Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 cesanje Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
guppy4life
Akvarista

Registrovan: 27 Dec 2011

PorukaPoslao: Sub Jan 28, 2012 7:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

danas mi se zenka gupi okotila tu su 9 zivih i zdravih malaca
ali kad sam je pustio non stop pocinje da se cese o podlogu i kao da joj se malko skupilo repno peraje
Danas sam primetio da mi je voda malo vise mutna
DA probam da samnjim hranu, i zasto se nedaje suseni tubifex gupikama ja sam im davao ujutru po pola one kockice od tubifexa
Aq mi je 70l a u njemu imam 15 gupika, 4 cory-a, i 2 ancija
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Sub Jan 28, 2012 7:11 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Fiber
Akvarista

Registrovan: 21 Avg 2011

PorukaPoslao: Sub Jan 28, 2012 8:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Verovatno se cese zbog preteranog hranjena, a to mi pada na pamet zato sto kazes da ti je voda malo vise mutna.
Smanji ishranu i prati stanje ribica, cesanje moze da bude i pocetak ich-a. Na forumu je vec pisano o problemu sa cesanjem pa prelistaj malo.
guppy4life
Akvarista

Registrovan: 27 Dec 2011

PorukaPoslao: Sub Jan 28, 2012 10:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

promenio sam 50%vode i pustio aeraciju na najace
neverovatno ali ribica niti se vise cese niti joj je skupljeno peraje
Zvrle
Akvarista

Registrovan: 22 Feb 2012

PorukaPoslao: Ned Mar 18, 2012 8:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pojavio se problem sa cesanjem i kod mene, vec treci dan ribe se cesaju ali ne vidim da imaju bele tacke na telu, ipak sam dodao lek za ich ali nije nesto mnogo promenio a i juce dodao malo so u akvarijum, malo je bolje danas. Da li neko moze da mi pomogne, sta jos da probam, ja sam dodao 2 kasicice soli na 80 L da li je dovoljno??? Da li da stavim jos nesto ???
Nadam se da se Guppy4life nece ljutiti zbog upadanja u temu Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Fiber
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Mar 18, 2012 11:29 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisi trebao da sipas lek ako nisi primetio tackice. Ne valja leciti ribe hemijom bez preke potrebe, to im slabi imunitet i moze da izazove suprotan efekat od zeljenog. Ribice mogu da pocnu da se cesu zbog mnogih stvari, ne samo zbog Ich-a. Najbolje je da nista ne radis i ne sipas nikakvu hemiju, da pratis dalje stanje, eventualno promeni 1/3 vode pa ako primetis tackice narednih dana onda pocni da ih tretiras lekom. Nemoj ribe da izlazes nikakvom stresu dok sumnjas na neku bolest, ako im je imunitet jak nece biti problema.
Zvrle
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Mar 18, 2012 11:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala puno, malopre zamenili 1/3 vode i videcemo kako ce se ponasati. Imali smo problem sa Ich-om i jedva se otkacili od njega, lecili nedelju, dve, po uputstvu sa leka, i prilikom zamene vode opet se jave bele tacke ali samo kod torokatuma, na ostalima nista a sad pocelo cesanje i to sve. Da li dodavanje soli moze da pomogne , u kojoj kolicini ga dodati ako treba?? Kako biljke reaguju na so u akvarijumu???
Fiber
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Mar 19, 2012 11:05 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Biljke i so se uopste ne slazu, citao sam negde da im steti i najmanja kolicina soli. Takodje steti i nekim vrstama riba (koridorasi i botije na primer). So jeste efikasna, al ne toliko kao lek. A o doziranju soli stvarno ne znam nista, nisam je nikad ni koristio. Savetujem ti da ne dodajes nista vec samo da pratis stanje, svaka promena moze da dovede do stresa koji slabi imunitet. Ako se pojave tackice i to na vreme primetis onda ces ih lako i izleciti.

Koliko je proslo od kada je Ich izlecen? Meni su pricali da se Ich nakon dve nedelje od izlecenja ponovo moze javiti, i da se zato preporucuje sipanje preventivne doze leka 15-ak dana nakon zavrsenog prvog lecenja. I rece da vam se Ich pojavio nakon promene vode... Jel temperatura vode koja se sipa ista kao u akvarijumu? Temperaturna razlika dovodi do stresa i eto problema ako je imunitet ribica slab (a slabiji je ako su ribe vec prosle kroz period lecenja).
branko97KW
Akvarista

Registrovan: 19 Feb 2012

PorukaPoslao: Pon Mar 19, 2012 2:12 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

