Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 destilovana voda u akvarijum?? Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Looniz
Akvarista

Registrovan: 08 Dec 2012

PorukaPoslao: Uto Feb 03, 2015 12:52 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zaboravih, mislim da ti je visak 2 grejaca. Jedan je dovoljan, a i njega sakrijes u filter da ne kvari premijeru Wink
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Uto Feb 03, 2015 12:52 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

cojke90
Akvarista

Registrovan: 24 Nov 2014

PorukaPoslao: Uto Feb 03, 2015 1:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da, bas sam i planirao cesce zamene vode sl par nedelja i da kupim jos biljaka. Stobsebtice panja (panjcuge Very Happy) sam sam ga nasao i obradio, meni izgleda strava, mozda nekome ne alivto je stvar ukusa Wink grejac veci cu da stavim u filter, a dva sam stavio kad su bili oni veliki mrazevi jer jedan nije mogao da postigne da ugreje jer je u mojoj sobi ledara:D pa nek ostanuvoba dok ne prodje zima;)
jovica
Urednik
Urednik

Registrovan: 13 Maj 2012

PorukaPoslao: Uto Feb 03, 2015 7:56 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Looniz ::
Brate mili, ovo se zove panjcuga! Cool

Horusovi panjevi su za ovaj-decji program! smeh
Naravno brate, ako se tebi dopada, onda je pravi pogodak. Poslusaj kolege, pvecaj biljnu masu, bice sve ok, samo da se sve uskladi.
Pozdrav! Bravo
cojke90
Akvarista

Registrovan: 24 Nov 2014

PorukaPoslao: Uto Feb 03, 2015 11:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Naravno, zato sam ovde da poslusam savete. Meni se stvarno svidja ovaj panjic, a i svidja se svima koji su ga uzivo gledali:)kad bude vise zelenila sve ce jos lepse izgledati
Jove87
Slučajni Prolaznik

Registrovan: 30 Jan 2022

PorukaPoslao: Sre Dec 28, 2022 5:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav svima, ja sam Peđa, i iz Obrenovca sam.
Malo da oživim temu Smile
Imam akvarium od 50l efektivno nekih 30-40 litara.. HOF kao i raspršivač resun(crevo) radi aeracije. Imam podlogu za bilje, i preko toga dobar sloj crnog kvarcnog peska. Imam 2 skalara koji se mreste na 15ak dana Rolling Eyes kao i 8 neonki, 2 ancistrusa i jednog korija, kao i 2 zebrice.. da znam, previše ribica za ovu litražu, ali šta je tu je Very Happy Od biljaka imam Amazon Sword i Kripto(raste odlično i množi se kao luda, zauzima mi dosta prostora već). Imam dva dragon stone-a, i jedan driftwood.

Elem problem(ako je uopšte problem) zbog koga vam pišem ovde, i molim za pomoć-savet, koristim česmovaču za akvarijum, i skoro sam kupio trakice za testrianje 6u1, i dobijam rezultate da mi je voda veoma tvrda.
Voda iz česme: GH>16d ; KH između 10d i 15d ; PH između 7,6 i 8.0
Voda iz akvarijuma je skoro istih rezultata. Koliko sam shvatio, imam vema tvrdu vodu??

Istražujem po netu i iskreno da vam kažem, nemam para za bacanje na preparate, pa sam video da postoji način da se voda omekša sa destilovanom vodom. pošto je ona samo h2o, preporuka je da se pomeša sa česmovačom i tako omekša.
Znam da postoji šansa da tako poremetim skroz PH i da šokiram ribe, pa sam zato malo skeptičan. Da li ima nekog ko je koristio ovaj vid omekšavanja vode, ili da li ima neko neki dr savet...

Menjam vodu na nekih 7-10 dana, nekad po 30%, nekad i 50%, kako kad. Godinu dana mi je star akvarijum da kažem. imao sam standardnih početnih problema pri formiranju akvarijuma, braon alge na početku, sada i neke zelene po kamenju(rekao bih da je zbog svetla)..
Imam i psoeban mali akvarijum od 7l, uzeo sam Betta i prebacio bih je tu.
Generalna briga zbog čega sam i krenuo u sve ovo, plašim se da nije voda previše tvdra za Skalare i za Bettu..
reduktor
Akvarista

Registrovan: 02 Feb 2022

PorukaPoslao: Čet Dec 29, 2022 9:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne bih rekao da ti je vodja tvrdja već kod mene, a mojim skalarima ništa ne fali.
Koliko sam mogao da primjetim, akvaristika mu ga dodje nešto kao ribolov. Svi imaju svoje "priče", a u praksi može sve da radi i bez pola te iste "priče".
Ikebana
Akvarista

Registrovan: 09 Feb 2022

PorukaPoslao: Sub Dec 31, 2022 6:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ljudi jedno pitanje.

