| Autor |
Poruka |
markovuc
Akvarista
Registrovan: 24 Jan 2012
|
I? Hoce li neko da mi kaze sta da kupim ili ne? |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
gocha
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 07 Avg 2010
|
,mozes koji hoces,uzmi "heng on filter"...  |
|
|
|
    |
 |
markovuc
Akvarista
Registrovan: 24 Jan 2012
|
Zar nije bolji onaj sto ide ceo unutra? A i koj model? Imam 50 l akvarijum |
|
|
|
   |
 |
kitnikez
Slučajni Prolaznik

Registrovan: 18 Mar 2012
|
| joca93knj :: |
evo primer za filter pumpe u manjim akvarijumima:
u oba slucaja sama filter pumpa ubacuje dovljno kiseonika tako da nije potrebna pumpa za vazduh... |
Nov sam na Forumu, a akvaristici se ponovo vracam posle 20tak godina. Sve pohvale za teme i diskusije. Jako puno sam naucio i popravio u akvariumu na osnovu tekstova odavde, nakon zaista losih saveta prodavaca. Akvarijum je od oko 37l (bar je tako rekao prevrtljivi prodavac).
Pre nedelju dana sam uzeo ovakav filter (neki kineski). Radio je neko vreme bez prskalice iznad povrsine (slika 2), ali mi se cinilo da, time sto direktno ubacuje vodu+kiseonik, previše uznemiri vodu, pa samim tim i ribice. Kada god bih stavio prskalice (slika 1), voda bi pocela da curi kroz crevo usisnika za vazduh.
Danas sam stavio duže crevo na usisnik i sada voda tu vise ne curi, ali bojim se, vise ni ne ulazi vazduh, tj. kiseonik za ribice.
Da li da skinem prskalicu i da imam izburkanu vodu ili da radim nesto drugo?
Unapred hvala na pomoci! |
|
|
|
   |
 |
Fiber
Akvarista

Registrovan: 21 Avg 2011
|
Bolje je da ostavis prskalice, veliko strujanje vode umara ribice, a moze da ih povredi ako ih recimo odgura na ostar kamen. |
|
|
|
   |
 |
joca93knj
Akvarista

Registrovan: 19 Mar 2010
|
pa vidis kako je prikazano na slici...sa prskalicom ti ni ne treba crevo koje vuce vazduh...tacnije prkalica ide iznad vode i kako voda pada ona samim tim i ubacuje kiseonik...da li kod tebe sa prskalicom ima mehurica kao gore na slici??? |
|
|
|
    |
 |
kitnikez
Slučajni Prolaznik

Registrovan: 18 Mar 2012
|
Hvala za odgovore!
@joca93knj: ima mehurica sa prskalicom, ali mi se cini da ih ima manje nego bez nje.
Videcu kako se ribice ponasaju. Za sada im se, izgleda, vise svidja ovako. |
|
|
|
   |
 |
maredelija
Akvarista

Registrovan: 08 Apr 2012
|
Koji filter preporucujete za akvarijum od 50l , da je efikasan, a da nije previse skup?? |
|
|
|
   |
 |
Aquamen
Akvarista

Registrovan: 19 Dec 2011
|
|
   |
 |
maredelija
Akvarista

Registrovan: 08 Apr 2012
|
Hvala na informaciji, ako je efikasan, napravicemo ga nekako  |
|
|
|
   |
 |
branko97KW
Akvarista

Registrovan: 19 Feb 2012
|
Postoji jos jedna vrsta filtera
PODNI FILTER
Vec samo ime ovog filtera govori o tome gde ga treba postaviti, a njegovo mesto je ispod podloge akvarijuma.Filter se u osnovi sastoji od perforirane plasticne ploce, povezane sa jednom ili dve vertikalne cevi, gde je smesteno crevo sa rasprsivacem, koje je u vezi sa vazdusnom pumpom.
Mehurici vazduha omogucavaju uspostavljanje strujanja vode, koja se krece kroz podlogu, pa onda kroz vertikalnu cev, do povrsine vode i tako u krug.Na taj nacin podloga postaje supstrat, kroz koji se obavlja mehanicka i bioloska filtracija. Voda oda koja prolazi kroz podlogu bogata je kiseonikom i omogucava bolji razvoj bakterija za biolosku filtraciju.
Podloga ne sme biti ni tanka ni predebela, najbolje od 3-5cm. Treba da ima veliku propusnu moc, tako da se ne preporucuju mnogo sitne granulacije sljunka. Vazdusna pumpa mora biti dovoljno jaka da bi omogucila odgovarajuci protok vode kroz filter, jer u protivnom na nekim mestima se moze javiti zagusenje. Za ovaj filter je veoma vazno redovno odrzavanje podloge, inace se moze zacepiti i zagaditi vodu u aq. Medjutim i ovaj filter ima nedostataka kao sto su slaba hemijska i bioloska filtracija. Ovaj filter nije pogodan za biljne aq, jer bi bilje pustalo korenje do filtera i dovelo do zagusenja. Inace glavna mana ovog filtera je ta sto ga ne mozemo cistiti jer to podrazumeva kompletno podizanje podloge i dekoracije.
Ako sagledamo mane i prednosti ovog filtera, mozemo zakljuciti da se on pre svega koristi u morskoj akvaristici.
 |
|
|
|
   |
 |
jovica
Slučajni Prolaznik

Registrovan: 13 Maj 2012
|
Sta se stavlja u korner filter od filter materijala i kojim redom se stavlja odozdo na gore? I koliko jaka pumpa za vazduh je potrebna za ovu vrstu filtera? Akvarijum je od 37 litara. |
|
|
|
   |
 |
RORY
Akvarista

Registrovan: 25 Jan 2012
|
Stavi akvaristicku vatu za mehanicku filtraciju i keramicke prstenove za biolosku filtraciju. Zadnji nivo filtriranja je keramika. Za pumpu za vazduh ti je bitnije da ima nekakvu regulaciju jacine nego koliki je protok a skoro sve odgovaraju za tvoj akvarijum |
|
|
|
   |
 |
|
|