Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 *Hamburski Sundjerasti Filter* Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Cyrix
Akvarista

Registrovan: 17 Nov 2011

PorukaPoslao: Pon Jan 16, 2012 2:52 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

danas sam konacno kupio sundjer 5cm debljine, onaj plavi sto masovno koriste. izrezao ga na dimenzije 35x12cm. planiram njega da stavim.
btw kada novi sundjer od 5cm uporedim sa starim sundjerima isti je kao onaj crni od 2cm sto sam ranije kupio. a sto se tice onog plavoig od 2cm on je mnogo finiji, gusci znatno...

evo plavi debeli 5cm i crni od 2cm su ovakvi.
Image

a plavi debljine 2cm koji je gusci je ovaj
Image

sad se postavlja pitanje posto kazu da HSF moze i od sundjera 3cm, da li mogu recimo staviti samo ovaj moj plavi od 2cm posto je gusci znatno i finiji...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autoraMSN Messenger
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Pon Jan 16, 2012 2:52 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Aquamen
Akvarista

Registrovan: 19 Dec 2011

PorukaPoslao: Pon Jan 16, 2012 9:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Stavi bolje deblji kad vec imas, jeste on mozda krupniji ali ce vremenom malo da se zatvori od prljavstine.
Koliko sam citao bakterije se naseljavaju u prva 3cm, nevidim razlog zasto sada bez potrebe da im skracujes prostor i samim tim smanjujes svom akvarijumu broj korisnih bakterija.

pozdrav
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Cyrix
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Jan 17, 2012 2:40 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ovako, sundjer koji je namenjen za filter sam ubacio u drugi aq koji je vec formiran i zdrav. stavio sam ga pored potapajuceg filtera i tu ce biti jos ovih nekoliko dana dok ne dodje red da se stavi u pogon. ceska pumpica je gotova samo vazdusna pumpa treba da stigne jos za koji dan. rupice su 8 od 0.8mm i 8 od 1.8mm a cev je debelozidna od pola inch-a. kupio sam na limundu champion cx 098 koji ce sve to da pogoni. jedino se jos razmisljam da li da prikljucujem i co2 putem T racve na pumpicu ili da ga ubacim posebno na rasprsivac. istina je da ce malo povecati protok ali to se da izmeriti i nadomestiti smanjivanjem vazduha...
Aquamen
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Jan 17, 2012 2:49 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Odlicna ideja da stavis sundjer u drugi akvarijum, svaka cast.
To ce ti sigurno znatno skratiti cikliranje novog akvarijuma.

Sto se tice co2 ja ga nisam nikada koristio tako da neznam nista u vezi njega.
Mislim samo da za njim nemas potrebe na samom pocetku.
Raspitaj se prvom pa ga kasnije dodaj.

pozdrav
Cyrix
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Jan 17, 2012 2:59 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

hehehe Smile moguce je da nema potrebe ali planiram zid od mahovine i jos neke biljcice, a nije ali u opste tesko da se napravi kada jednom znas sta ti treba ili bolje reci koje ti treba Smile
prosto, brzo i jeftino (bez difuzora), a kvalitetno i korisno i jos da kazem prilicno trajno.

tako da kad vec cekam da se susi silikon od zamenjene bocne strane imam vremena da spremim ostalo.

btw, iz drugog aq cu i deo vode uzeti svakako. jedno 30l (74l je taj drugi aq) nece puno da ga osteti a ovaj novi ce da ispuni do pola. i naravno prljavstinu koju iscedim iz sundjera filtera.
Aquamen
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Jan 17, 2012 3:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Wink

A sto se tice sundjer za filter, tu i mi konja za trku imamo.

Image

50cm x 50cm

Image

Samo fale akvarijumi. Wink

pozdrav
krlle83
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2012

PorukaPoslao: Uto Feb 07, 2012 11:52 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ok pa ovo je samo takva usteda novca. Ono sto mene interesuje do koje litraze Aq se pravi ovakvi filteri ili je samo za mresne i manje Aq ??
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
Aquamen
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Feb 08, 2012 12:48 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jedino ogranicenje mu je povrsina sundjera koju treba da uklopis u akvarijum.

Najveci sundjeri koje sam vidjao da mogu da se kupe bili su 100cm x 50cm.

