Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Ciklidni akvarijum 320 l - formiranje Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Bili
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 21 Jan 2016
Poruke: 3
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Ned Jan 24, 2016 3:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav ljudi,

Postavio sam već ovu temu u okviru početku u akvaristici, pa pošto slabo ima odgovora reko da probam i ovde.


Unapred se izvinjavam ako kršim neko pravilo. Evo iskopiranog teksta:


Pre nekog vremena sam dobio na poklon akvarijum od 320 l (130x54x50 cm). Već imam akvarijum od 60 l koji je odavno formiran ali kojim se nisam previše bavio (zamenim vodu i operem filter 2 puta mesečno i to je to) tako da sam totalni početnik što se tiče akvaristike.

Otkada sam dobio ovaj veliki akvarijum primio sam se da ga naselim malawi ciklidima i već dve nedelje proučavam forume da prikupim što više informacija.

Navešću neki svoj plan pa bih zamolio da me ispravite ako negde grešim i date svoje savete.

- Filter: Plan je da stari akvarijum od 60 l bude filter za ovaj novi. Sam bih ga napravio i to na sledeći način: prvo trickle filter breko bio kugli (emerged sump), zatim nekoliko puta prelaz preko keramičkih prstenova a između sunđeri (na početku vata). Planiram i da probam da napravim tzv denitrifikator pomoću algi (voda se sliva preko plastične mrežice u koju je upereno jako svetlo pa se nakupe alge koje uklanjaju nitrate). Jačina pumpe je 1800 l/h.

- Podloga: Dunavski pesak sa šljunkare najsitnije granulacije (koliko sam pročitao po forumima ciklidi traže 0,2-1 mm granulaciju). Oprao sam ga u vreloj vodi, procedio kroz kuhinjsku cediljku i pekao u rerni na 280 C oko sat vremene. Kolika treba da bude debljina podloge ?

- Osvetljenje: Neonke 4x36 w (trebalo bi da nije previše bitno za ciklidni akvarijum al neonke nisu skupe Smile)

- Cikliranje: Pošto ne mogu da napravim filter dok ne ispraznim stari akvarijum u kome je preostao jedan trihogaster (10tak cm), nekoliko barbusa i puno nane, da li je ok da sve to prebacim u novi akvarijum i pustim neku pumpu čisto da vrti vodu na par dana dok ne napravim filter ?

Pitanja:

- koliki treba da bude prečnik preliva (koliko sam računao, creva od po 1cm prečnika bi trebalo da bude dovoljno, ali nisam siguran) ?

- Koliko ciklida da stavim ? (planirao sam caeruleuse, hongije i demasone dno - 130x54 cm)

- Šta da stavim od muljara i koliko?

- Imam puno puževa u starom akvarijumu, tako da ću ih preneti i u novi. Da li smem da ubacim par botia da ih potamane ?

Hvala unapred, svaki savet je dobrodošao.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Ned Jan 24, 2016 3:46 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

rayli
Akvarista



Registrovan: 10 Nov 2009
Poruke: 257
Lokacija: Bajina Basta

PorukaPoslao: Ned Jan 24, 2016 4:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Meni riba nije nikad dosta, ALI ako stavis muljare ima da ih oglodju samo tako! Meni su muljarima pojeli repove skroz, jedva sa ih pohvatao i izbacio napolje! Dok ancitruse imam i njima nista!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
ViK
Akvarista



