Autor |
Poruka |
Zivadin
Akvarista
Registrovan: 31 Mar 2018
|
Pre izvesnog vremena sam nabavio polovan akvarijum od blizu 300l, uz njega sam dobio i clear water filter masu, pa bi mi dobro dosao bilo koji podatak njoj. Pretragom na forumu nisam uspeo da pronadjem da je bilo ko imao iskustva a takodje i na google-u ima vrlo malo informacija... |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Ludwigia
Akvarista
Opomene: 2
Registrovan: 26 Okt 2014
|
Ja prvi put cujem za ovu filter masu. Molio bi te da podelis sa nama neku fotografiju. Da vidimo o cemu se radi. Da li je u pitanju mehanicka, bioloska ili hemijska filtracija. Ili mozda neki budzeni kombo? |
|
|
|
|
SasaB.
Akvarista
Registrovan: 03 Okt 2016
|
Ako mislimo na isto trebalo bi da je hemijski filter.
pomaze da voda bude kristalno cista i kod NO2/NO3
Regenerise se u slanoj vodi posle 4-6 nedelja upotrbe |
|
|
|
|
Milos91
Registrovan: 18 Nov 2018
|
Imas na facebook-u stranicu Svet amazona-akvaristika. Oni se bave prodajom te filter mase. Sigurno znaju nesto vise o tome.poz |
|
|
|
|
nebojsar
Akvarista
Registrovan: 10 Dec 2013
|
To je verovatno Seachem Purigen, sinteticka smola. |
|
|
|
|
m.vlacina
Akvarista
Registrovan: 11 Jun 2017
|
Izgleda kao kopija purigena, ali iz onoga sto je napisano, svakako je denitratna smola. Nadenuli mu fino ime. |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
Registrovan: 24 Dec 2017
|
Ako mislimo na isto onda je polyfilter masa. Pazi samo zavisno kako je zasicena moze da ti posisa sve iz vode. Postoje za preciscavanje vode, preciscavanje slatkovodnog i za precisćavanje slanovodnog sistema. Mislim da joj je prvobitna namena bila da prečišćava krv.
Kodirana je bojom tako da menja boju u zavisnosti šta upija ono što upije ne ispusta nazad u vodu tako da ne mora da se pere nego se baci kad bas potamni. |
|
|
|
|
Ludwigia
Akvarista
|
Najbolje u Dunav da se baci. 😁
Ono sto me zanima jeste kakve su to smole u pitanju. Da li neko ume da mi priblizi proces ciscenja i vezivanja? Koja je razlika u odnosu na recimo aktivni ugalj? |
|
|
|
|
nebojsar
Akvarista
|
Za purigen sa sajta proizvodjaca:
Purigen® is a premium synthetic adsorbent that is unlike any other filtration product. It is not a mixture of ion exchangers or adsorbents, but a unique macro-porous synthetic polymer that removes soluble and insoluble impurities from water at a rate and capacity that exceeds all other competing products by over 500%. Purigen® controls ammonia, nitrites and nitrates by removing nitrogenous organic waste that would otherwise release these harmful compounds. Purigen’s impact on trace elements is minimal. It significantly raises redox. It polishes water to unparalleled clarity. Purigen® darkens progressively as it exhausts, and is easily renewed by treating with bleach. Purigen® is designed for both marine and freshwater use.
Prijatelj mi je stavio jednu kesicu skoro u svoj kanister i kaze da su rezultati zaista dobri. Citao sam dosta o njemu i deluje kao jako dobro resenje za cistu vodu u akvarijumu. Ja jos nemam potrebe za njim jer tek cikliram akvarijum ali
u dogledno vreme imam u planu da ubacim kesicu u kanister. |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
|
Ludwigia :: |
Najbolje u Dunav da se baci. 😁
Ono sto me zanima jeste kakve su to smole u pitanju. Da li neko ume da mi priblizi proces ciscenja i vezivanja? Koja je razlika u odnosu na recimo aktivni ugalj? |
Šuplja vlakna sačinjena od polupropusne membrane ispunjena/premazana sa X i Y. Poprilično je teško nači bilo kakvo objašnjenje.
Ako te interesuje a ne mrzi te da čitaš naučnu literaturu potraži: Filtriranje vode pomocu poliuretanskih supljih vlakana, naravno na engleskom |
|
|
|
|
Ludwigia
Akvarista
|
Ovo ipak moze da se "obnovi" koriscenjem izbeljivaca.
Samo, kad oni navode da "minimalno" utice na mikro elemente, meni je to dovoljno da ne koristim ovaj vid filtriranja vode.
Hvala na informacijama. |
|
|
|
|
nebojsar
Akvarista
|
Zavisi od oblika mikroelemenata. Sve brendirane prehrane imaju helirane i stabilne forme mikroelemenata i za njih nema brige. Cak i diy resenja poput csm+b bi trebalo bez problema da se koriste jer su isto stabilne forme (isto helati). Slobodni mikroelementi su druga prica. |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
|
Ludwigia :: |
Ovo ipak moze da se "obnovi" koriscenjem izbeljivaca.
Samo, kad oni navode da "minimalno" utice na mikro elemente, meni je to dovoljno da ne koristim ovaj vid filtriranja vode.
Hvala na informacijama. |
Poly-filter, kao i svaka druga filter vate se baca. Što se tiče elemenata nemoj da razmišljaš. Posebne su za morsku a posebne za slatku vodu na to treba povesti računa.
Seachem Purigen je granulirani filter materijal nisu isti proizvodi. |
|
|
|
|
simici789
Akvarista
Registrovan: 12 Jan 2012
|
Peku,
mislim da govorite o dva razlicita proizvoda.
I ovaj Clear Water je granulat, a Serin Crystal Clear water je Poly-filter.
Ja inace koristim Serinu "Crzstal vatu" i jako sam yadovoljna. |
|
|
|
|
Peku
Akvarista
|
simici789 :: |
Peku,
mislim da govorite o dva razlicita proizvoda.
I ovaj Clear Water je granulat, a Serin Crystal Clear water je Poly-filter.
Ja inace koristim Serinu "Crzstal vatu" i jako sam yadovoljna. |
Moja greska. Znam da je imalo nekoliko verzija za različite sisteme pa sam zakljucio da je poly-filter vata.
Serin crystal clear nije polyfilter jer je mehanička filtracija, polyfilter je hemijska filtracija(kad upije Al postaje crven, NH4 zut, Cu tirkizan...) |
|
|
|
|
|