Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Ishrana Discus-a Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
nikouro
Urednik
UrednikRegistrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6441
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Čet Dec 05, 2013 2:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ishrana Discus-a


Image


Pripremanju kompletne hrane za Discuse mozemo pristupiti tek kada razumemo nacin ishrane Discus-a i njihove potrebe. Vec se dosta zna ostvarima koje Discus-i jedu u prirodi iz analize njihovog zeludca, te tu pronalazimo racice, insrekte i larve insekata, sitne ribe I prilicno veliku kolicinu biljnih materija.Kada se Discus-i hrane, to izgleda kao da hranu uzimaju u usta, pljuju je da bi je ponovo uzeli u usta i progutali. Razlog ovakvog nacina prilikom hranjenja lezi u njihovim zubima, bolje reci nedostatku zuba. Umesto zuba, Discus-i u ustima/grlu poseduju posebno zadebljale ploce kojima mrve hranu. Znaci kada ove ribe jedu, hranu uzimaju u usta,samelju je i ispljunu, onda je ponovo pokupe za dodatno mrvljenje pre nego sto je progutaju. Tokom ovog procesa veca kolicina sitnih komad hrane pada na dno akvarijuma. Discus-i ce izbacivati mlazice vode iz usta na te komadice koji leze na dnu i jesti ih dok plutaju u vodi. Ovakav nacin ishrane govori da su Discus-i losi predatori i da im se ishrana primarno zasniva na glistama, sitnim beskicmenjacima, racicima, insektima i njihovim larvama.Ako uzmemo u obzir da su ove ribe primarno “mesojedi”, kazem primarno jer se hrane i biljnim materijama, koje pritom zive u prilicno toplom okruzenju, mozemo nepraviti kompletan nacin ishrane koji ce odgovarati nasim ribama.

Kada se sve sumira, hrana koju primpremamo treba imati sledeci sastav:

1. Discus-ima je potrebno minimum 40-45% proteina u hrani, dok je mladji koja raste potrebno minimalno 55% proteina.
2. Discus-i mogu da preradjuju zasicene i nezasicene masti te da ih pretvaraju u energiju.Mast koja je u granicama od 20% se moze tolerisati samo ako ima dovoljne kolicine masnih kiselina(1-2%) u hrani koju pripremamo, ali je bolje izbegavati toliki procenat
3. Ugljeni hidrati kao secer iz voca se moze koristiti u malim kolicinama ali skrobne supstance su tesko varljive.
4. Zbog toga sto zive u mekoj vodi(voda sa malo minerala), odnos kalcijum/fosfor u pripremanju hrane bi trebao biti u odnosu 1:35.


Najvazniji detalj u pripremanju hrane za Discus-e je sarolikost.Iako mogu ziveti, pa cak se i razmnozavati sa jednobraznom hranom, nedostaci odredjenih vitamina, minerala itd. Mogu dovesti do usporenog rasta, bolesti i deformiteta kod riba.Ziva, zamrznuta i pravljena hrana koja sadrzi potrene sastojke se treba svakodnevno koristiti u ishrani vasih riba.

Da bi sto bolje razumeli ono sto sam do sada napisao, proci cemo kroz osnove ishrane koje su potrebne svakom zivom bicu svakodnevno, ukljucujuci I Discus-e, a oni su:

1. Proteini
2. Masti
3. Ugljeni hidrati
4. Vitamini
5. Minerali

Proteini u ishrani Discus-a

Proteini igraju izuzetno vaznu ulogu u ishrani.Proteini su organske supstance koje su nacinjene od malih lanaca Azota koji sadrzi molekule amino kiselina.Postoji dvadeset uobicajenih amino kiselina, od kojih je deset esencijalno za zivot izovu se esencijalne amino kiseline.Generalno, proteini zivotinjskog porekla sadrze veliku kolicinu esencijalnih amino kiselilna i smatra se su boljeg kvaliteta od biljnog proteina.Meso i riba opskrbljuu skoro svim potrebnim esencijalnim amino kiselinama u dovoljnoj kolicini,te njihova upotreba u pripremi hrane je od presudnog znacaja jer obezbedjuje prailan balans.Proteini iz celog jajeta ima izuzetan balans EAK I moze se koristiti sam za sebe u ishrani Discus-a.Mladj Discus-a se moze podizadi sa prahom zumanca i time im se obezbediti sve sto je potrebno.Svi proteini koji se ne iskroste za rast tkiva se koriste kao energija.

Masti (Lipidi) u ishrani Discus-a

Masti i ulja su veoma vazan izvor energije u pravljenju hrane.Masti sadrze skoro duplo vise kalorija za proizvodnju energije kod Discus-a nego ista kolicina proteina ili ugljenih hidrata.Masti su takodje I skladista energije za ove ribe.Sve hranljive materije koje se pojedu ali se ne iskriste se pretvaraju u masti radi koriscenja u nekom drugom periodu.Pored toga sto su izvor energije, neke komponente masti su esencijalne u izgradnji celijskih membrana, apsorbciju i koriscenje vitamina kao I proizvodnju hormona.Ovaj nezamneljivi sastoja se zove esencijalne masne kiseline.Nedostatak EMK u ishrani ce rezultovati usporenim rastom,losim izgledom peraja,padom imuniteta i umanjenom plodnoscu riba.Smrznuta hrana(krill, artemija...) se ne treba smatrati hranom nego sastavnim delom ishrane Discus-a jer sadrzidobro ocuvana ulja i masnoce.

