| Autor |
Poruka |
VeljkoXD
Akvarista
Registrovan: 29 Jun 2011
|
Pitanje je sledece...ikra sarana koliko je pametno dati kao hranu ribicama?
da li "ziva"...?
da li kuvana...?
ili uopste ne...? hvala  |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
deak
Urednik

Registrovan: 13 Maj 2010
|
Iskreno nemam iskustva sa davanjem ikri ali znam da nije dobro davati iz nasih voda nista jer mozes navuci takve bolesti na koje su ribe u reci ili bari imuni dok tvoji u akvariumu nisu. Mada sam i ja vodene buve iz bare donosio i nisam imao nikakve probleme ali je rizik. Ikra sadrzi jako puno proteina tako da moze da vise pomogne nego da odmogne. Skuvati ikru ne bih jer time gubis i proteine. Zapravo sve je na tebi dal ces uraditi test u posebnom akvariumu ili ces u glavni da ubacis pa da vidis nakon izvesnog vremena dal si navukao bolesti ili nisi, ribice ce sigurno slatko pojesti ikru. |
|
|
|
   |
 |
VeljkoXD
Akvarista
|
Pa da...i ja o tome razmisljam,mada sam tkdj davao dafnije i larve komarca pa nije bilo nikakvih posledica...znam da je ikra puna proteina pa mi je tako nesto palo na pamet mada mislim da ne bi unistio jako velik % proteina sa kuvanjem (kuvar po struci) ali znam da bih smanjio mogucnost parazitskih i bioloskih zarza na minimum.
Imam jedan mali akv gde su ribe za test gde se nalaze ksifo-i i gupi....tako da cu verovatno probati,
za sada hvala Bogu nisam imao nikakvih problema i uginuca osim onih od uzroka starosti... Nego da cujem jos necije misljene ako moze pa cu da javim rezultate... |
|
|
|
   |
 |
deak
Urednik

Registrovan: 13 Maj 2010
|
Ksifo jos nekako al gupiki ako to dajes svaki dan svi ce se razboleti jer oni jedu vise biljnog porekla nego meso. Ovakva hrana vise odgovara ciklidima dok gupikama je to prejako. Pokusaj samo retko da im dajes jer za pocetak al videces ti sam kako ti napreduju ribe. Kuvar znaci znas kako se pravi kaviar  |
|
|
|
   |
 |
VeljkoXD
Akvarista
|
Znam za gupike da im vise odg hrana biljnog porekla,ali polako videcu,ne mislim da to bude glavni obrok nego mozda neka mala proteinska pomoc
ah...kavijar....hmmm vrlo kompleksna stvar ne znam da pravim zato i hocu da se ucim  |
|
|
|
   |
 |
sale_
Akvarista

Registrovan: 21 Nov 2010
|
mozes im slobodno davati pogotovo dok su u stadijumu rasta. ako imas kolicinu, stavi u manje posudice za led,pa drzi u zamrzivacu i po potrebi koristi. |
|
|
|
   |
 |
FEK@
Akvarista

Registrovan: 23 Nov 2009
|
| deak :: |
| Iskreno nemam iskustva sa davanjem ikri ali znam da nije dobro davati iz nasih voda nista jer mozes navuci takve bolesti na koje su ribe u reci ili bari imuni dok tvoji u akvariumu nisu. Mada sam i ja vodene buve iz bare donosio i nisam imao nikakve probleme ali je rizik. Ikra sadrzi jako puno proteina tako da moze da vise pomogne nego da odmogne. Skuvati ikru ne bih jer time gubis i proteine. Zapravo sve je na tebi dal ces uraditi test u posebnom akvariumu ili ces u glavni da ubacis pa da vidis nakon izvesnog vremena dal si navukao bolesti ili nisi, ribice ce sigurno slatko pojesti ikru. |
| VeljkoXD :: |
Pitanje je sledece...ikra sarana koliko je pametno dati kao hranu ribicama?
da li "ziva"...?
da li kuvana...?
ili uopste ne...? hvala  |
ja sam mojim ribicama davao ikru od sarana...i jedu kao lude i po ko zna koji put da kazem da sam davao iznutrice od sarana...to im je tek bio dezert... |
|
|
|
   |
 |
VeljkoXD
Akvarista
|
Zanimljivo FEK@
a reci mi,da li si prvo nekako pripremio ikru ili si davao zivu?
a sto se tice iznutrica,sta tacno? si seckao ili komade hehe pretpostavnjem da ne drzis ajkule u akv  |
|
|
|
   |
 |
FEK@
Akvarista

|
imam u akvarijumu oko 70ribica.platy gupi ,neonke,muljari,algari i tdd...znaci davam im piletinu,govedinu RENDANU, smrznutu
a ikru sam im davao zivu...a sto se tice iznutrica...SVe osim žuči ali dobro oprano... ali najbolje mi se pokazala piletina... |
|
|
|
   |
 |
VeljkoXD
Akvarista
|
Znaci nemam reci pa svaka cast,te tvoje ribice bas vole da ruckaju  |
|
|
|
   |
 |
FEK@
Akvarista

|
probaj...dades im malo pa vidi kako ce ici  |
|
|
|
   |
 |
Fricky`88
Akvarista

Registrovan: 29 Avg 2010
|
Evo i ja da se nadovezem na temu posto sam i ja imao iskustva sa tim.
Ja sam davao Ikru od babuske, zivu ali sam bio bas bas preterao a sve ribe jele ko lude a samo dodavao i ujutru sam nasao 2-3 koje su crkle preko noci, ali su se bile toliko najele da samo sto nisu pukle. I ja bi reko da nisu crkle od bakterija nego ko zna, mozda ih strefila srcka. |
|
|
|
   |
 |
|
|