Skoro sam kupio RO uredjaj.

E sada voda u akvarijumu mi je i pre RO uredjaja bila tvrda
PH= 8-9.5 PH, TDS 300-320, KH 12. nakon kupovine RO uredjaja, i postepenog dodavanja RO vode u akvarijum, snizio sam TDS sa pomenutih 320 na 220, medjutim PH mi i KH mi je i dalje visok.

Posto imam merac za TDS I PH, RO vode mi daje TDS=10ppm, a PH=6,5.

U akvarijum od 200l sam dodao nekih 40l RO vode (POSTEPENO) u vise dana, i TDS mi je sa 320 opao na 220, ali su i KH i PH ostali jako visoki PH=8.5 , dok je KH=12.,a takve su vrednosti bile i pre dodavanja RO vode.

E sada kako je moguce da TDS opada a PH i KH ostaju isti, pritom se TDS ni posle 10 dana ne vraca gore nego ostane priblizno 220.

Podloga mi je kvarcni sljunak, kupljen u jednnoj od poznatijih akvaristickih radnji na Vracaru.Garantovano mi je da je inertan. Od kamenja ima Lava rock koji je inertan, u filteru imam, lava rock, siPoreks serine kuglice i keramicke prstenove, ne znam sta bi mogolo da drzi ovako viskok PH i KH???

Hvala na odgovorima.
reduktor
Akvarista

Registrovan: 02 Feb 2022

PorukaPoslao: Ned Jan 01, 2023 8:32 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Imam i ja jedno...
Kod mene TDS vode direkt iz slavine je 140ppm, a u akvarijumu, punjenom tom istom vodom je 120ppm, i to u vodi koja 20 dana nije mijenjana (mjereno identičnim instrumentom). Kako? Zar je "toliko" dobro upucan sistem, da sam od sebe ručki tvari tako dobro??? Ispada da je bolje ne mijenjati vodu nikako, već stalno vraćati na veći TDS. Smile
I skalari i neon tetre su ko lampe!
Baia
Akvarista

Registrovan: 18 Apr 2010

PorukaPoslao: Pon Jan 02, 2023 12:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@Ikebana: ako se vec sam nisi dosetio, mozes da napravis experiment. Uzmes par casa i napunis ih Rao vodom, prvu ostavis samo ispunjenu vodom a ostale napunis svim sumnjivim elementima a po meni su to podloga, siporax i te keramicke perle. Pustis da odstoje 3-4 dana i onda izmeris kH i pH.... Tako ces da vidis da li se ovi parametri menjaju u cistoj ro vodi nakon stajanja ili je pak za promenu krivo nesto od pomenutih stvari.
Baia
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Jan 02, 2023 12:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@ reduktor: meni u akvarijumu sa soilom i mesanom vodom(ro/cesma) provodljivost opada kako prolazi vreme. Objasnjenje je da podloga u reakciji sa vodom menja jedinjenja koja izazivaju provodljivost u jedinjenja koja ne provode ili slabije provode.... Ovo moze da se desi i u akvarijumima koji nemaju soil ali imaju nesto drugo sto zakiseljava vodu i radi prakticno kao jonoizmenjivac u nekom manjem obimu. Sam zakljuci sta to moze da bude kod tebe....
Ikebana
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Jan 02, 2023 8:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na predlogu, probacu, ali zar ne bi trebao i TDS da skace ako se ph i kh vracaju gore???
Ascaron
Akvarista

Registrovan: 06 Avg 2019

PorukaPoslao: Uto Jan 03, 2023 12:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kolika ti je temperatura vode, i koliki ti je foto period?
Baia
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Jan 03, 2023 4:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ikebana ::
Hvala na predlogu, probacu, ali zar ne bi trebao i TDS da skace ako se ph i kh vracaju gore???

Iz onoga sto si gore napisao ja nisam shvatio da ti imas situaciju u kojoj si izmerio da ti provodljivost opada dok ti karbonatna tvrdoca raste....

Ako sam dobro razumeo ti si sipao RO vodu koja je spustila provodljivost (ukupnu tvrdocu) i karbonatnu tvrdocu ali se karbonatna tvrdoca nakon toga povratila dok je provodljivost ostala ista. Da li se desilo ovo sto sam napisao ili sam pogresno razumeo tvoj tekst?
Peku
Akvarista

Registrovan: 24 Dec 2017

PorukaPoslao: Uto Jan 03, 2023 7:25 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Moras da dolivas demineralizovanu vodu i da sa njom radis izmene vode.

