|
|
|
Autor |
Poruka |
Sp@L3
Registrovan: 05 Jun 2024
|
Pozdrav drugari. Imam par pitanja. Po savetu prodavca uzeo sam pumpu i filter za vodu AT-F302. Pumpica je uredna povezana sa rasprsivacem. Posto je filter kakav jeste zar mi pumpica nije viska jer svakako preko pumpe ide vazduh?
Drugo pitanje: Danas je formiran akvarijum ubaceno je sredstvo Easystart(bacterial comby system). Na njemu pise da se stavlja 1, 7 i 14 dan. Znaci da ne ubacujem ribice 14 dana? Hvala unapred na odgovorima. Ako sam promasio sekciju za pitanja ne zamerite. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
dk
Akvarista
Registrovan: 13 Sep 2019
|
Koja je zapremina akvarijuma?
Unutrasnji filteri imaju dodatak za ubacivanje vazduha, ali mislim da takva aeracija nije efikasna kao aeracija pumpom za vazduh. Ja bih izbacio taj nastavak za vazduh sa filtera. Eventualno mozes rasprsivac da stavis ispod izlazne cevi filtera.
Bakterije se dodaju kako bi se u akvarijumu oformila kolonija nitrifikacionih bakterija, koje preradjuju amonijak i nitrite. Sam proces formiranja kolonije se naziva jos i cikliranje akvarijuma. Kada se bakterije dovoljno namnoze, nivo amonijaka i nitrita ce biti 0, dok ce nitrati bili iznad 0. Akvarijum je tada cikliran i mozes da ubacis ribe.
Ovaj proces traje oko 20 dana.
Ljudi cesto ubacuju pilot ribice u toku cikliranja, kako bi proizvodile otpad, ali verujem da to nije humano i da se isto moze postici dodavanjem obicne hrane za ribe, koja ce se raspadati i proizvoditi amonijak. |
|
|
|
|
Sp@L3
Registrovan: 05 Jun 2024
|
Zapremina je 39L. Stakorezac mi je predlozio da mi napravi filter tako sto smanji prostor u akvarijumu(Ubacio je staklo zalepio izbusio je cetiri rupe kao spoljasnji bez onih cevcica) tako sam ga poslusao i fino je ispalo. |
|
|
|
|
Shark
Akvarista
Registrovan: 17 Apr 2012
|
Послушај колегу "ДК" све ти је лепо објаснио. Ја рецимо не користим пумпу за ваздух нити цевчицу да убацује кисеоник. Само сам усмерио млаз воде ка површини, праве се таласи и тако се убацује ваздух у акваријум. Буди опрезан са малим акваријум јер једна грешка и биће помор. Много је лакше пеглати грешке у великим него у малим. Ако си почетник води рачуна о количини хране и броју рибица. Да не спомињем величину истих. Свако добро ти желим. |
|
|
|
|
|
|
|