:21 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

hehehehehe pa gde znam Smile)) zbog biljaka Smile))
RORY
Akvarista

Registrovan: 25 Jan 2012

PorukaPoslao: Pet Feb 17, 2012 10:39 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo sta sam ja naucio iz akvaristicke literature dusane0809:
CO2 je neophodan za život biljaka, a ima važnu ulogu u procesu kruženja azota. Direktno je odgovoran za količinu karbonatne tvrdoće. Koncentracija ugljen-dioksida veće od 50mg/L uzrokuje gušenje i smrt riba, dok količina manja od 10mg/L nije dovoljna za razvoj biljaka. Ribe dišu pomoću škrga koje rade na principu različite količine gasova u vodi i krvi. U normalnim uslovima, količina CO2 veća je u krvi koja dolazi u škrge, a manja kiseonika. Kad se poveća količina CO2 u vodi iznad one u krvi, tada
CO2 ulazi u krvotok i riba ostaje bez kiseonika. Kratkotrajno udisanje povećane količine
CO2 u vodi izaziva ribama nesvesticu.

Poslednji izmenio RORY dana Pet Feb 17, 2012 10:41 am, izmenjeno ukupno 1 puta
dusan0809
Akvarista

PorukaPoslao: Pet Feb 17, 2012 2:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ja sam napravio jednu flasu od 1,5 litra Smile) jel to dovoljno?i jel nije opasno za ribice Smile
steva
Akvarista

Registrovan: 23 Jan 2012

PorukaPoslao: Pet Feb 17, 2012 6:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

dali moze neko da objasni kakv je to filter od cigarete u pitanju ja to nigde nisam procitao cemu sluzi i gde stoji
steva
Akvarista

Registrovan: 23 Jan 2012

PorukaPoslao: Pet Feb 17, 2012 11:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

e ljudi danas sam prvi put procitao zasta sluzi co2 pogledapo kako se pravi (naravno ovde na forumu)napravio i radi istim tempom kao sto je napisao urednik nikokuro .i ekstra sam zadovoljan!!!
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License