Pitanje je sta ti zelis da meris a sta ti TDS merac pokazuje. Kineski TDS apart ti nece videti dosta zanimljivih stvarcica poput pesticida, ulja, olova, bakra...

Ako si menjao vodu: od 200l si postepeno zamenio 40 onda nisi sve razblazio za 20% nego za svega nekoliko %. Ako si dolivao destilovanu/demineralizovanu vodu... nisi nista menjao samo si sprecio povecanje TDSa. Voda isparava ostalo ili ostane slobodno u vodi ili se veze za nesto pa ti ga test vise ne vidi.

Kada dobro hranis ribe onda ces imati dosta fosfata u vodi. Tvoj test na PO4 ti nece pokazati sve fosfate, tds mearc mislim da ih vidi. Malo NH3 na testu je mnogo NH4 u akvarijumu... Po mene su ti TDS meraci igracka za vecinu akvarista.

Pad KH i pH je nesto sto je normalno za zreo sistem. U slatkovodnom akvarijumu gde nema mnogo sta da trosi KH ta promena je dosta spora. Raspadom organskih materija u podlozi dolazi do stvaranja kiselina, organski procesi u filteru oslobadaju molekul vodonika... KH i pH su u vezi. Sto je KH veci to se pH vise odupire promenama.
Ikebana
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Jan 04, 2023 3:50 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Baia ::
Ikebana ::

Iz onoga sto si gore napisao ja nisam shvatio da ti imas situaciju u kojoj si izmerio da ti provodljivost opada dok ti karbonatna tvrdoca raste....

Ako sam dobro razumeo ti si sipao RO vodu koja je spustila provodljivost (ukupnu tvrdocu) i karbonatnu tvrdocu ali se karbonatna tvrdoca nakon toga povratila dok je provodljivost ostala ista. Da li se desilo ovo sto sam napisao ili sam pogresno razumeo tvoj tekst?

Ovako, u prethodnih da kazemo 20 dana sam ukupno zamenio oko 60l vode, cistom RO vodom. Pre kupovine RO uredjaja PH mi je u akvarijumu bio oko 8.5. akvarijum je bukvalno DZUNGLA, ne srednje ubiljen, ne mnogo ubiljen nego dzungala, bas, bas. Imam CO2 boocu, itd da ne davim.

Pre dodavanja RO vode PH8.5, KH 12, Tds 300-315.
Nakon iznemne 60l vode RO vodom, PH isto oko 8.5, kh 12, a tds 200 i takav ostaje osim ako ne dodam nesto od djubriva tecnog tipa Pro fito. Mene buni kako je moguce da tds opadne za 100, ph i kh ostanu isti.

Jedinu promenu u alvarijumu koju sam primetio je da su prvih 5 par dana pocele da propadaju bucafelandre, kao da nesto jede listove, medjutim nakon 10 dana su pocele da se oporavljaju i sada izbaciju cvetove koje pre nisam imao (ne znam da li je do RO vode ili se samo poklopilo vreme).

Jos jednu pozitivnu stvar, je da NEOKARADINA RED SAKURA kozice koje su do pre dodavanja RO vode imale crvenu boju kao standardne sakure, sada imaju jako, jako jako crvenu, nesto kao CARDINAL SHRIMP. Ali mi problem sa PH i KH i dalje stoji.

TDS merac jeste sa ALIEXPRESA, ph merac je iz LIDLA digitalni, pored njega imam i onaj lalmus papair ( ako se tako kaze) kao i tecnu proveru koju sam dobio uz biljke od svima nama poznatog prodavca iz Sombora, koji je i clan foruma, pozdrav za njega. U taj lakmus papir nemam mnogo poverenja, medjutim PH digitalni merac, i tecnost za merenje PH pokazuju identicno visok PH i nakon dodavanja ciste RO vode (u mom slucaju 60l)

Inace na izlazu iz RO uredjaja TDS 10, a PH 6.7-6.8
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Filteri i pumpe za akvarijum ilijaucz Akvarijumi 0 Uto Dec 03, 2024 5:11 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarijum bolni pocetak! bogida Akvarijumi 0 Čet Okt 10, 2024 8:11 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarijum bolni pocetak! bogida Akvarijumi 0 Čet Okt 10, 2024 6:55 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Manji akvarijum (20l) Likann17 Početak u akvaristici 0 Čet Apr 18, 2024 11:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljke za Južnoamerički biotop akvarijum BlackRaven Biljke 0 Sre Apr 10, 2024 10:44 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker