| Autor |
Poruka |
W.T.F.
Akvarista

Registrovan: 14 Mar 2011
|
hitno potreban savet...sta da radim kako da je istrebim?????crna alga mi unisti akvarijum..... |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
bojan86
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2011
|
Češća izmena vode, bolja cirkulacija vode, EasyCarbo, sijamski algar...
Potraži po forumu, ima mnogo priče o toj temi. |
|
|
|
    |
 |
W.T.F.
Akvarista

|
ma aj to sve primenjujem al nista....za sijamskog algara ljudi kazu da on i nije bas neki algar pa tako da verovatno ga necu ni uzimati...... |
|
|
|
   |
 |
Bojan
Administrator

Registrovan: 25 Feb 2009
|
|
     |
 |
sale_
Akvarista

Registrovan: 21 Nov 2010
|
ugasi filter, spric sa iglom, hidrogen od 3%, i pici. samo nemoj ici preko 1ml/litri vode, to je kao neka prilicno bezbedna doza. kada odradis, ugasi svetlo, cekaj pola sata i ukluci svetlo i filter. ponovi to svaki put pre izmene dela vode.
to ti je najjeftinije,ali ne kazem da je najbolje. ako imas neke biljke koje ne podnose hidrogen tipa valis. i egeria, dezga, pokusaj da to radis van akvarijuma ukoliko mozes. |
|
|
|
   |
 |
voja
Akvarista

Registrovan: 25 Nov 2010
|
Postoji tako sredstvo "Cidex" Potrzi http://www.veledrogerijavodic......talog2.pdf
Ubija alge garantovano i pored toga uskoruje rast biljaka. Odlicno sredstvo. 15 ml na 100l vode nedelju dana. Mozes ga koristiti i stalno ali po 5ml na 100 l.
Prodaju ga firme koje snabdevaju zubne lekare. Nazalost prodaju samo po 5l zajedno sa aktivatorom. Tebi aktivator ne treba. Ja obicno kada ga kupujem posle delim sa drugima kojima treba.
Ako imas pitanja, pisi |
|
|
|
   |
 |
voja
Akvarista

|
Evo i primer
Do upotrebe:
Posle 10 dana:
 |
|
|
|
   |
 |
W.T.F.
Akvarista

|
Hvala vam na primerima probacu pa cu vam javiti .. |
|
|
|
   |
 |
W.T.F.
Akvarista

|
eee vojo a koliko kosta ova kanta na slici??? |
|
|
|
   |
 |
voja
Akvarista

|
Ja zivim u rusiji, ovde ona kosta 15 evrica. Kolko kosta kod tebe ne znam. |
|
|
|
   |
 |
rainforest
Akvarista

Registrovan: 04 Jan 2011
|
Imam ja pitanja Vojo ako može.
Bilo je dosta rasprave na našim forumskim prostorima o glutaraldehyde koji je aktivna materija u cidex-u. easy carbo ima za aktivnu materiju polimerizovani glutaraldehyde , sumnjalo se da pakuju čisti glutaraldehyde ali se došlo do zaključka da nije baš tako.
Algicidno dejstvo easycarba se verovatno zasniva na na samom glutaraldehyde-u.
Preporučuješ koncentraciju 5ml/100l, ako se radi o 2,4% rastvoru u kanti, to dodje onda oko 1.2ppm glutaraldehyda na dan, svaki dan ili se održava 1.2ppm a rastvor se obnavlja pri menjanju vode?
Imaš li dugoročna iskustva sa ovakvim tretmanom?
Kako deluje na ostale biljke, poseno one koje su osetljivije na ovakve tretmane (mahovina, egerija, ceratophilum i sl.)? |
|
|
|
    |
 |
voja
Akvarista

|
Nedelju dana ubijas alge, sa ribicami i biljkami ce biti sve u redu. Maksimalno dozvoljeno je 20 ml na 1oo l.
Nisam hemicar pa ti ne mogu reci sto nse tice sastava itd. Neko ovde, i ja, dobavlja po malo sajdeksa stalno. Biljke odlicno rastu. Mozes da probas 2 ml na 100l i da vidis kako ce ti biljke da izgledaju. I za vreme prvih 7 dana menjaj po 1/3 vode. Ako ne ukljucjes svetlo u akvarijumu jos brze ces ubiti alge. Mozes da pocnes i sa manjom dozom oko 10 ml (neznam koliko imas tih algi. Jedini koji ne vole sajdeks su somovi. Ali do 15-20 ml obicno im nista ne biva. |
|
|
|
   |
 |
voja
Akvarista

|
Najbolje je ne koristiti nikakvu hemiju a menjati vodu regularno, nastimati svetlo itd. I tada nece biti nikakvih algi i jos ubaci sijamce "Crossocheilus siamensis"
 |
|
|
|
   |
 |
voja
Akvarista

|
Ako imas malo algi sijamci ce sve ocistiti. |
|
|
|
   |
 |
rainforest
Akvarista

Registrovan: 04 Jan 2011
|
Ma ja nemam ribe uopšte, pa se lako borim sa algama pomoću bakra, ali neke biljne vrste su osetljive i na njega a neke alge ga trpe.
Sa tim lošim (crna, braon i sl.) algama nemam problema več sa ovim "dobrim", zelenim algama kojima odgovara sve što i biljkama, a prirodnih predatora za njih u vodi nemam.
Zanima me u stvari dugoročni efekat glutaraldehyda na te osetljivije biljke (mahovine, egeria, vallisneria), tj. tvoja iskustva. Ljudi su prijavljivali propadanje mahovina sa dugoročnom upotrebom easycarba. Meni je svakodnevna primena easycarba svakako skupa a imam i dovoljno CO2 pa mi on i ne treba, ali glutaraldehyde mi se čini zanimljivim kao algicid.
U svakom slučaju ću probaću na nekom uzorku |
|
|
|
    |
 |
|
|