Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Cidex & Metricid 14 Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
sale_
Akvarista

Registrovan: 21 Nov 2010

PorukaPoslao: Ned Nov 27, 2011 5:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

da li neko ima iskustva sa ovim preparatima?
koliko sam video koncentracija je 2,4% Glutaraldehyde, dok je Excel 1,5%. EC je malo blazi od Excel-a.

molim vas, samo iskustva iz prve ruke.hvala.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Ned Nov 27, 2011 5:14 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Blue
Urednik
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009

PorukaPoslao: Ned Nov 27, 2011 7:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

I jedno i drugo su sredstva za dezinfekciju koja se, uglavnom, koriste u medicini i stomatologiji. Kod nas nisu posebno zastupljeni. Vek trajanja im je jako kratak i prodaju se pravnim licima u velikim pakovanjima. Veoma su otrovni i valja biti obazriv pri upotrebi. Ucinak u ulozi algicida je dokazan i tu nema sta posebno da se diskutuje.
Medjutim, obzirom na gore pomenuto, ne vidim ni jedan razlog zasto bi ga hobisti koristili u akvaristici, niti imali u kuci. EC i Excel su daleko od obaveznog preparata u uspesnom akvarijumu, tako da ove hemikalije nisu nesto sto bi bilo u sirokoj upotrebi.
sale_
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Nov 28, 2011 12:04 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

razumem. nije stabilno i moze se koristiti nekih pola meseca nakon cega dejstvo rapidno opada. pitam jer vidim da na zapadu to masovno koriste. hvala za info.
sale_
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Nov 28, 2011 6:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Blue, jesi ti to koristio ?
sale_
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Jan 02, 2012 4:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

da obnovim temu....

pazi Blue, i alkohol je otrov ako se koristi u "dozama" i ne cuva pravilno,van domasaja dece, pa ga opet unosimo preko pica i u malim dozama je dokazano da potpomaze kardio-vaskularnom sistemu... Smile sala mala. da se vratim na temu.

mesec dana koristim ovo sredstvo koje kod nas moze da se nabavi pod imenom CIDEX, prodaje se kao dezinfikaciono sredstvo za medicinske i stomatoloske instrumente. u sustimi mix destilovane vode i glutaraldehida u koncentraciji 2.4%.
prilikom kupovine dobija se boca od 4L (koju smo sa kolegom podelili) u kojoj se nalazi rastvor i jedna mala bocica u kojoj se nalazi aktivator. aktivator sluzi da bi se pomesao sa rastvorom u volikoj boci i time dobije prilicno jako dezinfikaciono sredstvo koje je aktivno dve nedelje i tada se moze koristiti za ono za sta je u stvari namenjeno. nakon 2 nedelje je rastvor neupotrebljiv za bilo kakvu namenu.

aktivator mi ne treba za ove potrebe, njega sam odmah bacio. rastvor u velikoj boci se moze koristi dugo,mesecima, pa i godinama jer nije aktiviran. miris je potpuno isti kao rastvor iz EC bocice. nisam razblazivao sa vodom, nego sam koristio tako kako je koristeci upola slabije doze od onih koje se preporucuju za koriscenje easy carbo-a.

losih efekata za ribe nisam primetio , jer se dodavao i u aq sa malcima koji su dosta osetljiviji od odraslih primeraka. puzeve nemam, kozice nemam.
sto se bilja tice, mahovina koja je osetljiva na ove preparate je ok, valis. imam malo 1-2 struka i stagnira.sto znaci da ko ima valisnerije i egerije neka zaobidje ovako nesto. ostale biljke kao da su "mesnatije" i jace nego ranije,kao da imaju malo deblje listove i stabljike.

algi ima jako malo, i to jedino zelene tackaste po coskovima na staklu i nekim delovima biljaka koje imaju starije listove koji vise ne rastu. mozda je deficit PO4, nisam testirao. napominjem da nemam algare, kozice ni puzeve koji bi doprineli boljem stanju.

u aq se dodaje diy co2, malo pro fit-a. posto ima florabelle u podlozi, i aq je jos relativno mlad (3 meseca) ne dodajem makro. od samog pocetka su se redovno vrsile promene dela vode, ribe hranim manje, time i nema otataka koji padnu na dno ili se razloze.svetlo je kombinacija aquastar-a i gro lux-a

da li je ovo neophodno - NIJE. da li je korisno -jeste ukoliko se ne predozira. da li biljke brze rastu - da, ali za to mnogi drugi faktori igraju vecu ulogu. da li bar malo moze da pomogne u borbi sa algama - DEFINITIVNO MOZE. Da li moze da posluzi kao zamena za EC - moze. koliko je jeftinije od ec-a - oko 4X.

topla preporuka za sve one koji poseduju vise biljnih aq, zele da maximizuju iskoriscenje dodavanja mikro i makro.

imam problema sa odredjenim tasterima na tastaturi, pa se izvinjavam ako je neka greska nastala.
nenadk850
Akvarista

Registrovan: 18 Feb 2011

PorukaPoslao: Sre Jan 04, 2012 11:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sale! Nekoliko piutanja u vezi cidex-a! Kao prvo,da li je dobar u borbi sa crnom algom,jer mi ec ne pomaze bas?
I gde ima da se kupi i kolika je cena?
sale_
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Jan 04, 2012 11:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

poslato sam ti link za cidex.

sto se tice crne alge, pojacaj co2, makar i diy. cesce menjaj deo vode. nabavi biljku elodea ili egeria densa. ona prirodno oslobadja materije koje deluju na usporenje algi, brzorastuca je pa ce sav visak hranljivih materija absorbovati.to ti je neki prirodan i sporiji nacin. inace ta biljka je osetljiva na EC i hidrogen.

ili uzmi u apoteci hidrogen peroksid, jedan mali spric i iglu. ugasi filter, iglu na spric, izvuci hidrogen i prskaj sto blize moses po biljci pod vodom i to JAKO SPORO. fora je u tome da se koristi sa iglom jer ona omogucava sporije izbacivanje hidrogen peroxida. ostavi 20 min i ugasi svetlo za to vreme. posle uljkuci svetlo i filter. ponovo to par puta, recimo svakih 2 dana, posle mozes i redje.
izgleda ovako, samo stavi iglu:

ec moze da pripomogne, ali nece skroz eliminisati ovu algu.
nikouro
Urednik
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010

PorukaPoslao: Čet Jan 05, 2012 10:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovo je nesto sto je isprobano u praksi ( ali ne i kod mene ). Da li je neko pokusao sa Eritromicinom da se resi ove alge ???
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Rotala & HM Dusan79 Ponuda 2 Sub Feb 04, 2012 9:15 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Turkish Guppy Association &Tetra ... turkish.guppy Gyppy contest 6 Čet Okt 06, 2011 11:24 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ciklidi & Diskusi Mello Akvarijumi 24 Pon Apr 25, 2011 11:25 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ribe&Muzika MiMa987 Ribe 8 Čet Apr 14, 2011 12:55 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Hauba & akvarijum slobabob slobabob Oprema 10 Pon Feb 21, 2011 10:51 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License