Autor |
Poruka |
Fricky`88
Akvarista
Registrovan: 29 Avg 2010
|
BlueAngel :: |
Znam znam, uzecu ga tamo gde i oskare! |
dobro ako znas, ali to znam znam uglavnom dovodi do gresaka, ja pitam i po 3 puta ono sto znam, za svaki slucaj da proverim... Ja sam imao slican slucaj, ja sam iskoristio motornu glavu tog filtera i ubacio je u spoljni. Spoljni filter bi po nekim pravilima treba da bude sto veci, ali bi min. trebao da bude dimenzija - poprecni presek AQ x 10cm, znaci ako ti je aq dimenzija npr. 30x40x100 onda bi ti filter min trebao biti 30x40x10cm, znaci 1/5 zapremine AQ... bar su mene tako ucili |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
BlueAngel
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 30 Avg 2010
|
Ok hvala....
a koliko voda treba da stoji pre ubacivanja riba?
mene zanima ona donja granica |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
|
Odoste u Off Topic ... ako ima jos nedoumica oko filtera, otvorite novu temu.
Cikliranje akvarijuma treba da obezbedi stvaranje dobrih bakterija koje obezbedjuju zivot unutar akvarijuma. Da bi se dobre bakterije stvorile potrebno je da se prvo pojavi Amonijak u akvarijumu. Dalje imate u prvom postu sta i kako se desava.
Amonijak mozete stvoriti pomocu pilot riba ( najbolje se pokazale ribe dna ), u slucaju ako zelite da zrtvujete ribe. Drugi nacin stvaranja Amonijaka jeste da akvarijum hranite na prazno. Naime sama ce hrana da truli u akvarijumu i samim tim stvarace se amonijak ( mnogo bolje resenje nego li sa ribicama , zar ne ). Period u kome se preporucuje ubacivanje prvih riba jeste posle dve nedelje od formiranja akvarijuma. Normalan period cikliranja akvarijuma je nekih od 4 do 6 nedelja.
Najbrzi nacin cikliranja akvarijuma jeste ako u isti sipate vodu iz vec formiranog akvarijuma. Dovoljna je i jedna casa vode iz zdravog i formiranog akvarijuma da pospesite razvoj bakterija( sto vise vode sipate to ce brze akvarijum da se isciklira).Cak i tad se ne preporucuje da odmah ubacite ribe u akvarijum vec da sacekate jednu sedmicu kako bi ubacili prve ribe.
Pored vode iz vec formiranog akvarijuma, mozete iskoristiti i filter materijal kako bi ubrzali cikliranje akvarijuma .....
Sve ovo sto sam upisao vec ima u par tema po forumu ... samo treba izdvojiti malo vremena i procitati .... Pozdrav |
|
|
|
|
svetlanar
Akvarista
Registrovan: 01 Dec 2010
|
Ja sam pre neki dan dobila vec napravljen akvarijum (25 l,podloga pesak,bez biljaka) sa svom opremom,a sam filter je rucno napravljen i nalazi se sa zadnje strane akvarijuma... Juce sam ga napunila vodom,s tim da sam u tu vodu dodala sredstvo za omeksavanje vode i jednu kasicicu soli(tako mi je covek iz radnje sa ribicama rekao) i nisam nista vise dodavala...podesila sam termometar na 26 stepeni i pumpa stalno radi,da li je to dovoljno za cikliranje ili moram jos nesto da uradim da bih stvorila adekvatne uslove u akvarijumu za ribice i biljke? |
|
|
|
|
soulman
Akvarista
Registrovan: 26 Maj 2010
|
Za par dana ubaci recimo dve pilot ribice (i nemoj mnogo da se vezuješ za njih ), pa ako prežive cikliranje prežive, uglavnom se uzimaju jeftinije vrste gypi,plati, zebrice itd. Takodje ne bi bilo loše da ubaciš i pelcer dva... dobri ljudi sa foruma često poklanjaju, a tebi za tako mali akvarijumčić i ne treba neka džungla... posle toga sve što je potrebno da se stvore dobre bakterije je vreme.
A druga varijanta da kupiš koloniju bakterija pljusneš u aq po uputstvu i sutra već mogu ribice. |
|
|
|
|
svetlanar
Akvarista
|
Vise mi odgovara varijanta da kupim kolonije bakterije,pa da stavim i sacekam jos par dana kako bih stavila stavila ribice i biljke!!! |
|
|
|
|
soulman
Akvarista
|
Onda uzmeš npr. sera bio nitrivec ...ili čak ako znaš nekoga ko ima aq pa ga zamoliš za malo vode i filter materijala to je najeftinija varijanta... |
|
|
|
|
svetlanar
Akvarista
|
Hvala!!! Nadam se da ce sve biti ok |
|
|
|
|
sale75bgd
Urednik
Registrovan: 03 Nov 2009
|
Imam samo jedno pitanje, jel ti to covek iz radnje rekao da dodas u aq sredstvo za omeksavanje vode, odnosno kod njega si verovatno i kupila to sredstvo i kako se zove (sredstvo) ? Zahvaljujem... |
|
|
|
|
soulman
Akvarista
|
he... a ja joj isto pitanje poslao na pp |
|
|
|
|
sale75bgd
Urednik
Registrovan: 03 Nov 2009
|
To pitanje je krenulo da joj postavi verovatno vise clanova ali kada su videli moje zaustavili su se
Dzaba ja savetujem i snimam video klipove...pocecu meku vodu da prodajem tacno, otprilike bi mi se vise isplatilo da prodajem vodu 1kH, pH 5,5 nego sve ribe koje imam! |
|
|
|
|
soulman
Akvarista
|
Ma ja sam to pitao još u toku ove prepiske danas... reko da ne off-ujem u temi o cikliranju....
a evo me sad off-ujem. a ideja za vodu.... |
|
|
|
|
svetlanar
Akvarista
|
Zaista ne znam...sa akvarijumom sam dobila to u nekoj kesici,tecnost je morsko plave boje....i rastvara se u vodi koju dodajem....receno mi je samo da je dodam kako bi se smanjila tvrdoca vode.Da covek u radnji mi je rekao da je dodam. |
|
|
|
|
Blue
Urednik
Registrovan: 21 Jul 2009
|
Nije preporucljivo koristiti nesto sto ne znas sta je, samo zato sto je neko rekao da treba. Plave, zelene, crvene i ostale tecnosti i prahovi u pakovanju bez jasno naznacenog sastava, svrhe, nacina delovanja, proizvodjaca i roka trajanja treba zaobilaziti u sirokom luku, osim ako imas pouzdane informacije o gore navedenom ('reko prodavac', 'pise na sajtu', i slicno nije pouzdana informacija).
So ti ne treba.
I tako...
Sve u svemu, dobrodosla i srecno!
PS Samo strpljivo, zurba je neprijatelj akvarista... |
|
|
|
|
soulman
Akvarista
|
Predlažem ti da otvoriš svoju temu u ovom podforumu.
Slobodno sve što ti nije jasno pitaj ili koristi pretragu jer 99% stvari koje te sad u startu mogu zanimati su već obradjene...pa kad zapne negde pitaj.
Prodavci su čudo... ali da ne gušimo više ovde gde se akvarijumi cikliraju... |
|
|
|
|
|