Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Infuzorija Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Zvrle
Akvarista



Registrovan: 22 Feb 2012
Poruke: 307
Lokacija: Sokobanja

PorukaPoslao: Čet Jul 05, 2012 12:44 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Poceo sam sa pripremom infuzorije pre jedno 3 dana i sada sta dalje??
Citao ovde da je kora banane dobra i druge stvari ali ja sam gledajuci jedan snimak se opredelio sa krompir. Citajuci Bojanov post o protozoama video da treba voda da se zamuti posle 5-6 dana i da se tad stvori infuzorija. Kod mene je jako mutna voda posle 3 dana pa ne znam da li je dovoljno i da li se uopste tu stvorilo nesto. Nije problem da sacekam jos koji dan samo da ima smisla da cekam da bude tu ipak nesto.
Da li neko zna kako to malo bolje izgleda?? I ako moze mala pomoc oko dodavanja, jer bas nerazumem ono cedjenje kroz gazu sto napisao Bojan.Citao i gledao da ih pre ubacivanja pustaju prvo u drugu cistu vodu pa odatle u akvarijum sa ribicama, pa sad sta je bolje??
Evo neke slike kako to kod mene u teglu izgleda pa ako se neko razume mala pomoc

Image

Image
slike su malo losije posto sam slikao telefonom ali se nadam da se ipak nesto vidi tu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Jul 05, 2012 12:44 am Snimi Poruku Nazad na vrh

jevra
Akvarista



Registrovan: 08 Mar 2012
Poruke: 138
Lokacija: Niš

PorukaPoslao: Čet Jul 05, 2012 1:11 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja sam pravio od prosušene kore od banane mada može i šaka livadskog sena,zelena salata.Što se krompira tiče neznam da li može i on da posluži.Voda posle par dana požuti zbog raspadanja kore što ustvari razvija infuzoriju.Na površini se stvori kao neka skrama.Nešto si pobrkao infuzorija se ne cedi kroz gazu to se radi sa artemijom.Ja sam infuzoriju koristio na sledeći način,običan špric ili pimpetu gurnem u teglu uznem neku malu količinu i tu vodu nakapem nekoliko kapi u ak.Možda neko ima i bolje rešenje i mišljenje
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Zvrle
Akvarista



Registrovan: 22 Feb 2012
Poruke: 307
Lokacija: Sokobanja

PorukaPoslao: Čet Jul 05, 2012 1:20 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

I mene je malo zbunilo to procedjivanje sto procitao u temi Protozoe a vezano za infuzoriju. Ajde sa jedne strane mi je malo logicno da se procedi da se nebi i raspala hrana ubacila u akvarijum ali onda ce valjda i infuzorija da ostane u gazi ili vati.
Sto se tice krompira, gledao jedan snimak na you tube, gde decko, objasnjava kako on to radi i pokazuje u knjigu odakle gleda kako se pravi pa reko ajde da probam posto u tom trenutku nisam imao koru banane a da ne cekam mnogo jer onda mogu da zakasnim sa hranom.
Koliko dugo moze da zivi infuzorija?? Jel ona moze da se vidi golim okombes neke lupe ili samo sa lupom??Kako da znam da ima nesto uopste u tegli?? Rolling Eyes
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
jevra
Akvarista



Registrovan: 08 Mar 2012
Poruke: 138
Lokacija: Niš

PorukaPoslao: Čet Jul 05, 2012 1:29 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne mogu ti reći sa sigurnošću baš jer sam ja to koristio svega par dana.Isto pitanje je mučilo i mene da li ovde ima uopšte nečega ili ja dajem samo neku vodu,zato sam prešo na tvrdo kuvano žumance.Mislim da se jedino mogu videti pod mikroskop....
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Zvrle
Akvarista



Registrovan: 22 Feb 2012
Poruke: 307
Lokacija: Sokobanja

PorukaPoslao: Čet Jul 05, 2012 1:33 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala komso na odgovorima, ja bas zbog njega resio da pravim infuzoriju da nebih napravio neko s... sa njim posto se prica da jako zagadjuje vodu i da mora sa njim pazljivo.
Probacu preko naocara sa velikom dioptrijom sutra da pogledam da li upste ima tamo nesto ili je postao pire Very Happy mada ne znam nista treba da trazim.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
nemanjask
Urednik
Urednik



Registrovan: 29 Nov 2010
Poruke: 2451
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Čet Jul 05, 2012 6:41 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Budite oprezni sa infuzorijom, dodavajte ju po malo i samo dok riba ne bude dovoljno velika da može drugu živu hranu da jede (mikro crvr, artemiju..) Inače infuzorija se ne cedi već se dodaje kako je Jevra rekao, pipetom ili špricom po malo, ali ponavljam, samo u prvim danima. Ona je dobra kod riba koje imaju jako sitnu mlađ poput dvodihalica, za ostale i nije neophodna.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
froger
Akvarista



Registrovan: 25 Jun 2012
Poruke: 119
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Čet Jul 05, 2012 8:13 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Procedi sadrzaj tegle kroz gazu da se odstrane krompir i krupniji ostaci. Voda koju imas je puna bakterija, koje su hrana za paramecijum koji tek treba da se formira. Treba da sacekas nekoliko dana da voda pocne da se bistri i da se paramecijum namnozi. Paramecijum se lepo vidi u vodi boljom lupom, pa cak i golim okom kao sitne tackice koje se polako krecu. Tek onda treba da krenes sa hranjenjem. Moguce je i ovajanje paramecijuma od vode u kojoj se nalaze ali je to prilicno komplikovano, zato se u glavnom daje paramecijum zajedno sa vodom.

