Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Kako proveriti da li je kamen pogodan za akvarijum - VIDEO Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
nikouro
Urednik
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010

PorukaPoslao: Pet Jul 06, 2012 11:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

sasa-srb ::
mislim da sam vec odg na ovo pitanje... ispravan je ako NEMA pene ni sustanja.

U akvarijumu sa ciklidima J. marlijerima imam kamenje koje reaguje na kiselinu.
Jel mislis da sam stavio pogresan tj neispravan kamen ???
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Pet Jul 06, 2012 11:45 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

nemanjask
Urednik
Urednik

Registrovan: 29 Nov 2010

PorukaPoslao: Sub Jul 07, 2012 12:10 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne možete da se uhvatite jedne teme i da se nje držite stalno. Važno je da znate odakle Vam ribe potiču i kakvi su joj uslovi u prirodi. Afrički ciklidi vole jako tvrdu vodu i odgovara im krečnjak i ostalo kamenje koje povećava tvrdoću i baznost vode. Test sa kiselinom je prilično pouzdan jer će nam reći da li kamen reaguje sa kiselinom, tj da li je ne stabilan u vodi. To ne mora automatski da znači da nije pogodan za akvarijum. Većina riba voli mekšu vodu ali ima i onih kojima je tvrda voda imitiranje prirodnog staništa. Dakle, kada kapnete kiselinu na kamen i on počne da peni to je znak da je izrazito bazan i da ga kiselina neutrališe tj, da on neutrališe kiselinu, ove reakcije su burne i vidljive su golim okom. Ako posle sipanja kiseline nema nikakve promene znači da je kamen stabilan odnosno ne rastvorljiv u vodi i može da se koristi u akvarijumima sa ribama koje vole mekšu vodu.

Poslednji izmenio nemanjask dana Sub Jul 07, 2012 1:08 am, izmenjeno ukupno 1 puta

Razlog izmene nemanjask: Nepismen....
nikouro
Urednik
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010

PorukaPoslao: Sub Jul 07, 2012 1:02 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Upravo tako. Pisete kao da je taj kamen otrovan. Zaboga, nekoliko puta napominjemo da sve zavisi od vrste riba. U nekim slucajevima moze , u nekim ne moze da se koristi taj kamen. Sve zavisi od potrebe riba za odredjenim parametrima vode. Neke ce ribe ziveti i u tvrdjoj vodi, ali se nece mrestiti u toj vodi. Sa druge strane, neke ce se ribe i mrestiti u toj tvrdjoj vodi.
carpforever
Akvarista

Registrovan: 25 Maj 2012

PorukaPoslao: Sub Jul 07, 2012 6:32 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja danas kupim ovaj kamen i nisam citao sta pise,namenjeno ciklidima a ja drzim zivorotke i neznam sta da radim,dali da ga stavljam AQ Sad

Image

Image
decky
Akvarista

Registrovan: 14 Sep 2012

PorukaPoslao: Pon Sep 24, 2012 2:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nasao sam nekoliko jako lepih kamenja.
Nije mi jasno,ako proveru vrsim sa sonom kiselinom,koji i kakav je proces pranja - ispiranja od sone kiseline da bih mogao da ga stavim u akvarijum?? hvala
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailMSN Messenger
Fiber
Urednik
Urednik

Registrovan: 21 Avg 2011

PorukaPoslao: Pon Sep 24, 2012 2:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nista specijalno, samo ga dobro operi pod jakim mlazom vode sa svih strana.
Markonbg
Akvarista

Registrovan: 05 Jul 2012

PorukaPoslao: Pon Sep 24, 2012 4:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisam bas neki hemicar Very Happy . pise hlorovodonicna kiselina NaOH
*g

tako ne pise sigurno HCl je kiselina,a NaOH je baza tj ziva soda.Baza ne reaguje sa bazom ,zato i ne pokazuje reakcije sa kamenom.
E sada u prodaji se nalazi mesavina 35%HCl-a i NaOH koja se koristi za otpusavanje odvoda,mozda si na to mislio tj, to kupio...ovo je na oko malo masnije konzistencije od ciste HCl
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
decky
Akvarista

Registrovan: 14 Sep 2012

PorukaPoslao: Pon Sep 24, 2012 7:23 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Fiber ::
Nista specijalno, samo ga dobro operi pod jakim mlazom vode sa svih strana.

