Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 kocka 30x30 Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Pet Okt 20, 2017 11:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sto kaze dr Laki, izbegavajte antibiotike i dozirajte vodku kad ste bolesni Very Happy
Sto se doze antibiotika tice bio sam u pravu. Nasao si tabletu od 500 mg i ucinilo ti se ma ovo je preveliko, daj da podelim na 4 dela. Mogao si podeliti i na 3, ili 2, ili roknuti celu. Ja nesto razmisljam za ak od 100 l kad se zaradi cijano bakterijom, tretirati kao coveka od 100 kg. Pre jela sat vremena 500 mg jednom dnevno tri dana. Ili neki antibiotik za krave recimo, ako je akvarijum oko 500l.
Za********* na stranu, doziranje neceg sto moze da pobije ceo aq od oka cak i bez predstave sta sve moze da uradi je neozbiljno, i dobro bi bilo da svako ko cita forum to shvarti, da mu ne padne na pamet da i on sam bude u buducnosti doktor za svoj aq.
A to da cijano nema veze sa postavkom, litrazom, opremom i staroscu akvarijuma je apsolutno netacno. Sterilan akvarijum ne postoji, tako da svaki ima cijano u sebi i jos mnostvo drugih bakterija. Kada dolazi do epidemije zavisi od postavke. Za pocetak od svetla, inteziteta, duzine fotoperioda, boje svetla itd. Dalje zavisi od kvaliteta vode, koji zavisi od opreme. Zavisi i od toga kakav je protok i od toga da li akvarijum ima podlogu i kakvu podlogu ima. Tako da postoji mnogo razloga zasto sam poredio dve postavke.
Uostalom, razne bakterije vrebaju i nas ljude ali ne inficira se svako. Neko dodje u kontakt i nista mu ne bude, a neko se zarazi. Isto tako i sa aq. U teoriji bar, ako je aq u savrsenom stanju, kontakt sa cijanom nece biti problem, a u akvarijumu koji je u losem stanju ce da bukne i prekrije sve. Tako da cijano itekako ima veze sa postavkom i mislim da je neodgovorno sto neke kolege sa vrlo kratkim stazom u moru istrcavaju sa ovako iskljucivim izjavama.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Pet Okt 20, 2017 11:46 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Sub Okt 21, 2017 10:18 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovaj akvarijum nema vise od 30l te samim tim zahteva pažnju i ljubav sto se vidi kao krajnji rezultat uspeha i jake volje da prostor u kome se nalazi bude jos lepsi i radosniji. Akvarijum ne oskudeva u filtraciji i poseduje skimmer, medjutim kako rastu korali i niz okolnosti koji ne možemo da objasnimo susrecemo se i borimo protiv toga. Isčitao sam dosta o cijanu i različiti su pristupi uklanjanja istog i samog uzroka nastajanja. Niko nam neće reći tačno matematički kako da rešimo problem u ovom slučaju, osim ako kupimo preparat za uklanjanje cijana. Stvorio sam sliku kod sebe i ubedjenje a iz razgovora sa drugim morskim akvaristima, da jedno od rešenja može da bude česta i veća zamena količine vode, ako pričao o prirodnom uklanjanju cijana. Medjutim, što se tiče ovog akvarijuma to nije bilo moguće rešenje jel sam proces da se prirodnim putem ukloni cijano nije uspeo i zato se pribeglo radikalnoj provereoj metodi. Problem se ogledao u tome sto se uvek na isom mestu u akvarijumu pojavljivao zeleni cijano, veličine 5, 10 mm i koji se vremenom širio.Napominjem na istom mestu. Pokušalo se sa čestim izmenama vode, sa regulisanjem svetla , smanjenjem povecanjem dioda …i nista na zalost nije dalo rezultate, a pri tome se cijano uvek sirio. Pokusano je i fizičkim uklanjanjem cijana i to nije dalo rezultate. Jos se nisam sustretao ni sa kim ko ima ili je imao zeleni ciano u moriskim akvarijumima, odnosno uvek je to kod nas neke bordo boje koji ga imamo ili nemamo. Odredjena doza antibiotica je bila odokativna i minimalna i iz iskustva mnogih koji su pribegavali ovoj radikalnoj meri nije bilo problema u eliminisanju cijana. Nije bilo problema ni po pitanju živog i neživog sveta. Cak antibiotic