Ugljeni hidrati

Oni nisu veoma vazan sastojak u ishrani Discus-a.Grupe ugljenih hidrata se sastoje od secera i skroba.Ugljenih hidrata ima najvise u povrcu, vocu i zitaricama.Za varenje ugljenih hidrata su potrebni odredjeni enzimi, koje mesojedi uglavnom ne proizvode.Kod ishrane discusa, dodavanje povrca i zitarica sa svrhom dodavanja vitamina i minerala ce obezbediti dovoljne kolicine ugljenih hidrata.

Vitamini u ishrani Discus-a

Vitamini igraju veoma vaznu ulogu u ishrani. Vitamini su organske supstance koje ne obezbedjuju energiju ali su neophodne telu discus-a zbog proizvodnje enzima i kao faktor rasta.Deset vitamina B kompleksa i vitamin C su rastvorivi u vodi.Vitamini A, D, E i K su rastvorivi u mastima.Vitamini koji su rastvorivi u mastima se nalaze u masnim naslagama Discus-a. Vodorastvorivi vitamini, ako se daju u vecoj kolicini, su raidno eliminisani iz tela, dok se vitamini koji su rastvorivi u masti jako tesko izbacuju iz organizam Discus-a, a njihovo nagomilavanje postaje toksicno.Dodavanje velike kolicine ribljih ulja moze prouzrokovati hipervitaminozu vitaminima A i D kod Discus-a.Posto se kuvanjem ili izlaganjem vasduhu gubi velika kolicina vitamina(cak do 80%) njih bi trebalo dodati na kraju.Zamrzavanjem se postize odlicno ocuvanje vitamina, pa smrznuta pripremljena hrana treba da sacinjava vecinu ishrane vasih Discus-a. Carotin vitamin A se nalaze u povrcu, algama I vecini beskicmenjaka(krill,myssis, artemia).Ovi sastojci boje u crveno i meso i kozu ribe sto ce obezbediti jace boje I odlicnu nutritivnu vrednost.U ishrani Discus-a dobri izvori vitamina su: dzigerica, jaja, psenicne klice, grasak I zeleno zeljasto povrce.Zbog labilnosti samih vitamina, svakoji hrani koju pripremate obavezno dodajte manju kolicinu multi vitamina kao poslednji korak.

Minerali u ishrani Discus-a

Minerali su neophodni u ishrani riba jer pomazu mormaciju kostiju, hrskavica i tkiva.Vecina minerala se apsorbuje kroz vodu ali se neki dobijaju sarolikom ishranom. Kalcijum i Fosfor su dva minerala koja su potrebna u najvecim kolicinama I zbog te cinjenice mogu bitit deficitarni u organizmu Discus-a.Apsorbcija kalcijuma kod Discus-a zavisi od raspolozive kolicine fosfora.Minerale treba dodavati u razmeri 1 Kalcijum : 2 Fosfor. Pravilne kolicine ovih minerala mozemo naci u ljuskarima(gambori,skampi) ili u dodatnu kostanog brasna hrani koju pravite

Izvori energije u hrani za Discus-e

U ishrani Discus-a, proteini, masti i ugljeni hidrati obezbedjuju energiju.Kolicina energije za svaku grupu se meri kalorijama, a samo je kod masti kolicina kalorija duplo veca.Nije potrebno da proracunavate koliko je kalorija vas Discus uneo u toku dana.Dnevno hranjenje u kolicini od 3-5% tezine ribe je dovoljno ako imate ispravno pripremljenu hranu.Sve ribe, ukljucujuci I Discus-a imaju manje potrebe za kalorijama zbog cinjenice da su hladnokrvne zivotinje ne sagorevaju kalorije velikom brzinom da bi odrzale temperaturu tela, vec zavise od temperature koja ih okruzuje.Takodje ih voda sama po sebi podrzavau malom utrosku energije.Rast, bolesti, razmnozavanje i temprartura u akvarijumu kod Discus-a povecava potrebe za energijom I ovo treba uzeti u obzir prilikom pripreme hrane za vase ribe.


Autor teksta : azazel

copy/paste iz teme : Diskusi
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor


PorukaPoslao: Čet Dec 05, 2013 2:33 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Ishrana ciklida-bojenje ASX Ishrana 4 Pon Nov 26, 2018 11:10 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Apistogramma cacatouides - ishrana m.vlacina Ishrana 3 Sre Okt 24, 2018 8:34 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ishrana riba Rizbo Ostala oprema 2 Ned Sep 23, 2018 12:30 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ishrana Betta borca Jelena888 Ishrana 2 Ned Jan 14, 2018 2:14 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Discus bolest Shuki_79 Bolest 11 Pon Mar 06, 2017 12:10 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 
eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License