Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Jacina svjetla, kako tacno da racunam? Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Cokilio
Akvarista



Registrovan: 27 Jan 2013
Poruke: 354
Lokacija: Banja Koviljaca

PorukaPoslao: Čet Dec 17, 2015 11:37 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nema EDIT pa cu ovako:

Da li se bolje drzati racunice za srednje ovetljen akvarijum 20-30 lumena ili racunicu sa povrsina vode x srednji lux da bi dobili lumen?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Dec 17, 2015 11:37 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Shark
Akvarista



Registrovan: 17 Apr 2012
Poruke: 34
Lokacija: Beograd-NBG

PorukaPoslao: Čet Mar 23, 2023 2:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

efi ::
Uz duzno postovanje prema nekom ko se bavi proizvodnjom bilja ciljam na sledece...
100W obicna oko 1300 lumena tj 13 lumena po 1 wattu
Stedljiva sijalica(da uzmem primer koji ja koristim) 11W a daje 475 lumena 43 lumena po 1 wattu

da ne nabrajam dalje vrste rasvete na trzistu kao i razlicitu energetsku efikasnost svetlosnih tela koja se razlikuju cak i u istoj vrsti od proizvodjaca do proizvodjaca...

Evo recimo jednog grafikona koji uporedjuje razlicite vrste sijalica i koja koliko svetlosti (lumena) daje naspram potrosnje u wattima...


Image


Dakle odgovorno tvrdim da formula w/l ne moze uopsteno da se koristi i da bi moralo da se kaze na koju vrstu sialice se misli tj odnosi jer za ostale daje mnogo manje ili mnogo vise svetla...


P.S.Previse ti stvari podrazumevas za koju verujem da sigurno 80% clanova ovog foruma i verovatno 99% akvarista ne podrazumeva....

A evo i ja malo da radim copy/paste sa jednog foruma iz okruzenja i ustedeo sebi kucanje teksta da potkrepim poentu price.....

Pogrešan termin w/l (wat po litri) -- Ispravan termin L/l (lumen po litri)

Za pravilan odabir rasvijetnog tijela s obzirom na volumen tanka uopće nije važna potrošnja rasvjetnog tijela koja se izražava u W (watt-ima), to večina ljudi na forumu brka i ne razumije!!!

Dakle za pravilan odabir rasvijetnog tijela ključni je faktor jačina svijetlosti koju to tijelo isijava, a izražava se u L (lumenima).

Dok jačina dobivene svijetlosti (koju tijelo isijava L), s obzirom na utrošak energije (energija koju tjelo troši pri radu W) karakterizira efikasnost rasvjetnog tijela, koja se izražava u L/W (lumen po watt-u).

Zato i kažemo da su fluorescentne lampe "ekonomični" izvor svijetlosti i kao takav pogodan za akvaristiku, jer imaju dobar omjer jačine i potrošnje!!!

Za pravilan odabir intenziteta svijetlosti u tanku treba koristiti precizniji i potpuniji termin, a to je L/l (lumen po litri).

Preporučljivi intenziteti svijetlosti u akvaristici u 3 kategorije:

1. ako ne namjeravamo imati neko pre zahtjevno bilje u tanku ili se odlučimo za ciklid tank, zadovoljavajući intenzitet svijetlosti u akvariju (koji bi rasvijetna tijela trebala proizvesti) se kreće u rasponu 10 - 20 L/l (lumen/litra).

2. za dublje tankove i tankove u kojima prevladava bilje (biljne akvarije), zadovoljavajući intenzitet svijetlosti u akvariju(koji bi rasvijetna tijela trebala proizvesti) se kreće u rasponu 20 - 30 L/l (lumen/litra).

3.za duboke tankove gusto zasađene biljnim vrstama koje iziskuju mnogo svijetlosti tzv.(Dutch aquarium), zadovoljavajući intenzitet svijetlosti u akvariju (koji bi rasvijetna tijela trebala proizvesti) se kreće u rasponu 30 - 40 L/l (lumen/litra).

