| Autor |
Poruka |
geronimo
Akvarista

Registrovan: 18 Jan 2011
|
Pitanje je za sve vlasnike juwel akvarijuma.
Uz akvarijum idu dve neonke, day i nature. Kako ste montirali neonke, koja ide napred a koja pozadi i da li je to bitno? Interesuje me da li je neko isprobavao da im menja pozicije i ima li nekog efekta na biljke.
Takodje, interesuje me da li je neko mozda stavljao 2x day ili 2x nature ili neku drugu kombinaciju neonki i kakvi su rezultati po biljni svet. |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Popaj
Akvarista

Registrovan: 06 Apr 2011
|
Napred dey, pozadi nature.Nisam ih uparivao.Mislim da je greška.Jedino što sam pojačao sa odsijavačima, a to je prijalo nekim biljkama. |
|
|
|
   |
 |
geronimo
Akvarista

|
Interesantno, kod mene je obrnuto. Ako me secanje ne vara, akvarijum je vec imao namontirane neonke u kucistu kad sam ga otpakovao. Nisam uspeo u uputstvu da nadjem preporuku za raspored neonki, mozda zbog toga sto nema bitne razlike. |
|
|
|
   |
 |
deki022
Akvarista

Registrovan: 24 Nov 2010
|
Kod mene je isto kao kod popaja raspored to je verovatno svejedno,ali opet nisam siguran,pitacu tamo gde sam kupio pa ti javljam ovde |
|
|
|
   |
 |
nemanjask
Urednik

Registrovan: 29 Nov 2010
|
Moguće je da raspored lampi ima veze sa markom proizvoda, u suprotnom bi neko mogao i da ti odgovori. |
|
|
|
   |
 |
geronimo
Akvarista

|
Pa da, upravo to me i zanima, da li je kod svih ostalih vlasnika juwel akvarijuma isti raspored neonki u haubi, to sam i napisao u prvom postu. |
|
|
|
   |
 |
ivimarkoni
Akvarista

Registrovan: 26 Jan 2012
|
Kod mene je dey napred ,sad da li je stalno tako bilo ili je sad jer sam namestio da mi kabal ide sa leve strane ne znam ali mislim da je svejedno.Zavisi sa koje strane akvarijuma hoces da namestis da ti se ukljuci svetlo.Bar ja tako mislim  |
|
|
|
   |
 |
geronimo
Akvarista

|
Mislim da si u pravu, zavisi kako okrenes haubu, tek sad vidim da moze da se obrne i na jednu i na drugu stranu. Sudeci po tome, trebalo bi da je svejedno koji tip neonke ide napred a koji nazad. Mada kopka me i dalje, probacu da im zamenim mesta pa cu da vidim ima li efekta. |
|
|
|
   |
 |
deki022
Akvarista

Registrovan: 24 Nov 2010
|
Nema neke preterane veze raspored neonki, u vecinu slucajeva mu to dodje na isto. Ipak ima male logike da bela sijalica bude napred jer isijava nekih 30% jace od zute, sto sam merio PAR-metrom, pa onda niske biljke dobijaju vise svetla, ako pretpostavimo da su napred zahtevnije tepih biljke. Ako su zahtevnije biljke pozadi, tipa Ludwigia, a napred nema zahtevnih biljaka, mozda je logicnije i obrnuto, mada opet mislim da je prvi slucaj minimalno povoljniji u odnosu na drugi. Kako god okrenes, prilicno svejedno.
E ovako mi objasni jedan prijatelj' |
|
|
|
   |
 |
geronimo
Akvarista

|
Deki hvala na odgovoru, korisna informacija  |
|