| Autor |
Poruka |
Pedja30
Akvarista
Registrovan: 10 Jan 2012
|
Pozdrav..kad se danas nisam slogirao!! Akvarijum procureo. Skontao sam da nesto nije u redu cim sam video da je stiropor kod jednog od coskova vlazan..da bih evo malopre video da se i voda pojavila..dakle, moguce je da curi na spoju stranice i dna ili ni sam ne znam gde..Sta mi je ciniti? Kako uopste provaliti gde curi? Bojim se da nije dno... Kako da se ponasam? Jel to za bacanje ili sta? Aq je dosta star ali evo ga, posle vise od nekoliko god se ovo desava.. |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Vlada991
Akvarista

Registrovan: 06 Avg 2011
|
Isprazni akvarijum i odnesi da se prelepi. Ako je dosta star, bice da je "isteko rok" silikonu. |
|
|
|
    |
 |
Aquamen
Akvarista

Registrovan: 19 Dec 2011
|
U svakom slucaju moras prvo stanare da zbrines u neki drugi akvarijum ili posudu.
Posudu obavezno pre toga lepo isperi.
Prebaci sa njima i vodu iz akvarijuma i ukljuci im tamo ponovo filter, kod mene su na taj nacin preseljavanja stanovali preko dve nedelje u plasticnoj kadici bez problema.
Akvarijum moras skroz da razformiras i proveris da nije puklo dno akvarijuma.
Kod mene je to bio slucaj i isto je stajao na stiroporu koji mu najverovatnije nije dao da naglo gubi vodu.
Akvarijum moze da se rasklopi (rasturi) i ponovo zalepi ili zameni stranica/dno, ali je to ogroman posao.
Tesko se cisti stari silikon koji kompletno moras da skines ako mislis kvalitetno da zalepis akvarijum.
Sve zavisi koliki je akvarijum u pitanju, ako je nesto do 60l mislim da je manje muke napraviti novi nego zezati se sa skidanjem silikona.
pozdrav |
|
|
|
   |
 |
Pedja30
Akvarista
|
Evo me ljudi!! Narucio sam novi akvarijum. Stvarno niti umem niti zelim da se bakcem sa rasklapanjem starog. Verovatno je, sto neko rece istekao resurs silikonu..taj aq ima vise od 10god sigurno.. U pitanju je aq od 54l, narucen je nov po istim dimenzijama s obzirom da sam imao fabricki Juwell poklopac pa da to ne bacim. |
|
|
|
   |
 |
Pedja30
Akvarista
|
Procureo je i nov!!!!!! Da li je to normalno? Polako me popusta zelja za bilo cim sto ima veze sa akvaristikom.. Kao napravio mi ga je covek koi se bavi 20 i kusur godina time..ma vazi..kao napravio ga, napunio vodom i to je to, kao drzi, a onda je kod mene za 3 dana propisao..a tako smo ga lepo uredili, kupili biljke..znaci uzas!!!! |
|
|
|
   |
 |
CTale
Akvarista

Registrovan: 28 Jul 2010
|
Polako.
Ako nije neki problem kod tebe (podloga ispod akvarijuma, polica), reklamiraj kod tog majstora i traži da ti napravi kako treba i da zalepi odgovarajućim silikonom.
Ili neka ti vrati novac a ti odnesi negde gde zaista znaju da zelepe kako treba. |
|
|
|
   |
 |
Fiber
Akvarista

Registrovan: 21 Avg 2011
|
Na kom mestu je procureo? Jel si stavio stiropor izmedju akvarijuma i podloge na kojoj stoji? |
|
|
|
   |
 |
Jovan85
Akvarista

Registrovan: 10 Jan 2011
|
Meni je to previse cudno! kakva ti je daska? Savrseno ravna i glatka? |
|
|
|
   |
 |
Pedja30
Akvarista
|
Pa ne znam..jutros kada smo ustali ispred prednje strane je bila lokva vode..Stiropor ispod aq je bio natopljen vodom u toj zoni. Nije problem u eto prokletom curenju vec u vadjenju svega, haosa u kuci, a covek kao treba da uziva u akvarijumu..
Evo sad smo ga skinuli sa police, ispod njega je sve mokro tako da ne mogu da procenim gde curi.. Ne znam sta da mislim uopste, sada cu za svaki aq ocekivati da ce procureti svaki cas takod a mi se smucava sve ovo lagano..a zamisljam da imam neko cudo od 150l.. tacno bi leteo kroz prozor.. Izgleda da nista bez fabrickih aq ili nekih sa garancijom, pa da lepo pozovem gospodu da dodju, odnesu, donesu zamenski, ovaj srede pa vrate..druge nema, izgleda.. |
|
|
|
   |
 |
Pedja30
Akvarista
|
| Jovan85 :: |
| Meni je to previse cudno! kakva ti je daska? Savrseno ravna i glatka? |
Aq stoji na stiroporu tako da pretpostavljam da ce on bas neku neravnivu da ispravi. Aq stoji na pultu, na ploci od duple iverice (dve ploce usrafljenje jedna u drugu). Sumnjam da to moze biti krivo i da izazove ovo. |
|
|
|
   |
 |
Pedja30
Akvarista
|
Ako sam sada dobro video sumnjam na prednji levi cosak..evo aq sam stavio na TA pec i u njemu ima vode..pec je osusila vlagu, ali sam pod tim coskom napipao vodu..tako da je to verovatno to.. |
|
|
|
   |
 |
CTale
Akvarista