Znaci sve zavisi koliko si spreman mesta u akvarijumu da izdvojis za ovaj filter.

Najveci akvarijum koji sam ja za sada nasao na netu bio je dimenzija 200x70x70cm = 980L

Akvarijum je bio bez bilja i zbog velikog broja ribe koja brzo prlja vodu filter je imao sundjer 70x90cm = 6300cm2 i pumpu koju baca 3000L/H.

Montiran je na sredini zadnje stranici i malo je povijen kako bi iza njega stala pumpa.

Sve to naravno moze da se podeli i na dva filtera sa dve pumpe i u svaki cosak stavi po jedan, ili za svaki filter stavi dve manje pumpe, sve je to manje vise stvar ukusa.

Dosta ljudi stavlja ovaj filter preko cele bocne strane akvarijuma, meni je najlepsi kad stoji u cosku ili na sredini zadnje stranice.

Nemci pretezno koriste ove filtere, a njima sigurno nisu problem pare za neki dobar kanister.

Ja sam se ovoga puta odlucio za cosak zato sto ce akvarijumi u pocetku da mi stoje 2kom. po duzini a kasnije 3kom. po sirini na jednoj polici.
krlle83
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Feb 08, 2012 11:53 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pa pazi meni je Aq 80x35x45 a visina vodenog stuba bi bila 40cm. Da li bi meni bio dovoljan sundjer 40x25? Pumpicu imam potopnu 450l/h...
Aquamen
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Feb 08, 2012 2:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako taj sundjer montiras kao kod mene i odbijes lajsne, dobijas korisnu povrsinu od 622cm2.
To ti je optimalna povrsina za taj akvarijum, okrenuce ga 2-2,5 puta za sat vremena.

Pumpa ti je ta pojaka zato sto kad sve odbijes imas manju korisnu povrsinu, jedino ako mozes da je smanjis na nekih 280-300L/h.

Tako bi dobio brzinu protoka kroz sundjer od 7,5 cm u minuti sto je optimalno.
Bakterijama za naseljavanje i boravak u sundjeru najbolje odgovara protok od 5-7,5 cm u minuti, ako je protok mnogo manji bakterije se slabo mnoze a ako je mnogo veci nemaju dovoljno vremena da lepo preciste vodu i tada traze mirnije mesto u akvarijumu.

Da bi sundjer koristio maximalno ja sam se strogo pridrzavao tih 7,5 cm u minuti i smanjio cesku pumpicu na 90-100L/h.

Pazi sad ovo:

Sinoc oko 23:00h iz zezanja sam ubacio pesak u jedan od akvarijuma (stoji opran od petka).
Dugo sam se dvoumio dali uopste da koristim pesak ili da sacekam lepse vreme i skoknem po Aquaclay Ground, ali posto je akvarijum mali i lako ga je prepakovati resio sam da krenem sa peskom.

Vodu i sundjer sam prebacio iz drugog (praznog) kojeg sam takodje u petak napunio (odstajalom) vodom i sipao Easystart a u ponedeljak vec ubacio 5 puzeva (amazonci) i malo hrane da imaju od cega da prljaju vodu. Wink

Verovao ili ne, ali jutros oko 10:00h voda je bila 100% bistra, a puzevi veselo zuje po akvarijumu. Wink

Jedinu gresku koju sam napravio jeste sto sam visinu sundjera ostavio istu kao i nivo vode, valjalo je da bude 1-2cm vislji od stalnog nivoa vode.

Ovako sam morao malo da spustim nivo vode u akvarijumu da bih dobio tu razliku, ako to kod tebe mozes da ispravis/predvidis bices sigurno zadovoljan sa ovim filterom.
krlle83
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Feb 08, 2012 8:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na savetima i iskustvu Smile
branko.shane.pavlovic
Akvarista

Registrovan: 06 Jan 2012

PorukaPoslao: Ned Feb 12, 2012 1:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

mnogo mi se svijdja ideja.a ukoliko sam dobro razumeo , ok je da se iza sundjera stavi obicna potopna pumpa koju vec imam (atman f-301) samo provedem crevo da gura vodu ispred sundjera i to je to?
akvarijum je oko 37-38 lit, protok pumpe je 230lit/h...
po mom racunu sundjer bi trebalo da bude 247cm2...

i samo jos jedna stvar... Jel ovaj sundjer moze da se kupi u pet shopu ili u nekim malo spevijalizovanijim radnjama?
Aquamen
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Feb 12, 2012 4:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Branko pumpa koju mislis da koristis je po mom misljenju mnogo jaka, ako mozes da je smanjis moze ako ne moraces da trazis/nabavis slabiju ili da stavljas vecu povrsinu sundjera.