Dakle sad kad znamo u koju skupinu spada naš akvarij i koja mu je litraža, lako možemo izračunati ukupan intenzitet svijetlosti koji je potreban za naš tank po formuli: KATEGORIJA AKVARIJA(skupina u koju pripada naš tank s obzirom na gore navedene karakteristike) + VOLUMEN(zapremnina našeg tanka).

Sažeto: KATEGORIJA AKVARIJA + VOLUMEN = POTREBNI INTENZITET SVIJETLOSTI!!!

pr. - akvarij spada u kategoriju 2, a ima zapremninu 200l,ukupni potrebni intenzitet svijetlosti bi trebao iznositi oko 5000 L/l. , što če reći da je za takav akvarij potrebno 2 neonke (38W) od 1047,0 mm prosjećne jačine 2500 L.

Naravno i unutar kategorija postoje različiti faktori koji utjeću na potreban intenzitet svijetlosti!!

1.PROZIRNOST AKVARIJSKE VODE(ako je voda mutna,žućkasta slabiji je lom svijetlosti kroz vodu, a time je i slabiji njen intenzitet, za razliku od bistre vode!)

2.VISINA AKVARIJA ILI DUBINA TANKA(zbog prolaska kroz vodu svijetlost gubi svoj intenzitet na svakih 10-ak cm dubine, a na dubini večoj od 50 cm intenzitet je osjetno manji!!)

3.VRSTA PODLOGE KOJU KORISTIMO(ako koristimo izrazito tamni(crni) šljunak, intenzitet svijetlosti će biti znatno manji nego kad koristimo svijetli šljunak zbog refleksije svijetlosti)

4.IZVEDBA POKLOPCA(ako ne koristimo nikakva sredstva za poboljšanje loma i refleksije u poklopcu, kao što su alu folija ili plastični reflektori intenzitet će biti manji zbog navedenih razloga).

5.RADNI VIJEK RASVJETNOG TIJELA(intenzitet svjetlosti s vremenom značajno slabi, to je pogotovo boljka fluorescentnih lampi pa ih treba redovito mjenjati svakih 6 - 9 mjeseci!!!

Kad govorimo o vrsti rasvijete i svijetlosti opčenito, nezaobilazna su još dva pojma:

1.COLOUR RENDERING INDEX (Ra) - to je još jedan od parametara kojim mjerimo kvalitetu rasvijetnog tijela, on iskazuje raspon svijetlosti (raspon spektra kojeg je rasvijetno tijelo u mogučnosti prikazati, taj se raspon kreće od 1 do 100, važno je napomenuti da sunčevo svijetlo ima raspon 100 (puni spektar)

- poosječne fluorescentne lampe kakve se koriste u akvaristici (kakve mi koristimo) imaju raspon spektra 80 - 90 Ra, i spadaju u skupinu b1.

- izuzetno kvalitetne fluo cijevi nove generacije imaju Ra od 93 - 98, i spadaju u skupinu a1, a u tu skupinu spadaju OSRAMOVE LUMILUX DE LUXE fluo cijevi.

2.TEMPERATURA SVIJETLA - koja se izražava u stupnjevima Kelvina (°K)

-svi znamo da je svijetlost vidljivi dio elektromagnetskog žračenja u rasponu izmeðu ultraljubičaste(400nm) i infracrvene(700nm) valne duljine, crvenkast svijetlo ima manju temperaturu i veču valnu duljinu, dok plavkasto svijetol ima veču temperaturu i manju valnu duljinu.

Sunčevo svijetlo ima temperaturu oko 6000k.

S obzirom na temperaturu rasvjetnog tijela u akvaristici se koriste Cool white, Day lihgt, Warm white, te specijalne lampe različitog intenziteta pojedinih temperatura!!!

