Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Diskusi Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Bojan
Vlasnik
Vlasnik



Registrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 6720
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Pet Jun 05, 2009 11:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Diskusi odnosno Symphysodon Discus

Prirodno staniste diskusa je podrucje reke Amazon u Juznoj Americi. Pripadaju porodici ciklida i precnika su 13-15cm.
Hvatanje divljih diskusa je prava avantura. Oni se mogu naci u Brazilu, Peru, Kolumbiji. Diskusi naseljavaju male potoke i jezera koji su odvojeni od jakih struja Amazona. Tu je voda plitka, meka, cista i ima mnogo potopljenih grana i panjeva te se oni tu osecaju bezbedno. Lov na diskuse se obicno odvija nocu jer se oni tad disu na povrsinu. Kao glavna alatka se koristi baterijska lampa uz pomoc koje se on kratko zaslepi te se brzo uhvati mrezom.
Postoje razni varijateti diskusa a neke od njih su:

Brown Discus

Image Image

Alenquer Red

Image Image

Virgin Red

Image Image

Rose Red

Image

Blood Red

Image

Cobalt

Image

Barless Snake Skin

Image

Blue Diamond

Image

Blue Cover

Image

Ocean Green

Image

Red Turquoise Classic

Image

Red Turquoise

Image

Brilliant

Image

Leopard Skin

Image

Checker Board

Image

Red Melon

Image

Golden Classic

Image

Blue Chameleon

Image

Pigeon Blood

Image

Kao i mnogi drugi varijateti nastali medjusobnim ukrstanjem nekih varijateta.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pet Jun 05, 2009 11:03 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Bojan
Vlasnik
Vlasnik



Registrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 6720
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Sre Jun 17, 2009 11:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jedan zanimljiv video:

[youtube:99765b34a1]http://www.youtube.com/v/BMpV8to-nak[/youtube:99765b34a1]
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
klincha
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 49
Lokacija: vranje

PorukaPoslao: Sre Avg 19, 2009 1:09 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Symphysodon discus spada u grupu krupnijih ciklida i poreklom dolazi iz Amazona. Discus i njegovi varijateti su prvi put opisani 1840 godine od strane Dr. Heckela po cijem se imenu neki varijateti discusa i nazivaju. Po nekim izvorima postoje 2 vrste diskusa i 5 pod vrsta, dok drugi samtraju da postoje samo tri osmovne vrste od kojih su kasnije nastali ostali varijateti i to Symphysodon aequifasciata aequifasciata (zeleni diskus), Symphysodon aequifasciata axelrodi (braon ili smedji diskus) i Symphysodon aequifasciata haraldi (plavi diskus). Diskusi u svom prirodnom okruzenju zive u velikim grupama, i ovo isto vazi za diskuse u akvarijumskim uslovima. Ukoliko bi cuvali samo jednog diskusa verovatno ne bi dugo opstao, ali ne treba preterivati. Preporucuje se 50l vode na jednog odraslog diskusa, mada sam vidjao i mnogo vece odrasle grupe u manjim akvarijumima. U akvarijumu od 250litara se mogu cuavati 6 do 7 odraslih diskusa. Kod samog izbora akvarijuma za diskuse, pozeljno je napraviti akvarijume koji ce biti duzi od 100 cm , visoki oko 50 cm i dubine ne manje od 35cm.

Sto se filtracije tice, mora biti besprekorna, bioloski filter ne sme ni u jednom trenutku zatajiti. Pozeljno je pored dobre bioloske filtracije imati veoma dobru mehanicku filtraciju, koju cete redovno cistit. Sto se tice izbora samog filtera, savetovao bih ljude sa sto vecim spoljasnim filterima (staklenim) 20 do 30% zapremine, samog akvarijuma i sa dosta velikim protokom. Iako, kruzi prica da diskus ne voli veliki protok vode, mislim da je u pitanju zabluda. Po meni kanister filteri nisu pozeljni kod cuvanja diskusa, jer im bioloska filtracija nije na visokom nivou. Sa ovom konstatacijom su se slozili i pojedini odgajivaci diskusa iz Amerike i Australije. Sto se tice filter medija, neki predlazu ogromne kolicine aktivnog uglja, dok sam ja vise za umerenije koriscenje aktivnog uglja, jer moramo misliti na nagomilane fosfate koje aktivni ugalj ispusta. Biosundjer je nezmenljiv sastav biofiltera, mada i keramciki prstenovi mogu zadovoljiti jak kriterijum filtera. Kvalitet vode mora biti skoro u perfektnom stanju. Amonijak i nitriti moraju biti na nuli, dok nitrate smanjujemo redovnom izmenom vode. Diskus je strasno osetljiv na nagomilane nitrate i cesta je pojava trovanja ribe nitratima. Moje prvo trovanje ribe je bilo sa oko 30mg/l nitrata, tako da radovna zamena vode je zaista potrebna. Veruje se da nitrati deluju kao inhibitori rasta diskusa i ozbiljni odgajivaci ne prelaze granicu od 3mg/l. Za dobar rast diskusa neki odgajivaci preporucuju vise nego dobru aeraciju, jer je nivo kiseonika na visim temperaturama manji. Zdrav diskus u kvalitetnoj vodi ne bi trebao da dise ubrzano, tako da mu broj izdisaja ne sme preci 60 u minuti, osim posle hranjenja kada moze disati i do 90 udisaja u minuti.

Sto se tice opstih karakteristika vode pH ne bi trebao da bude veci od 7.5 dok je pozeljno cuvati diskuse u kiselijoj vodi od 5.5 do 7.0 pH. Sto se tice tvrdoce vode diskus u svom prirodnom stanistu zivi u izuzetno mekoj vodi dH se krece ispod 2 stepena. Sto se tice akvarijumskih uslova optimalno bi trebalo biti od 0 do 4 dH, ali ce se diskus sasvim dobro snaci i u tvrdoj vodi sve do 18dH. Ovo su pokazala istrazivanja odgajivaca diskusa iz Dalasa. Samu tvrdocu i kiselost vode mozete sasvim dobro spustiti upotrebom treseta u filteru. Zamena vode mora biti redovna, ozbiljni odgajivaci diskusa manjaju i do 100% vode dnevno, dok ja smatram da sasvim je dovoljno menjati 30% vode na svaka 4 dana.

Sto se temprature vode tice, diskus voli malo topliju vodu i ona se krece od 26 do 32 stepena C. U prirodnom stanistu temperatur vode se krecu oko 26 stepeni, dok se pokazalo da diskusi koji su bili u vodi gde nema hlada drveca i samim tim bili u nesto toplijim vodama bili zdraviji i otprniji na bolesti. Tako da bi optimalna temperatura za diskuse bila oko 28 stepeni C, jer na visim temperaturama se mogu javiti malo vece kolicine algi i primetiti slab napredak biljaka.

Sto se tice ishrane diskusa, mnogi odgajivaci hrane diskuse junecim srcem, dok sam vidjao sasvim lepo odgojene primerke diskusa koji su jeli samo fabricku hranu. Ishrana mora biti raznovrsna i diskusi se moraju hraniti vise puta dnevno, jer se vidno moze primetiti slabiji rast diskusa.

Vecita dilema diskusi u zasadjenom ili “golom” akvarijumu. Diskus sasvim lepo moze napredovati u ne preterano zasadjenom akvarijumu i porasti na zavidnu velicini. Ovo sam napomenuo u ”ne preterano zasadjenom”, jer se moze desiti da se riba preterano krije i samim tim ishrana moze biti poremecena. Mnogo je lakse odrzavati “goli” akvarijum od zatravljenog, tako da cuvanje diskusa u zatravljenim akvarijuma moze predstavljati odredjeni izazov. Od trava u u samom akvarijumu mozete imati echinodoruse, anubie, valisneriu, cryptocoryne itd.

Sto se tice prijateljskih riba koje mozete cuvati sa diskusima, zasigurno spadaju neonke, kraljevske neonke, rodostomusi, razbore, corydorasi, (panda izuzetak, jer lose podnosi visoku temperaturu). Ribe koje bi trebalo izbegavati u kombinaciji sa diskusima su skalari, jer mogu preneti parazite (capillaria) diskusima, plecostomuse, jer pokusavaju da se nalepe na telo diskusa, sto isto vazi i za gibicepsa, ali cim primetite da pokusavaju da se nalepe na vaseg ljubimca, moj predlog je da istog odnesete u radnju gde ste ga i kupili i zamenite za manjeg.

Prilikom kupovine diskusa morate obratiti paznju na boju samog diskusa, izmet diskusa koji ne sme biti belicasto providan, dok kod boje, diskus ne sme imati tamnu boju, jer su obe stavke pokazatelji bolesti riba. Diskuse bi trebalo uzeti na istoj velicini i ne treba ih mesati po rastu, jer manji obicno slabije napreduju.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuYahoo MessengerMSN Messenger
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka diskusi na prodaju tigar Arhiva Malih Oglasa 0 Čet Dec 13, 2018 2:51 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Diskusi malci Maki123 Ribe 1 Pon Okt 22, 2018 9:02 pm Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Diskusi na prodaju manastiriste Arhiva Malih Oglasa 2 Sub Jun 09, 2018 6:37 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Diskusi u 375l (mboban) mboban Akvarijumi 2 Čet Maj 24, 2018 1:47 pm Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Diskusi na prodaju Nebojsa-Perla Arhiva Malih Oglasa 1 Čet Jan 04, 2018 5:54 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License