Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Cesmovaca .... Kako je prilagoditi ? Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
marin
Akvarista



Registrovan: 13 Avg 2010
Poruke: 25
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Pet Avg 13, 2010 3:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zar nije voda iz bojlera jos gora hemijski od one direktno iz cesme? Koliko puta ste videli ciscenje kazana bojlera i koliko tu kamenca ima??

Pitanje>
Ja imam jak filter koji preciscava cesmovacu. U sebi ima tri filtera sve sitnije, pa sitnije, posle toga se obavlja neka reverzna osmoza, pa prolazi kroz magnetajzer (neke magnete). Na ovaj nacin se izbacuju teski metali iz cesmovace i ko zna sta sve jos. Voda na kraju postaje jako cista i po ukusu lici na prolom i rosu (najcistije flasirane vode kod nas, tj. sa najmanje suve materije tj. taloga). Ja ponekad mesam ovu vodu sa odstajalom cesmom, pa to ubacujem u akvarijum.

Sta mislite o filtriranoj vodi?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pet Avg 13, 2010 3:57 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Pet Avg 13, 2010 4:59 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Suvise "siroko" pitanje .... Sve zavisi zasta zelis tu vodu ( Filtriranu ) da koristis tj sta imas u akvarijumu. Neke ribe traze tvrdju vodu neke ne, neke se opet mreste meksoj vodi ali mogu da zive i u tvrdjoj vodi.
Mogao bi parametre te tvoje filtrirane vode da postavis u ovoj temi , kako bi imali neke smernice i imali sa cime da uporedjujemo ( normalno ako posedujes tastere )
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
marin
Akvarista



Registrovan: 13 Avg 2010
Poruke: 25
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Pet Avg 13, 2010 5:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa, nemam testere, kad budem imao, poslacu rezultate ovde. Pitanje je vise, onako, teorijsko. Jednostavno u toj filtriranoj vodi nema NISTA, a u cesmi ima SVASTA. Pa, po nekoj logici, uopste za sve akvarijume i za sve namene, deluje da je bolje koristiti preciscenu vodu...

Evo, kako izgleda obicna cesma i preciscena voda posle elektrolize (ubace se po dve elektrode simultano u svaku casu). Na slici se ne vidi ali se "cesma" strasno ugrejala i bila je vrela.

Image
Image

Vidi se neka rdja, nesto zeleno, ma fuj. Ne znam kako, ali to je nastalo iz "cesme" i to pijemo. Imam snimak, ako treba okacicu na youtube...


Bilo je po novinama da je prevara sve to oko tih filtera i te elektrolize i tako dalje. Verovatno nije problem na izvoru vode tj. cista je voda, ali dok dodje do nas kroz cevi stare ko zna koliko godina, pokupi sve i svasta. Tako da merenja treba obaviti kod krajnjih korisnika. Istina je da se u bogatijim zemljama ne koristi cesma za pice, vec se kupuje voda. Eto, i kod nas sve vise... Pa, kako ko hoce...

Ogromna je tema, a ja nisam nesto potkovan, samo sam malo zagrebao...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Pet Avg 13, 2010 9:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisi jedini, ni na forumu, ni u Srbiji, koji je zagrebao ovu temu. Ima nekoliko starijih akvarista koji su istrazivali i dosli do nekih zakljucaka, a vezano za Beogratsku vodu, i vodu u jos nekim gradovima u Srbiji. Nazalost pijemo sta pijemo iako nas uveravaju da je sve hemiski i bakteriolosko ispravno. Sta je tu je ....
Takodje ima i primera ( mada veoma retko, a i odredjeni uslovi i preduslovi moraju da se ispune ), gde pojedini akvaristi sipaju vodu direktno iz cesme, znaci bez prethodne pripreme i sve im je ok u akvarijumu.
Druga strana ove price jeste da postoje vec uredjaji koji se koriste u akvaristici a za pripremu vode, ali su preskupi za vecinu nas koji se bavimo akvaristikom iz hobija i ljubavi.
Osudjeni smo na ono sto imamo i kako se ko od nas snadje ... Rolling Eyes
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
DiamondDragon
Akvarista



Registrovan: 25 Jun 2010
Poruke: 1054
Lokacija: Zrenjanin

PorukaPoslao: Pet Avg 13, 2010 10:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

To što ti se nataložilo u čaši, to su najverovatnije soli nastale reakcijom elektroda i vode. Od kog materijala su elektrode kojima si vršio elektrolizu?

