| Autor |
Poruka |
LakiNena
Banovan

Opomene: 1
Registrovan: 20 Jul 2011
|
Kao sto naslov kaze u akvarijumu mog druga se pojavila cetkasta alga a koliko ja znam veoma je tesko odstraniti je zato da li znate neki lek ali da mi kazete bez slike jer ne zivi u Srbiji? |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
krcko
VIP

Registrovan: 14 Avg 2010
|
Bez slika teško će biti znati šta se podrazumeva pod" Četkasta " , a to može dovesti do pogrešnih tretmana, pa se napravi više štete nego koristi. Pretraži malo po Netu kao" aquarim algae " i daj bar pravo ime, npr. http://www.aquaticscape.com/articles/algae.htm
Pozdrav |
|
|
|
   |
 |
LakiNena
Banovan

|
Pa znam videcu po netu nego kaze on je na google-u video slike cetkaste alge pa kaze da je ona nego ima akvarijm 125l dosta ubiljen sa jatom neonki,tetri kozica i 10-tak corydoras-a.Ako znate nesto preporucite pa ce on da vidi tamo verovatno ima dosta proizvoda posto je on u Nemackoj |
|
|
|
   |
 |
krcko
VIP

|
Pretpostavljam da može da slika algu, ili pošalje sliku sa neta na Vaš eMail, onda možemo pričati o načinima za suzbijanje. Pozdrav |
|
|
|
   |
 |
LakiNena
Banovan

|
Pa recicu mu nego znate i sami kako je gmail spor ali smislicemo vec nesto pa pomagajte kad stigne slika! |
|
|
|
   |
 |
zedochok
Akvarista

Registrovan: 04 Feb 2011
|
Ma da, kasne mailovi i po par sekundi kad su par megabajta Ne moze covek da doceka...
Izvini sto se salim, nisam mogao da odolim...
Ne znam stvarno odakle ti to da je gmail spor???
No nije bitno, i mene interesuje koja je alga u pitanju pa cemo cekati zajedno. Nece pobeci nista.
Ako ne moze da uslika dobro reci mu da ti da link neke slike sa neta! |
|
|
|
    |
 |
LakiNena
Banovan

|
Ne nije spor u slanju poruka nego u upload-u slike ako je 1MB nego evo uspeo je evo je slika alge
neznam koliko je slika dobra!Sta da radimo? |
|
|
|
   |
 |
krcko
VIP

|
http://www.akvarijum.org/forum.....-t403.html
osim ove koja je opisana ovde na Forumu, na listovima Anubije je i zelena tačkasta i ko zna ima li još kojih. Bez opširnijih podataka o samom akvarijumu, održavanju, naseljenosti, parametrima vode...Evo o ovoj koja se još vidi sa slike:
" Zelena tačkasta alga voli direktno svetlo. Formira zelene tačke na staklu akvarijuma i spororastućim biljkama koje su izložene jakom svetlu. Ova alga se pojavljuje u uslovima manjih nivoa CO2 i fosfata (PO4). S obzirom da je veoma čvrsta algojedi joj ne mogu puno učiniti. Jedini poznati algojed koji je efikasan kod ove alge jeste Neritina natalensis sp. "Zebra" koja bukvalno može da istrebi ovu algu. Možete je ručno ostrugati žiletom sa stakla, dok kod akrilnih akvarijuma treba koristiti isključivo plastične žilete. Ova alga se podrazumeva kao normalna u manjim količinama.
Da sprečite pojavu ove alge održavajte CO2 na stabilnom nivou, dozirajte NPK redovno i poboljšajte cirkulaciju vode kroz ceo akvarijum za bolju distribuciju hranljivih elemenata. Spororastuće biljke stavljajte na mesta gde će dobijati manje svetla. "
Pozdrav |
|
|
|
   |
 |
LakiNena
Banovan

|
Ok hvala svima nego svaki dan ubacuje co2 to i jeste problem
?! |
|
|
|
   |
 |
zedochok
Akvarista

Registrovan: 04 Feb 2011
|
|
    |
 |
surcinac
Akvarista

Registrovan: 28 Dec 2011
|
Cetkaste alge su veoma nezgodne alge,jer i rucnim skidanjem,ziletom itd . opet se pojave posle odredjenog vremena jer one ostavljeju pore na mestu gde izlaze ,pa ih je zato tesko ukloniti.
Iz mog licnog iskustva crossocheilus siamensis je jedina riba koja ih tamani ,ali bas sve do jedne ce pojesiti ,jer u jednom akvarijumu su mi se namnozile i crossocheilus siamensis su ih tako slatko pocepali.Drugi nacin isto pricam iz licnog iskustva je sredstvo koje sam ja koristio a to je tetrin preparat ALGO STOP DEPOT tabletice i stvarno je bio delotvoran(naravno dok se koristi vadi se aktivni ugalj) ,jedina mana mu je sto period dok se koristi cetkastih algi vise nema ,a kada se izvadi pocinju opet po malo da se pojavljuju ,tako da ja sam redovno ubacivao i nije bilo problema.poz |
|
|
|
   |
 |
sale_
Akvarista

Registrovan: 21 Nov 2010
|
hidrogen peroxid direktno po algama i mnogo redovnije izmene vode ce pomoci tvom drugu. nema potrebe za algacidima jer ce kozice stradati. |
|
|
|
   |
 |
surcinac
Akvarista

Registrovan: 28 Dec 2011
|
sale_ posto nikada nisam drzao kozice ,ne znam da li ce im stetiti ,ali sigurno je da su osetljivije na preparate od riba tako da bolje je ne rizikovati,a ja sam samo izneo licni primer na koji nacin sam se uspesno resio cetkastih algi.pozz |
|
|
|
   |
 |
|
|