Registrovan: 05 Mar 2012
Poruke: 172
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pon Jan 25, 2016 9:08 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Filter necu da ti komentarisem, posto se ne razumem u to sto hoces da napravis, ali samo da ti kazem da su malawi mbune po prilicno otporne ribe, dokle god ispostujes neki njihov minimum. To znaci da promenis deo vode na nedelju, dve i ne hranis preterano. Dobra mehanicka filtracija, da pokupi sto vise izmeta od brojnih riba i odlicna bioloska filtracija i ribe srecne. Dosta ciklidasa koristi denitrafikacionu smolu (pogledaj malo po netu kod nas, vise nije tesko da se nabavi) da im jos dodatno procisti vodu.
Mislim da ti je to puno svetla ca ciklidni aq, pravice ti se alge bespotrebno. Ciklidasi eventualno sa tropheusima drze jako svetlo, namerno proizvodeci alge. Dosta su ti jedna, dve cevi od 36w. Ribe ce ti biti opustenije sa manje cevi. Gledas da nabavis neke od onih kojih su lepe boje riba, tipa philips aquarelle (za koju ne znam ni dali postoji u prodaji kod nas), arcadia itd.
Od muljara nema nista tu, stradace brzo. Bocije su moguce, tj neki ih drze ali ja radije ne bih, cisto zbog estetike, mada o ukusima se ne raspravlja. Ancistrusi su cesti gosti mbuna aq.
Pesak si obradio mnogo vise nego ja bilo koji.... Na tvom mestu ja bih pre isao sa kvarcnim peskom nego tim. Dunavac mi se zabetonira u akvarijumu a i stalno pliva kroz vodu, pa mi voda nikada ne izgleda potpuno cisto...
Sto se mbuna tice, postoje razliciti saveti. Neki preferiraju velike guzve, ali tad filtracija mora da bude jaca. Sa vecom guzvom smanjuje se agresija, tj raspodeli se na vise riba. Neki pak vole manje guzve, prirodnij izgled... Neki opet drze samo jednu vrstu mbuna, veci broj jadinki a drugi vise vrsta po 4,5 riba.
U principu, vazno je na jednog muzjaka uzeti vise zenki. Kako ne mozes odrediti uvek ili cak u vecini slucajeva koji je pol riba uzmes od jedne vrsta po desetak jedinki pa pustis da se muzjaci sami izdvoje i cesto ubiju druge muzjake...
Ja bih na aq te velicine (imam slicnu litrazu) stavio riba da ti ostane 30-40 odraslih riba. Naravno, racunas na vise riba u startu....
Ima jako puno vrsta mbuna kod nas u prodaji i prosto covek se tesko odluci sta ce. Taman kad napunis aq vidis jos neke vrste koje ti se jako svidjaju... NIje lose da ostavis mesta za jos jednu, dve vrste koje ces naknadno ubaciti, mada je najmanja agresija kada su zajedno od pocetka.... Gledas da drzis vrste gde su i zenke lepe, a ne samo muzjaci. Na taj nacin ces imati bas lepo obojen aq.
Hrana na biljnoj bazi, sa spirulinom. Retko moze i neki jaci obrok tipa tetra diskus.
Dekoracija puno kamenja, slozenih sto prirodnije ali STABILNO. Od bilja mozes eventualno te nane ubaciti, mada mozda i stradaju vremenom...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bili
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 21 Jan 2016
Poruke: 3
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pon Jan 25, 2016 9:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na odgovorima.

@vik - namestio sam neonke da se pale jedna po jedna pa ću da vidim kako se ponaša akvarijum. Koliki je neki minimum cikllida koje mogu da stavim (ne sviđa mi se gužva) i u tom slučaju koliko vode treba da menjam i na koji period ? Hvala na ostalim komentarima..

Pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
ViK
Akvarista



Registrovan: 05 Mar 2012
Poruke: 172
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Uto Jan 26, 2016 12:51 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Menjas 30-40% vode na nedelju dana, mozes kasnije i na desetak dana. Ja obicno menjam recimo nedeljom vodu i tada ih ni ne hranim (jedan dan nedeljno ne hranis ribe). Ostalim danima ih hranis 1-2 dnevno, al ne puno hrane, vec koliko mogu da pojednu za kratak vremenski period.
Ja bih na tvom mestu isao sa jedno 4-5 vrsta sa po 10 jedinki. Kasnije ces videti na cemu si kad malo porastu. MOzda dodas jos jednu vrstu, koja ti se kasnije jako svidi...
Ako ces ps demasonije onda mozes njih i vece jato, jedno 15 komada. Samo da znas oni znaju da budu dosta kolavi a i agresivni medjusobno.
Gledaj samo da uzmes vrste gde su i zenke lepo obojene, da nemas gomilu sivih riba u aq.
Izbegavaj jako agresivne vrste, npr rod melanochromis.
Pseudotropheusi su dobar izbor i tu imas dosta lepih vrsta, ne jako velikih kad porastu. Uz njih l.carleuse i mozes i nesto npr Metriaclima estherae.
U sustini imas jako mnogo vrsta mbuna kod nas i tesko je opredeliti se. Meni se trenutno svidjaju bar jedno 20 vrsta, ali naravno nemam mesta za sve njih....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Bili
Slučajni Prolaznik



Registrovan: 21 Jan 2016
Poruke: 3
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Uto Jan 26, 2016 11:00 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala Vik.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Oprema za akvarijum srki.acs Ponuda 1 Uto Avg 08, 2023 4:47 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka fabricki akvarijum ljiki Akvarijumi 2 Uto Avg 01, 2023 7:57 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License