Kod ovog bioloskog filtera jako je bitno da protok kroz sundjer bude izmedju 5 i 7,5cm/minut, tada je optimalan bioloski filter.

Sve preko toga filter gubi efikasnost, sa protokom od 5-7,5cm/min. bakterije se najbrze mnoze i najbolje ciste vodu.
Kod prevelikog protoka bakterije napustaju sundjer i traze mirnije mesto negde u akvarijumu.

Sa tom pumpom od 230L/h i sundjerom od 247cm2 dobices protok kroz sundjer od 15,5 cm/minuti, sa tim protokom neces dobiti biolosku filtraciju vec samo mehanicku.

A = ( Q / 60 * 1000) / (A)

90 (Q(L/h) / 60min. x 1000 = 1500 / 247cm2 = 6,072 (cm/min.)

Proveri jos jednom i odbi sve lajsne koje zaklanjaju neku povrsinu sundjera, ako ti i tada ostane korisna povrsina sundjera od 247cm2 trebace ti pumpa sa protokom od 90-150L/h.
Na samom pocetku kreces sa 90L/h a kasnije za 3-4 meseca kad sundjer malo zaraste od prljavstine malo pojacas protok.

Takodje ako sundjer stavljas kao ja odbi jos nekih 40-80cm2 od sundjera zbog toga sto se sundjer savijanjem sabija i gubi malo na povrsini, protoku i mestom za bakterije.

Gustoca sundjera zavisi od toga sta mislis da drzis u akvarijumu, ja sam ovog puta koristio najgrublji zato sto sam taj imao od proslog puta, mogao sam i finiji da stavim posto cu drzati uglavnom mali broj riba u ovim akvarijumima.

Debljina moze od 3-5cm, ja sam vise za 5-icu zbog stabilnosti sundjera.

Filter odlicno radi ako se pridrzavate svemu sto sam naveo i ja ga preporucujem svima.

Kod velikih odstupanja filter nece raditi kako treba i vi necete biti zadovoljni.

Ako negde zaskripi to sam da pomognem svakom ko zeli da proba ovaj filter.

Sundjer imate u svakoj malo boljoj akvaristickoj radnji, prodaju se u tablama 50x50cm.
velja
Akvarista

Registrovan: 04 Nov 2011

PorukaPoslao: Ned Feb 12, 2012 8:18 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hajde i ja da pitam nesto:
Imam pumpicu JEBAO AP-300 koja ima protok do 150l/h. Moj akvarijum je 63l. Posto protok pada sa povecanjem dubine pumpe, interesuje me koliko je bitna pozicija na kojoj je postavljena pumpa iza sundjera za samu filtraciju? Da li utice na filtraciju (tok vode kroz sundjer) ako je pumpa na dnu ili pri samoj povrsini?
Aquamen
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Feb 13, 2012 12:54 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisam probao, ali mislim da to nije toliko strasna razlika.

Voda vrsi pritisak na celu povrsinu sundjera, tako da je najverovatnije i protok kroz ceo sundjer priblizno isti, osim mozda na pojedinim mestima gde je zapusio.
Ja ih uglavnom spustam sto nize je moguce.
Mozda ima neke razlika kada bih se stavila neka ogromna pumpa pri vrhu koja bi obalila nivo vode iza sundjera.
Kod ovih obicnih mislim da to nema veze.
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Kako napraviti filter? Razor Uradi Sam (DIY) 4 Pet Maj 18, 2012 10:48 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Prodajem kanister filter- Fluval 305 Haracin Ponuda 0 Čet Maj 17, 2012 9:23 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Hang on filter samo guppy <333 Tražnja 0 Pon Maj 14, 2012 11:02 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka jaqno neo-501 kanister filter rajak1 Oprema 1 Pon Maj 14, 2012 8:08 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka kanister filter pomoc oko odrzavanja milostzr@gmail.com Oprema 1 Uto Maj 08, 2012 3:13 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License