Ako je voda previse mutna to moze da pobije mladunce riba, pogotovu one koje su osetljivije. Tempiranje da ti infuzorija bude na vreme spremna, kada je potrebna mladuncima nije bas tako jednostavno. Ja sam koristio tri velike tegle koje sam spremao u razmaku od po tri dana. Razvoj mikro organizama jako zavisi od temperature. Sto je toplije to se oa brze formira ali i brze odumire ako se ne dohranjuje.

Cela prica je stvar probe, mora malo da se zezas dok sve legne. Posmatraj ovu teglu koju si spremio i zapisuj u svesku datume i faze u kojima se kultura nalazi. Tako ces sledeci put imati tajming sa nacin kako si radio (jer ima mnogo razlicitih nacina).
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
deak
Urednik
Urednik



Registrovan: 13 Maj 2010
Poruke: 1533
Lokacija: Becej

PorukaPoslao: Čet Jul 05, 2012 10:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Infuzorija je mac sa dve ostrice jer ako imas u akvarijumu jos otpadaka koji se raspadaju kao neizlezena ikra ona ce da bukne za dan dva i na kraju ce ti sitne ribice da nestaju iz dana u dan dok na kraju ostane samo infuzorija.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
veljko023
Akvarista



Registrovan: 07 Jul 2011
Poruke: 97
Lokacija: zrenjanin

PorukaPoslao: Čet Jul 05, 2012 11:24 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

A iz kog razloga pravis infuzoriju? Dali si izmrestio neku vrstu riba ili cisto iz radoznalosti?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Zvrle
Akvarista



Registrovan: 22 Feb 2012
Poruke: 307
Lokacija: Sokobanja

PorukaPoslao: Čet Jul 05, 2012 1:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

@Veljko023, Infuzoriju pokusavam da naprvim zbog mladj borca, da ih ne bih hranio zumancetom, posto moze da napravi dosta problema.

@Deak, Ja sam razmisljao da je dodajem u manjim kolicinama samo dok mali ne porastu da mogu da pocnu de jedu drugu vrstu hrane, artemiju i mikro crve. Kao sto napisao i clanu Veljko023 da ne bih mozda napravio vecu gresku sa zumancetom.Hvala na savetu da budem jako oprezan i sa njom.Znaci higijen ana visokom nivou.

@Froger, Hvala puno na detaljnijem objasnjenju, jer me malo cudilo sta ce da ostane kad je procedim, jer i ako ima nesto unutra sto je zivo ono ce da ostane u toj gazi ili vati kroz koju cedim i onda ne vidim ponetu procedjivanja osim da ostatke krompira koji se raspadaju odstranim. Pokusacu da vodim evidenciju jer se trudim da to odradim dobro da bi malima obezbedio dobru i zdravu hranu pre svega da nebih imao dosta uginuca.

@Nemanjask, Ja sam razmisljao da je prvo dodam u drugu teglu gde je cista voda pa onda odatle da je uzimam a ne sa onom prljavom vodom. Pogledacu da polovinom odradim kao sto je Froger napisao pa da vidim sta ce da bude u oba slucaja i sta ce da se na kraju dobije.A spremam je za borce, jer kad sam video koliko je to malo bas se zabrinuo za hranu, jer do sada sam uspeo da razmnozim samo zivorotke a mislio sam da su mozda malo manji od gupika ali ono je jako sitno.

Hvala svima na objasnjenjima i savetima, pokusacu da ih ispostujem sto je preciznije moguce da bi odradio sve kako treba. Ako ova tura ne prezivi dok nestavim borce ponovo na mrest barem da bude probna da znamkako sve to izgleda i proces kod stvaranja same. Bravo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Zvrle
Akvarista



Registrovan: 22 Feb 2012
Poruke: 307
Lokacija: Sokobanja

PorukaPoslao: Ned Jul 08, 2012 5:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

I 7 dana posle voda pocela polako da se bistri. Deo vode iz tegle sam procedio kroz perlon vatu, ali je nisam bas stavio puno, zadrzala je sve krupnije delove krompira koji je poceo da se raspada, a deo ostavio onako kako je bilo pa cu da vidim kako ce da se sada dalje razvija i gde ce bolje da napreduje. Nadam se da cu posle nekoliko dana poceti da vidim neke stvari koje bi trebale da budu infuzorija. Voda iz tegle smrdni uzasno Shocked
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Da li je ovo infuzorija ? tusta Akvarijumi 3 Pon Sep 19, 2011 7:26 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License