Registrovan: 28 Jul 2010
|
Proveri da nije možda udaren. Videće se i ako nije dobro zalepljen. |
|
|
|
   |
 |
Pedja30
Akvarista
|
Nije udaren sigurno, pa 5 dana je stajao pun vode, normalno. Curi sigurno, treceg nema.. |
|
|
|
   |
 |
Aquamen
Akvarista

Registrovan: 19 Dec 2011
|
Stvarno zalosno, toliki rad i trud oko sredjivanja i na kraju sve za dzabe.
Ima tu vise mogucih razloga za curenje, ko ce ga znati
Na primer lose zalepljen, curio od samog starta.
Nije pravi silikon, istekao rok itd.....
Nije dobro ocisceno staklo (acetonom) pre lepljenja, ostalo masno ili prljavo.
Lose mere stakleta, premalo, poveliko, krivo seceno itd......
Ostale ostre ivice na stakletu, nisu oborene smirglom pre lepljenja.
Mehurici vazduha na spojevima u silikonu.
Stakla sabijena skroz jedno uz drugo, nema silikona izmedju.
Nije dovoljno stajao da se osusi pre prvog punjenja, razvuko se.
Hladna prostoija u kojoj je se susio, garaza itd..... itd......
Mnogi ljudi kod malih akvarijuma lepe stranice na dno.
Po meni je to najveca greska lepiti stranice na dno akvarijuma, pogotovo kod vecih dimenzija to moze biti kobno.
Sam teret vertikalnog stakleta istera sav silikon koji se nalazi izmedju dna i stranice koja lezi na njemu.
Predlazem obavezno lepljenje svih stranica oko dna, tako sami sabijanjem stakleta odredjujete razmak (1-1,5mm) izmedju 2 stakleta.
Zbog svega toga sam poceo sam da lepim svoje akvarijume.
Svi koje sam pre kupovao ili porucivao zalepljene posle nekog vremena su procureli.
Od kako ih sam lepim nemam problema sa njima, sluze godinama.
Nije to nikakva matematika ako se vodi racuna, treba samo malo volje, zelje i vremena.
Sinoc sam zalepio sebi 3 kom, i mislim da ako se vodi racuna na gore spomenute stvari uspeh je zagarantovan.
pozdrav |
|
|
|
   |
 |
Pedja30
Akvarista
|
Aquamen, sve sto si rekao stoji. Mada, ovaj covek mi deluje ozbiljno, radi u stanu, ne u garazi..sta znam, drugar mi ga je preporucio i zato sam imao poverenja u coveka.
E sad nesto sto mozda moze biti uzrok svemu ovome, da ne trcim pred rudu, malo sam se smirio jer sam strasno bio nervozan. Elem, s obzirom da imam haubu (poklopac) od prethodnog aq nju sam iskoristio i za ovaj nov aq. Medjutim, covek je, mislim za 1mm stavio deblje staklo nego sto je stario imao. I sada je ta hauba sela na ovaj novi malo teze, potpuno je knap, zbog debleg stakla, verovatno. Da li je moguce da se stvorio kondenz ispod haube i da je to curelo niz aq sa zadnje strane i natopilo stiropor? Kada sam skinuo aq sa police, osto smo zalepili crnu foliju na ledja, video se trag curenja odozgo. A pretodni aq je imao kao neki ram u koji sedne aq. Ram je od plastike visok mozda 2cm, ako znate na sta mislim, tako da, voda, iako se slivala nije mogla da ode recimo iza police vec direktno u stiropor zbog tog rama, natapala je stiropor sve dok voda nije izasla na prednju stranu istog.
Sada sam aw stavio na novine u kupatilu, napunio ga do pola vodom BEZ haube i cekam da vidim da li ce negde propiskiti.. |
|
|
|
   |
 |
|
|