I da te pitam da li voda koju si dodavao ostojala bar 24h
So nemoj dodavati jer smeta nekim ribama i biljkama
Sa sam problem sa cesanjem resio tako sto sam menjao svaka dva dana po 50%vode i tako 4 dana
Zvrle
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Mar 19, 2012 3:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E j.... , dok jos nismo nasli ovaj forum jedan akvarista mi je rekao da samo dodam so, ali nista nije reko da smeta bilju, pa je izgleda to bio uzrok mog drugog problema, sa biljem Sad
Ich se prvi put javio pre oko mesec dana, dodali dozu leka po upustvu na leku, voda ostoji tako sve po upustvu i kad je promenim Ich se ponovo vrati ali samo torokatumima, ostale ribe su dobro bile. Oped dodam, opet se sve resi i prilikom naredne promene opet isto. E sad posle promene leka stvar je malo bolja, posle prvog sipanja stvar sa Ichom se resila,bele tacke se nisu vratile ali sada pocele sa cesanjem. Od lecanja je proslo od prilike nedelju dana i nisu se vracale tacke.
Voda koju dodajem odstoji 24h, i gledam da bude priblizno iste temperature kao ona u akvarijumu. Posle ove promene vode, stvar je malo bolje, gledao sam ih bas i primetio da se manje cesaju, nadam se da ce da im bude bolje. Da li je mozda i dalje uzrok Ich ili bi trebao da poced racuna na jos nesto sto bi moglo da bude problem??
branko97KW
Akvarista

Registrovan: 19 Feb 2012

PorukaPoslao: Pon Mar 19, 2012 3:59 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Na koliko menjas vodu?
Ja sam cuo da Ich moze samo da se zaleci i da ce se opet pojavljivati.
Ja stvarno neznam meni ribe nikad nisu imale ich
Zvrle
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Mar 19, 2012 4:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vodu menjam na 6,7 dana, od prilike 1/3 odstajale vode. Imao sam jednom veliki problem sa Ich-om, prvi put po uzimanju akvarijuma i neke ribe su uginule, niti smo znali sta im je a i tad smo dobili savet za so Evil or Very Mad ali posle prvog dodavanja leka sve se sredilo sa ostqatkom riba. i onda posle mesec dana ponovo, e sad da li je dosao sa dodavanjem novih riba u akvarijum ne znam ili je ostao od ranije. Za sada deluju bolje u odnosu na juce, manje se cesaju, e sad da mozda mi ne gresimo negde pa se zbog toga cesaju??
Fiber
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Mar 20, 2012 1:08 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Najbolje je uvek imati mali pomocni akvarijum u kom bi se ribe drzale 10-ak dana nakon kupovine, nikad ne znamo sta riba koju smo kupili nosi sa sobom, a i sama kupovina i premestanje ribe iz akvarijuma u akvarijum je stresno za nju pa moze da dovede do Icha. Inace, koliko sam ja upoznat sa tim parazitom, on se stalno nalazi u vodi i jedina stvar koja sprecava da napadne ribu je njen imunitet. Ako je riba jaka nece joj biti nista, a ako je slaba nema tog leka koji ce je spreciti da se razboli. Nisam 100% siguran za ovu informaciju u vezi parazita koji je stalno prisutan, pa ako gresim neka me neko ispravi.

Ribe se mogu cesati ako se u vodu ubacuje previse hrane. Koliko cesto i obilno ih hranis? Probaj mozda da prepolovis dozu, ako si hranio dva puta dnevno hrani ih nadalje jednom, pa prati stanje.

Takodje, mogu da se cesu i zbog hlora u vodi, al s obzirom da voda odstoji pre menjanja sumnjam da je to u pitanju.

Neko je na forumu jednom pisao i da se resio cesanja stavljanjem zeolita u filter, probaj da pronadjes tu temu.
Zvrle
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Mar 20, 2012 8:05 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Procitao sam je, ali zeolit i Sokobanja Smile, pa to jedino kad idemo van a dotle reko da im nesto ne bude. Hranili ih dva puta na dan, malo vise posto torokatumima i pandama nepadne nista jer je moli toliko drcna i onda gledali da damo malo vise da bi i njim apale nesto na dno, smanjili smo to od juce, a smanjicemo jos sada ako to moze da bude problem, ali sad ne znamo sta sa njima da radimo. A sto se hlora tice, ovde je to veliki problem, jako cesto je voda puna hlora, ne znam kako ga dodaju ali skoro svaki 3,4 dan voda je skroz bela.
Hvala puno, ribe su sve bolje a potrudicu se da pazimo sa hranom da nebi ponovo time pogorsali.
Fiber
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Mar 20, 2012 10:17 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jel ribama dajete plutajucu hranu (listici) ili i neku koja odmah pada na dno? Verovatno ste prehranljivali ribe, tako mi bar zvuci. Smile Zdrava riba je gladna riba, zlatno pravilo. Wink
Probajte da pronadjete negde potapajucu hranu kojom se hrane ribe dna, tako moli nece stici da pojede porciju namenjenu cistacima.
Zvrle
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Mar 20, 2012 11:01 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Od hrane im dajemo listice, neke crvene sitne granulice, sto nam bili prodali za ishranu mladji i imamo neke crne granule krupnije koje padaju ali one se sjure i odmah to pokupe, pa cak i neonke pocele njih da jedu, a torokatumi poceli da izlaze gore i jedu listice Smile.
Zdrava riba, gladna riba Smile pa da pocnemo da jos smanjujemo.
Hvala puno Fiber !!!!
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License