Kada se vrši elektroliza čiste vode, bez elektrolita(kiseline ili soli) nastaju čist vodonik i kiseonik. I to je zakon bez obzira o kakvoj vodi se radi, pod uslovom da nema u sebi elektrolita. Dodavanjem elektrolita, radi povećanja provodljivosti električne energje, nastaju odgovarajuće soli, u zavisnosti od elektrolita i materijala elektrode.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Pet Avg 13, 2010 10:49 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovaj cas hemije je protekao bez mene .... verovatno sam tada imao preca istrazivanja ....
Nadam se, da ce se jos neko od clanova javiti i izneti neka svoja zapazanja i iskustva o primeni i pripremi vode ...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
ZEXM1994
Akvarista



Registrovan: 17 Jul 2010
Poruke: 547
Lokacija: Lajkovac

PorukaPoslao: Pet Avg 13, 2010 11:22 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

O sta sve procita ja moju vodu nikako ne prilagodjavam i da cuknem u drvo nikada mi riba nije uginula niti bila bolesna ,sipam vodu u aq sacekam sat vremena ubacim ribice nikada im nista nije bilo ,a kada nekom kazem to svi kazu to je ne moguce ,inace voda je bunarska bez hlora ne koristim nikakvu hemiju u vodi samo nekada so sipam nista vise ..
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
marin
Akvarista



Registrovan: 13 Avg 2010
Poruke: 25
Lokacija: Novi Beograd

PorukaPoslao: Pet Avg 13, 2010 11:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne kazem ja da cemo mi pomreti sutra ako pijemo cesmovacu ili da ce se ribice potrovati, ali, kao i pusenje, posle 20 godina - rak ovoga, rak onoga... Kazu da je voda puna teskih metala i ja garantujem da to ovi proizvodi za pripremu vode NEMA SANSE da izbace! Pa ni iz ljudskog tela teski metali ne izlaze nikad.

A sto se tice toga sta se sve nahvatalo u casi... Elektrode su iste i za casu koja je bila sa preciscenom vodom (moze i rosa i prolom) i za "cesma" vodu. Na filmu koji cu da okacim za koji minut ce se videti da se na pola procesa, elektrode menjaju, bas da ne bi bilo podvale...

Ne znam u cemu je fora i zasto se ono sve stvara u cesmi. Ja sam samo to snimio i primetio.

Evo youtube linka:
[youtube:8142f8ecd8]http://www.youtube.com/v/7pEtPcRYCp4[/youtube:8142f8ecd8]
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Pet Avg 13, 2010 11:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

hmmm ...
Citat:
bunarska bez hlora
.... veeeeeliiiiiikaaaaa je razlika izmedju samih bunara pa i vode u njima a pogotovo izmedju vode u bunaru i cezmovace ....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Amanita
Akvarista



Registrovan: 04 Maj 2010
Poruke: 43
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Avg 17, 2010 9:53 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Taj aparat za reverznu osmozu ti je mnogo dobra stvar, nema shta ne izbacuje iz vode, dobijash chistu i meku vodu bez hlora pa je mozhesh slobodno koristiti u aq, al naravno prvo pogledash zahteve ribica (neke trazhe tvrdju vodu)...
dok sam drzhala apistogramme meshala sam pola pola chesmovachu i RO vodu...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
krcko
VIP



Registrovan: 14 Avg 2010
Poruke: 416
Lokacija: novi beograd

PorukaPoslao: Uto Avg 17, 2010 11:30 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Što se tiče samog upoznavanja sa karakteristikama bilo koje vode, uzorak se može odneti u Zavod za zaštitu zdravlja na testiranje. Cena ove analize nije velika.
Iz postrojenja za prečišćavanje vode, koja se potom distribuira u Gradske vodovode, kreće mehanički, hemijski i bakteriološki potpuno bezbedna.
Napomene o dotrajalosti vodovodnih cevi, čestih proboja u njih prilikom oštećenja, Nama kao korisnicima je značajna, jer polazna informacija o čistoći i bezbednosti vode gubi značaj. U ovim situacijama prodora iz okoline u vodovodne cevi, najčešća zagađenja su u povećanim koncentracijama Nitrita-toksičan za sve žive organizme. Koncentracije Nitrata, koga ima u svakoj vodi u opsegu 50-100ppm-a nisu škodljive po odrasle osobe, ali su toksične za bebe čak i u opsegu <5ppm-a, zato za bekce uvek prokuvavamo svu vodu i filtriramo kroz sterilnu gazu.
Još jedan problem se javlja, preparat koji se poslednjih nekoliko godina koristi u postrojenjima za prečišćavanje vode nije više Hlor-izvetri skoro odmah pri točenju vode, nego Hloramin, za koji je potrebno daleko više vremena za izlazak.
Nabavka RO uređaja, koji za običnog-bez dovoljno sredstava-Akvahobistu izgleda kao velika cifra je višestruko isplativ i o njemu treba ozbiljno razmišljati.
Nemam puno podataka o parametrima vode većine gradova, za pojedine se mogu naći po ostalim AkvaForumima.
Parametri moje česme su, u zavisnosti od godišnjih doba DH=14-16, KH=11-12, pH=7 ( u trenutku sipanja u posudu, nakon 15-20, pošto CO2 bude najbrže istisnut, pH=7,2), NO3=40-60ppm-a, NO2 u tragovima.
Hemijski preparati za obradu mogu pomoći, ali izračunajte troškove za svaku obradu vode kupovanjem istih. Doći će do zaključka da se kupovina RO uređaja isplati za manje od godinu dana.
Ponešto i o detaljno prečišćenim vodama. Najčistija je Destilovana voda. Nikako je nemojte poistovećivati sa flaširanom na kojoj to piše. Proces Destilacije vode iziskuje specijalnu staklenu opremu, dobija se u Laboratorijskim uslovima i koristi u Medicinske i Farmaceutske svrhe. Skupa metoda i pakovanja u staklenim ampulama. Ovako dobijana, nema nikakvih primesa-mrtva voda- i potrebni su joj svi sastojci da bi se koristila za neke druge namene.
Demineralizovana i Remineralizovana voda su dobijene drugim postupcima, parametri su DH=0-1, KH=0-1, pH=5,4-5,6, problemi sa ovom vodom mogu biti kakav je postupak dobijanja i da li postoji završna filtracija. Jako često u njoj imamo ostatke teških metala.
Dejonizovana voda, u zavisnosti od smola koje koristimo-kiselih ili baznih, dobićemo izuzuzetno čistu vodu, mekanu ili tvrdu.
Voda iz Reversne Osmoze DH=0-2, KH<1, pH=5,6, nema Amonijaka, Nitrita, Nitrata, mikro i makro elemenata, bakteriološki 100% očišćena.
Činjenica je da sve ribe iz prodaje stoje u Česmovači i, samim time su prilagođene na nju, žive, ali kako? Za mrest je posebna priča, i ovde ne bih o tome.
Jednostavno filtriranje vode, koje nikome ne bi trebalo da predstavlja problem za kućnu izradu je napraviti dvostruki filter, po uzoru na uobičajene filtracione sisteme. Prvi filter od Sintetičke vate, drugi od Akvarističkog aktivnog uglja. Filtere povezati na red, voda će kroz sintetičku vatu biti očišćena od krupnih čestica i mehaničke nečistoće, a aktivni ugalj će odraditi hemijsku filtraciju.
Pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
sale75bgd
Urednik
Urednik