OK , hvala Wink
Opracu ga nekoliko puta , a onda cu ga za svaki slucaj nekoliko puta prokuvati i opet oprati
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailMSN Messenger
IvanaBG
Slučajni Prolaznik

Registrovan: 12 Okt 2012

PorukaPoslao: Sub Okt 20, 2012 10:54 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

A kako da proverim da li su neki korali koje imam dobri za akvarijum a da ih ne ostetim jer su jako krti i supljikavi?
guppykiller
Akvarista

Registrovan: 24 Maj 2011

PorukaPoslao: Sub Okt 20, 2012 11:07 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nikako, koralima nije mesto u slatkovodnom akvarijumu! Mada citao sam na jednom stranom forumu u nekoj temi da koriste mlevene korale i lomljene skolje za podizanje tvrdoce vode i kao da su pogodni za africke ciklide(tanganjika/malawi) jer posediju i neke minerale koji su korisni za njih, kao hemijsku filtraciju..
IvanaBG
Slučajni Prolaznik

Registrovan: 12 Okt 2012

PorukaPoslao: Sub Okt 20, 2012 11:12 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Aaa steta Sad a sa kamencicima iz mora jel ista fora sa sonom kiselinom ili dovoljno da ih prokuvam?
CoFi
Akvarista

Opomene: 1
Registrovan: 30 Mar 2012

PorukaPoslao: Sub Okt 20, 2012 11:39 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja imam kamenicice sa mora iz Crne Gore i stoje oko 4-5 godina u aq i sav zivi svet ziv i zdrav.. Nista ne fali.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
NikolaAr
Akvarista

Registrovan: 23 Avg 2012

PorukaPoslao: Sub Okt 27, 2012 1:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nabavio sam dzak nekog peska za peskiranje, sve sam prosejao i ubacio sam saku tog peska u casu sa sonom kiselinom i mozda 5-6 kamencica bele boje peni, taj pesak bi stavio u akvarijum sa gupikama. Da li im to smeta, da li bi voda bila mnogo tvrda???
chikavili
Koristan akvarista

Registrovan: 10 Sep 2012

PorukaPoslao: Pon Nov 05, 2012 5:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pogodno kamenje za akvarijume:
Granit, Škriljac, Lava (ne kuvati posto ce da puca), Kvarc, Oniks, Plavac, Okamenjeno drvo (samo prvo proveriti kiselost)

Nepogodno kamenje za akvarijume:
Krecnjak, mrtvi Korali, Ametist, Gips, Rude metala, Mermer, Peščar (kamen od koga se prave tocila, moze sadrzati razne nepodobne materije)
Lex
Akvarista

Registrovan: 03 Nov 2012

PorukaPoslao: Sre Nov 21, 2012 7:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

proverio sam 4 razlicite vrste kamena sircetom, svaki se po malo cuo tek kad priblizim uvetu. (prethodno sam samo plaknuo vodom) ... da li to kamenje valja?

nisam nasao odgovor na ovo pitanje, dakle da li je dobar kamen ako se cuje malo kada se priblizi uvetu ili nije? Smile
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Filteri i pumpe za akvarijum ilijaucz Akvarijumi 0 Uto Dec 03, 2024 5:11 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarijum bolni pocetak! bogida Akvarijumi 0 Čet Okt 10, 2024 8:11 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Akvarijum bolni pocetak! bogida Akvarijumi 0 Čet Okt 10, 2024 6:55 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako nabaviti nesto zivo sa moje loka... minimalist Morska Akvaristika 3 Pon Avg 19, 2024 7:28 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Manji akvarijum (20l) Likann17 Početak u akvaristici 0 Čet Apr 18, 2024 11:31 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker