Autor |
Poruka |
deki022
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 24 Nov 2010
|
E ovako uzeo sam drop cheker pa me interesuje da li moze rosa da se mesa sa ovom tecnoscu u njemu da bi pokazivao pravo stanje ili mora da se pravi bas voda tvrdoce 4 a kazu da je rosa 4,4 negde sam procitao.Neznam dal sam dobro objasnio i napisao |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Blue
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009
|
Ako je KH rose 4,4 kako kazes, onda moze, bice razlika u boji beznacajna, ali da li si siguran da je podatak kojim raspolazes tacan?
Je l' ima neko ko je merio? |
|
|
   |
 |
Dusan79
Akvarista

Registrovan: 08 Nov 2010
|
Ja sam dobio istu informaciju. A išao sam i korak napred, stavio sam rosu i indikator i definitivno menja boju kako treba. Nije neka značajna razlika u tvrdoći. Probao sam da gasim i puštam CO2 i u roku od jednog dana promeni boju iz plave u svetlo zelenu.
Tako da može vlasinska rosa+ CO2 indikator (brom timol plavo) |
|
|
   |
 |
DiamondDragon
Akvarista

Registrovan: 25 Jun 2010
|
Moje mišljenje je da ne može Rosa, zato što Rosa ima u sebi PH buffer-e.
Već mora baš destilovana voda i odgovarajuća koncentracija karbonata do kH 4.
Preciznije, sa destilovanom vodom se dobija najtačnije očitavanje. |
|
|
    |
 |
Dusan79
Akvarista

|
DiamondDragon :: |
Moje mišljenje je da ne može Rosa, zato što Rosa ima u sebi PH buffer-e.
Već mora baš destilovana voda i odgovarajuća koncentracija karbonata do kH 4.
Preciznije, sa destilovanom vodom se dobija najtačnije očitavanje. |
Uvažavam tvoje mišljenje, ali nije zasnovano na ličnom iskustvu. Probaj i videćeš rezultate. A drugo i najvažnije, lično sam stavio rosu i gle čuda, radi!  |
|
|
   |
 |
deki022
Akvarista

|
I kod mene radi ali cu i probati sa destilovanom vodom napraviti.Na koliko se menja ta smesa u dropu,kad se sipa druga smesa da je tako nazovem ? |
|
|
   |
 |
Blue
Urednik

|
Pufer ili na engleskom buffer, sve je jedno, ali stvarno ne vidim sta bi ovo radilo u flasiranoj izvorskoj vodi.  |
|
|
   |
 |
DiamondDragon
Akvarista

|
Nisam rekao da neće da radi, već sam rekao da je očitavanje najpreciznije sa destilovanom vodom, upravo iz razloga što destilovana voda ne sadrži PH buffer-e. |
|
|
    |
 |
DiamondDragon
Akvarista

|
Blue :: |
Pufer ili na engleskom buffer, sve je jedno, ali stvarno ne vidim sta bi ovo radilo u flasiranoj izvorskoj vodi.  |
Radi ono što PH buffer radi. |
|
|
    |
 |
deki022
Akvarista

|
I niko neodgovori na poruku za zamenu smese u drop chekeru na koliko se menja? |
|
|
   |
 |
Dusan79
Akvarista

|
deki022 :: |
I niko neodgovori na poruku za zamenu smese u drop chekeru na koliko se menja? |
Menjaj ga po potrebi, odnosno kada vidis da izbledi. To moze da bude mesec dva....zavisi. Stavi ga na suprotnu stranu od difuzora i uzivaj. Dok god lepo vidis promenu u boji ne diraj.  |
|
|
   |
 |
Dusan79
Akvarista

|
A sta radi Ph pufer? Kakvog uticaja ima na celu ovu pricu? |
|
|
   |
 |
deki022
Akvarista

|
|
   |
 |
DiamondDragon
Akvarista

|
Dusan79 :: |
A sta radi Ph pufer? Kakvog uticaja ima na celu ovu pricu? |
Ima uticaja jer amortizuje promenu PH, tj. koncentracija rastvorenog CO2 može da poraste ili opadne, ali će PH buffer amortizovati i PH se neće linearno menjati sa promenom koncentracije CO2. Kod rastvora koji u sebi nema PH buffer, ovo se ne dešava i svaka promena koncentracije CO2 se oslikava na promenu PH rastvora, a samim tim i nijense drop-checker-a. |
|
|
    |
 |
Blue
Urednik

|
Onda u ovom slucaju pricamo o puferu koji potice samo od karbonatnih i bikarbonatnih jona, da ne ode temu u besmislenu raspravu.
Ti puferi su upravo ono sto i cini da KH ove vode bude 4 stepena i sto nam omogucava da indikator koristimo u opsegu za koji je predvidjen. Dakle, dzaba nam brze reakcije ako indikator uvek ima istu boju. |
|
|
   |
 |
|