Registrovan: 03 Nov 2009
Poruke: 2083
Lokacija: Fort Mill, South Carolina

PorukaPoslao: Uto Avg 17, 2010 12:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam na samom pocetku kupovao aqua sana preparate za odstranjivanje hlora iz vode. Kasnije sam skapirao da to nema bas mnogo veze i prekinuo! Moj sistem menjanja vode u aq je bio vrlo prost: crevo od 15 m zabodem u aq, istocim 200-300l vode i zatim ga navijem na tus i dolijem isto toliko vode. Zimi mesam sa bojlerom, logicno a leti samo hladnu!
Nikada ni jedna riba mi nije crkla usled ovakvog tretmana. Pored pirana uvek sam imao i juznoamericke kao i neke druge ciklide. Sada i diskuse koji su u cesmovaci. Moja zena je mrestila ramireze u tvrdoj vodi a prezivelo ih je jako malo. I dan danas su zivi!
E sad, zbog svojih apetita kao i malko kompleksnijeg bavljenja piranama kao i jos ponekim vrstama riba, pribegao sam kupovini RO uredjaja. Zamislite dolivanje rose ili prolom vode u aq od 700l?? Ili kuvanje 300l vode? Verujte mi da je nabavka RO uredjaja najisplativija. Ne mozete stalno kupovati destilovanu vodu. U startu date 180e i zavrsili ste! Daleko najisplativije za onoga ko lupa glavu kvalitetom vode. Vrednosti koje ste uneli ovde za Bgd vodu su uglavnom manje vise tacne, kao i Krckove vrednosti za RO vodu. Razlikuju se od dela grada do dela grada pa tako npr. u Borci je KH 12 - Ph je 8.0 ako ne i vise, a na Kanarevom je KH 8-9 a Ph je izmedju 7,2 i 7,5. Ja redovno u svojoj vodi pratim Ph, KH, NO3, NO2,P, itd itd. ali to je iz nekih drugih razloga. Sipanjem destilovane vode ribama rizikujete pomor ribe! Ta voda je mrtva.
Ovo je neki moj skroman osvrt na ovu temu, onako laicki, iz licnog iskustva. A zakljucak je, ili RO ili se ne opterecujte!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
HORUS
Koristan akvarista


Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012
Poruke: 2655
Lokacija: Bela Crkva

PorukaPoslao: Ned Sep 16, 2012 10:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Na fakultetu (Geografski) učili smo da u prirodi veća količina kiseonika i povišena temperatura utiče na akumulaciju krečnjaka i nastanka određene brste krečnjačkih stena, što znači da voda postaje manje tvrda. Prema tome, topla voda iz bojlera verovatno ima manje CaCO3 u sebi. Zato se kamenac i taloži u bojleru. Mislim, zbog povećane temperature.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
sasa-srb
Akvarista



Registrovan: 07 Apr 2012
Poruke: 183
Lokacija: Kosovska Mitrovica

PorukaPoslao: Čet Apr 04, 2013 1:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vidim da se dugo nije pisalo ovde... Ne znam da li je neko koristio ali ja cesmovacu filtriram kroz ovo

http://www.tehnomanija.rs/boka.....emium.html

i sve je ok.
P.S. nemam nameru da reklamiram, ako se ovo smatra reklamom obrisite. Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
DevilFish
Akvarista



Registrovan: 18 Feb 2013
Poruke: 294
Lokacija: Niš

PorukaPoslao: Čet Apr 04, 2013 2:24 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Blue ::
Ja sipam direktno iz cesme, obzirom da imam akvarijum od 180l, a zivim u stanu, mogao bih da cuvam 60-70l vode samo na glavi. Smile
Bez RO aparata i hemijskih preparata stvarno ne znam kako bi mogao da poboljsas kvalitet vode. A i to kuvanje, gde da kuvas toliku vodu, a tek koliko struje bi potrosio...
Sto se tice bojlera, mislim da prakticno nista ne dobijas.

Mogli bi da izvedemo par eksperimenata, cisto da vidimo kako sta utice na vodu. Ajmo, ideje...

Sad se setih da je moj poznanik 'poboljsavao' vodu pomocu aparata za filter kafu. Smile

I ja zivim u stanu i imam problem jer nemam gde da drzim toliku kolicinu vode koja bi trebalo da odstoji...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Kako sa jednim grijacem grijati dva a... Luka2907 Grejanje i hladjenje 1 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa 1 grijacem grijati 2 akvarijuma Luka2907 Grejanje i hladjenje 0 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako se montira solenoid na ovaj mano... sstanko78 Ostala oprema 7 Ned Nov 22, 2020 9:50 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako da znam kad ce ribica da se mresti? Nemanja21 Razmnožavanje 4 Sub Nov 07, 2020 11:12 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako prepoynati dali je skotna Plati? Yaesu Razmnožavanje 5 Ned Avg 02, 2020 4:08 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License