u manjim količinama nije bio smrtonosan ni za male kozice-neocardina, ciklide i dr. Da li znamo da odredimo tačno koliko treba antibiotika da damo , naravno da ne. Ali kada je u pitanju bolesnik koji leži i kome je potrebna pomoć ne biraju se sredstva da bi mu se pomoglo. Da li je ovo resenje dobro ili ne , nije ni bitno , dalo je rezultate jer su svi pokusji trajali mesecima i bili su bezuspesni. Napominjem da su svi parametri u akvarijumu mereni i bili odlični. Tako da u narednom perodu očekujemo i nadam se pozitivnom napredku i proširenju morske akvaristike, jel iz priloženog se vidi da akvarijum postaje tesan za korale.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Sub Okt 21, 2017 12:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Napokon jedna konstruktivna diskusija.Molio bih vas samo da ovo ide u nekom zdravom smeru.
Zorane,postujem tvoj rad i tvoje iskustvo,ali se u ovom slucaju ne slazem sa tobom.NAravno da je hemija neizbezna u akvaristici i ma koliko mi svi to osporavali po nekad su mere lecenja neizbezne kad svi drugi resursi zakazu,ali da li ej vredno uloziti toliki rizik zarad tog problema(5-10mm koji se sirio na sigurno ne vise od 2 cm kvadratnih predpsotavljam pre uklanjanja),cenim da nije.Iskreno nisam upucen u koricenje antibiotika za ljudsku upotrebu u morskoj akvaristici te nisam kompetentan diskutovati o tome,te sam svoja misljenja iznosio onako laicki i sa rezervom,ali ,ponavljam-
Nikad se ne bih upustao u ensto nepoznao sto se svodi an rekla kazala a da za to nemam cvrste primere i dokaze efikasnosti iz prve ruke.
Ali kao sto kazete problem ej resen,ili bar trenutno te ostaje da se ceka dalja reakcija.Sto se samog akvarijuma tice vidi se da sve napreduej tako da se ja pitam jednostavno bih mu dao vremena da udje u potpuni balans kada ce se sve od sebe samo resavati.
P.s. Primetio sam da si napisao da se stvaralo kosntanto i iskljucivo na jednom mestu,nadam se da ste uzeli u obzir nedovoljnu cirkulaciju u tom delu aq i efekat mrtve tacke?!
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Sub Okt 21, 2017 2:46 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Cirukulacija vode u akvarijumu je dobra i efikasna, tako da sto se tiče toga nema problema. Skimer odradjuje svoj posao podesen i za tako mali sistem akvarijum je vise nego odlličan. Pisao sam u vezi navedenog slučaja stvaranja ciana, ali je to usko vezano za ovaj akvarijum. On je mali i vredi se ponekad i ,,igrati,, i sticati iskustva , najbolje na tudjim greškama ali naravno i na svojim. Iz takvih iskustava stvori se jedno veliko iskustvo alli uvek nedovoljno jer se uvek uči. ,,Mi,, smo ovde prinudjeni da se snalazimo kako god znamo i umemo. Razlog je veliki, a to je da ne postoje dovoljno prodavnica morske akvaristike i preparata gde bih mogli da kupimo uvek sta nam treba. Sve je skoncentrisano oko dva grada, i i tu je problem odnosno problema nema jel je sve oskudo. Kada se naručuje čeka se i ko zna kad i koliko , sve je neizvesno. Daleko od toga da hemija nije efikasna i da je ne treba koristiti. Ali, ja sam uvek za to da se traži uzrok problema i da se resava, ako postoje mogućnosti , a kao krajnje resenje se pribegavaju druge mogućnosti ako ih imamo. Kao sto napisah sve je iscrpljeno i sve se preduzelo da bih se problem resio temeljno i studiozno, da bih se na kraju ovako odradilo. Da sirilo se i vise od 2cm ako postoje slike mogu i da se postave i to dalje na kamen. Da je veći sistem bilo bi veći rizik, ali posto je manji sistem nije bilo razloga za bojazan i da nesto krene po zlu. Ovo je samo jedno iskustvo kako se problem resio, a na vama je da sudite o tome. Dal je dobro ili ne, tako je, ali ponavljam, ciana vise nema. Dal ćete vi tako da radite za ne daj boze , ostaje na vama.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
mavejic
Akvarista