Koja je najbolj i koju koristiti nebi posebno komentirao, jer je izbor ogroman a mišljenja su različita!!

Još je jednom važno naglasiti da lampe koje imaju istu watažu, nemoraju imati istu jačinu svijetlosti u lumenima, dakle u tom slučaju daju različite intenzitete svijetlosti izražene u L/l(lumen/litra)!!!

Tako da je neprecizno i netočno birati omjer intenziteta svijetlosti u akvariju s obzirom na W/l (Watt/litra), nego je ispravno L/l (lumen/litra)!!!


I kao poslednja izmena evo jos jedne tabele karakteristika sijalica gde cak i vecina za koje smatras da se podrazumeva samo njihovo koriscenje imaju opseg od 40 do nesto preko 100 lumena po watt-u


Image


evo i linka ka slici ukoliko je previse sitno...
http://www.remodeling.hw.net/I.....102535.pdf


Znam da je prošlo dosta godina od ovog posta, ali evo sada se hvatam u koštac sa rasvetom. Zapravo mislim da ova računica nije baš toliko precizna, iz kog razloga. Svojeručno sam napravio rasvetu od led trake koja ima 14.4 w po dužnom metru ili ti 600lm - 720lm po dužnom metru. Stavio sam u akvarijum traku od 5 metara ( nekih 3000-3600 lm ili ti 72w) na zapreminu vode od oko 360l tj (120dx55šx50v površina vode u akvarijumu) Po računici iz posta ispada da mi fali duplo više Lm, a po Wattima da imam pak previše. Dok je činjenično stanje da je led traka 99% siguran prejaka za tu litražu. Zašto to mislim iz prostog razloga kada uključim svetlo, akvarijum sija kao fudbalski teren pod reflektorima doslovno obasjava celu sobu. Pa me zanima da li je ista proporcija lm/l za sve vrste rasvete ili postoji razlika od tipa do tipa svetla.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Shark
Akvarista



Registrovan: 17 Apr 2012
Poruke: 34
Lokacija: Beograd-NBG

PorukaPoslao: Čet Mar 23, 2023 2:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Baia
Akvarista



Registrovan: 18 Apr 2010
Poruke: 930
Lokacija: OBrenovac-Srbija

PorukaPoslao: Čet Mar 23, 2023 10:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa razlika sigurno postoji ali se niko jos nije bacio na posao da napravi kalkulator koji moze da ti sracuna sa koliko metara led trake mozes da kompenzujes jednu stednu sijalicu od 15W i 900lm....

Ja imam dve lampe iznad biljnog akvarijuma i ova sa manje lumena mi bolje obasjava dno od ove druge sa vise lumena.... Tu se vidi da lumeni ne igraju uvek odlucujucu ulogu i da talasna duzina svetlosnog izvora ima uticaja na energiju i "prodornost" fotona kroz vodu.... Prica je suludo komplikovana, eto imas gore u postovima reference pa uhvati fiziku za srednju skolu za usi pa bistri nauku....

Ako ti se to neda onda kao i svi ostali napravis ili kupis lampu malo jacu od tvojih potreba pa je dimovanjem svedes na zeljenu jacinu i preskocis deo sa interferencijom svetlosti i doplerovim efektima a posvetis se uzivanju u akvaristici🙂
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Kako sa jednim grijacem grijati dva a... Luka2907 Grejanje i hladjenje 1 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa 1 grijacem grijati 2 akvarijuma Luka2907 Grejanje i hladjenje 0 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako se montira solenoid na ovaj mano... sstanko78 Ostala oprema 7 Ned Nov 22, 2020 9:50 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako da znam kad ce ribica da se mresti? Nemanja21 Razmnožavanje 4 Sub Nov 07, 2020 11:12 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Jacina motorne glave-Preporuke djilepfc1970 Filteri i pumpe 5 Uto Sep 15, 2020 8:53 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License