Autor |
Poruka |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
sasa-srb :: |
mislim da sam vec odg na ovo pitanje... ispravan je ako NEMA pene ni sustanja. |
U akvarijumu sa ciklidima J. marlijerima imam kamenje koje reaguje na kiselinu.
Jel mislis da sam stavio pogresan tj neispravan kamen ??? |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
nemanjask
Urednik

Registrovan: 29 Nov 2010
|
Ne možete da se uhvatite jedne teme i da se nje držite stalno. Važno je da znate odakle Vam ribe potiču i kakvi su joj uslovi u prirodi. Afrički ciklidi vole jako tvrdu vodu i odgovara im krečnjak i ostalo kamenje koje povećava tvrdoću i baznost vode. Test sa kiselinom je prilično pouzdan jer će nam reći da li kamen reaguje sa kiselinom, tj da li je ne stabilan u vodi. To ne mora automatski da znači da nije pogodan za akvarijum. Većina riba voli mekšu vodu ali ima i onih kojima je tvrda voda imitiranje prirodnog staništa. Dakle, kada kapnete kiselinu na kamen i on počne da peni to je znak da je izrazito bazan i da ga kiselina neutrališe tj, da on neutrališe kiselinu, ove reakcije su burne i vidljive su golim okom. Ako posle sipanja kiseline nema nikakve promene znači da je kamen stabilan odnosno ne rastvorljiv u vodi i može da se koristi u akvarijumima sa ribama koje vole mekšu vodu. |
Poslednji izmenio nemanjask dana Sub Jul 07, 2012 1:08 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Razlog izmene nemanjask: Nepismen....
|
|
   |
 |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
Upravo tako. Pisete kao da je taj kamen otrovan. Zaboga, nekoliko puta napominjemo da sve zavisi od vrste riba. U nekim slucajevima moze , u nekim ne moze da se koristi taj kamen. Sve zavisi od potrebe riba za odredjenim parametrima vode. Neke ce ribe ziveti i u tvrdjoj vodi, ali se nece mrestiti u toj vodi. Sa druge strane, neke ce se ribe i mrestiti u toj tvrdjoj vodi. |
|
|
   |
 |
carpforever
Akvarista

Registrovan: 25 Maj 2012
|
Ja danas kupim ovaj kamen i nisam citao sta pise,namenjeno ciklidima a ja drzim zivorotke i neznam sta da radim,dali da ga stavljam AQ
 |
|
|
   |
 |
decky
Akvarista

Registrovan: 14 Sep 2012
|
Nasao sam nekoliko jako lepih kamenja.
Nije mi jasno,ako proveru vrsim sa sonom kiselinom,koji i kakav je proces pranja - ispiranja od sone kiseline da bih mogao da ga stavim u akvarijum?? hvala |
|
|
     |
 |
Fiber
Urednik

Registrovan: 21 Avg 2011
|
Nista specijalno, samo ga dobro operi pod jakim mlazom vode sa svih strana. |
|
|
   |
 |
Markonbg
Akvarista

Registrovan: 05 Jul 2012
|
Nisam bas neki hemicar . pise hlorovodonicna kiselina NaOH |
*g
tako ne pise sigurno HCl je kiselina,a NaOH je baza tj ziva soda.Baza ne reaguje sa bazom ,zato i ne pokazuje reakcije sa kamenom.
E sada u prodaji se nalazi mesavina 35%HCl-a i NaOH koja se koristi za otpusavanje odvoda,mozda si na to mislio tj, to kupio...ovo je na oko malo masnije konzistencije od ciste HCl |
|
|
    |
 |
decky
Akvarista

Registrovan: 14 Sep 2012
|
Fiber :: |
Nista specijalno, samo ga dobro operi pod jakim mlazom vode sa svih strana. |
OK , hvala
Opracu ga nekoliko puta , a onda cu ga za svaki slucaj nekoliko puta prokuvati i opet oprati |
|
|
     |
 |
IvanaBG
Slučajni Prolaznik

Registrovan: 12 Okt 2012
|
A kako da proverim da li su neki korali koje imam dobri za akvarijum a da ih ne ostetim jer su jako krti i supljikavi? |
|
|
   |
 |
guppykiller
Akvarista

Registrovan: 24 Maj 2011
|
Nikako, koralima nije mesto u slatkovodnom akvarijumu! Mada citao sam na jednom stranom forumu u nekoj temi da koriste mlevene korale i lomljene skolje za podizanje tvrdoce vode i kao da su pogodni za africke ciklide(tanganjika/malawi) jer posediju i neke minerale koji su korisni za njih, kao hemijsku filtraciju.. |
|
|
   |
 |
IvanaBG
Slučajni Prolaznik

Registrovan: 12 Okt 2012
|
Aaa steta a sa kamencicima iz mora jel ista fora sa sonom kiselinom ili dovoljno da ih prokuvam? |
|
|
   |
 |
CoFi
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 30 Mar 2012
|
Ja imam kamenicice sa mora iz Crne Gore i stoje oko 4-5 godina u aq i sav zivi svet ziv i zdrav.. Nista ne fali. |
|
|
    |
 |
NikolaAr
Akvarista

Registrovan: 23 Avg 2012
|
Nabavio sam dzak nekog peska za peskiranje, sve sam prosejao i ubacio sam saku tog peska u casu sa sonom kiselinom i mozda 5-6 kamencica bele boje peni, taj pesak bi stavio u akvarijum sa gupikama. Da li im to smeta, da li bi voda bila mnogo tvrda??? |
|
|
   |
 |
chikavili
Koristan akvarista

Registrovan: 10 Sep 2012
|
Pogodno kamenje za akvarijume:
Granit, Škriljac, Lava (ne kuvati posto ce da puca), Kvarc, Oniks, Plavac, Okamenjeno drvo (samo prvo proveriti kiselost)
Nepogodno kamenje za akvarijume:
Krecnjak, mrtvi Korali, Ametist, Gips, Rude metala, Mermer, Peščar (kamen od koga se prave tocila, moze sadrzati razne nepodobne materije) |
|
|
   |
 |
Lex
Akvarista

Registrovan: 03 Nov 2012
|
proverio sam 4 razlicite vrste kamena sircetom, svaki se po malo cuo tek kad priblizim uvetu. (prethodno sam samo plaknuo vodom) ... da li to kamenje valja? |
nisam nasao odgovor na ovo pitanje, dakle da li je dobar kamen ako se cuje malo kada se priblizi uvetu ili nije?  |
|
|
   |
 |
|