|
|
|
| Autor |
Poruka |
voja
Akvarista

Registrovan: 25 Nov 2010
|
Vazno je da sa dozom ne preteras. Neke biljke su osetljiva, mada je praksa pokazala da nema pravila. Tako da ti tacno nije lose da probas odvojeno. Na treci - cetvrti dan se vec vidi kako ga biljke podnose |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Blue
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009
|
@RF
Jesi probao monolinuron? |
|
|
|
   |
 |
rainforest
Akvarista

Registrovan: 04 Jan 2011
|
Nisam, gledam baš toksičnost i postoji velika razlika u koncentracijama za alge i biljke, a svidja mi se da što je lemna najosetljivija od svih, ali su probali su samo sa valisnerijom i hidrilijom i tu su toksične konc baš visoke.
Imaš li ti neka iskustva sa ostalim biljnim svetom? |
|
|
|
    |
 |
Blue
Urednik

|
Pre par godina smo pravili cirkus kada su mi razne hemikalije bile nesto dostupnije.
Znas ono, visak slobodnog vremena, dovoljno novca za zamenu vise puta pobijenog ribljeg fonda, itd.
Ovde su svi preparati tada bili manje dostupni, a i znatno skuplji, pa se na sve strane jurilo za neka DIY resenja. GA ne bih nikada preporucio bilo kom hobisti, a monolinuron je znatno bezbedniji, a i bolje deluje (iz mog iskustva) na razne vlaknaste zelene alge. Na crnu, staghorn i kladoforu mislim da skoro nema efekta, mozda u nekim vecim dozama, ali to nikada nisam probao jer imam samo jedan akvarijum, pa nisam hteo da rizikujem unistenje svog bilja. Iz tih sadistickih eksperimenata sam zakljucio jedno, a to je da koliko god puta ubili alge, one se u rekordnom roku vracaju zbog nekih razloga njima znanih (svidja im se). Od tada ne koristim algicide, osim EC, koji to zvanicno nije, ali...
Ovaj komentar se odnosi na hobiste, a u profesionalnoj upotrebi, mislim da definitivno vredi razmisliti i probati na nekom ogranicenom uzorku. Rezultate neces videti brzo kao kod GA, spremi se za malo duze cekanje i znatno postepenije nestajanje zelenih napasti. |
|
|
|
   |
 |
rainforest
Akvarista

Registrovan: 04 Jan 2011
|
Hvala blue, definitivno ću morati da se pozabavim eksperimentišući. Odvojim 4 kade, u svaku po predstavnika submerznih biljaka i po predstavnika algi, pa tretiram bakrom, GA-om, monolinuronom i simazinom. Polako povećavam koncentraciju i pratim stanje algi i biljaka. Pretpostavljam da ću pronaći najbolji algicid za poojedinu biljnu vrstu.
U novom rasadniku svakako planiram uzgoj po klasterima, svaku biljnu vrstu ponaosob, da dobije tačno ono što joj treba, pa i odgovarajući algicid.
No, o tom po tom |
|
|
|
    |
 |
Blue
Urednik

|
I da nam slikas taj novi rasadnik...  |
|