Registrovan: 09 Jan 2014
Poruke: 44
Lokacija: novi beograd

PorukaPoslao: Sub Okt 21, 2017 8:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne znam na sta se odnosi rekla kazala, mozda sam nesto pogresno izvukao iz konteksta. Ako je tako, izvinjavam se. Evo neke slike, da nebude zabune,kuju sam iskopao, ovde je bila dobra situacija, na sta je to licilo pred ubacivanje "carobne vodice".
Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Sub Okt 21, 2017 10:09 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

"Rekla Kazala" je napisano u kontekstu toga sto nisi naveo konkretno odakle ti informacije o koriscenju antibiotika(u tvom slucaju pentraksila)u morskoj akvaristici u suzbijanju algi i nezeljenih bakterija iz vode posto je meni(ne zameri mom neznanju) poznato da se antibiotici koriste samo u lecenju riba od teskih bakterioloskih i virusnih infencija u iskljucivo uslovima karantina bas iz raloga kako ne bi doslo do nezeljenih posledica po citavi sistem.
Kako si dosao do konkretnih doza i uputstava da je bas taj antibiotik delotvoran i na osnovu cijih iskustava,ili primera?!
Iskren da budem iamo sam mnogo gore situacije od ove sa tvoje slike i nisam se preterano frustrirao oko toga jer sam vec navikao da lecim cyano tradicionalnim proverenim skolskim metodama uz puno strpljenja i zelje da se istraje u onome sto je zapoceto.
Tvoj aq je mali pa i ako ga potpuno ugasis isperes tehniku,kamenje,pesak i vozi nanovo(kao sto smo svi mi nekad radili),ali se niko ko je na +200 sigurno ne bi upustio u ovu pricu..., to ti potpisujem.
p.s.
Nadam se da necu biti pogresno shvacen.


Poslednji izmenio Laki dana Sub Okt 21, 2017 10:15 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Nikolac
Akvarista



Registrovan: 08 Apr 2014
Poruke: 912
Lokacija: Beograd, Vracar

PorukaPoslao: Sub Okt 21, 2017 10:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Izbor hemije za akvarijum jeste jos uvek prilicno oskudan, ali je bolji nego sto je bio. A cak ni da to nije slucaj ne razumem zasto neko pokusava da se resi 2 kvadratna cm radikalnim metodama kao da je to toliko goruci problem. Ja razumem da ljudi pribegnu lecenju akutnih bolesti kod riba kucnim lekovima ako se vidi da im u suprotnim nema spasa. Ali da 2cm2 nisu mogla da sacekaju da preparat stigne iz inostranstva stvarno ne razumem. Odnosno razumem i mislim da je ovde cilj pre da se ustedi koji din da se ne kupi preparat, sto je opet vrlo neozbiljno jer cena onoga sto moze da strada ne moze da se poredi sa ustedom.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Sub Okt 21, 2017 11:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Tretiranje akvarijuma navedenim lekom nije nista za nas nepozvanica. Postoje dosta toga napisanog na stranim forumima i u nasem okruženju koji su ga koristili . Neki su za neki ne. Napominjem da za vreme tretiranja akvarijuma navedenim antibiotikom treba isključiti skimer na nekoliko dana. A da po uklanjanju ciana iz akvarijuma , odnosno njegovog nestanka potrebno je zameniti veću količinu vode, ili manju a češće.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Ned Okt 22, 2017 12:07 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Stvarno neznam nista o tome,niti sam igde naleteo na te teme,voleo bih da na tu temu procitam nesto vise .Posalji mi link ili u pp.Sto ono kazu- covek se uci dok je ziv.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Laki
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Jan 2014
Poruke: 1684
Lokacija: Makce (Vel. Gradiste)

PorukaPoslao: Ned Okt 22, 2017 12:09 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nikolac ::
Izbor hemije za akvarijum jeste jos uvek prilicno oskudan, ali je bolji nego sto je bio. A cak ni da to nije slucaj ne razumem zasto neko pokusava da se resi 2 kvadratna cm radikalnim metodama kao da je to toliko goruci problem. Ja razumem da ljudi pribegnu lecenju akutnih bolesti kod riba kucnim lekovima ako se vidi da im u suprotnim nema spasa. Ali da 2cm2 nisu mogla da sacekaju da preparat stigne iz inostranstva stvarno ne razumem. Odnosno razumem i mislim da je ovde cilj pre da se ustedi koji din da se ne kupi preparat, sto je opet vrlo neozbiljno jer cena onoga sto moze da strada ne moze da se poredi sa ustedom.


Ja opet napominjem da se po mom, a i misljenju velike vecine cyano najlakse lece staromodnim tradicionalnim metodama bez hemijskih preparata....,najpre voljom i upornoscu.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
No 1
Akvarista



Registrovan: 17 Avg 2009
Poruke: 3517
Lokacija: Belgrade

PorukaPoslao: Ned Okt 22, 2017 8:37 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne sporim da je jedano od resenja volja i upornost, medjutim kad se istrose sve moguće varijante upornosti i koja traje skoro 8 meseci, onda je i bolesniku već kasno. Za toliko dug period moram priznati da se ja ne bih lično toliko posvetio tome i bio uporan, a u vezi eliminisanja ciana. Tako da kolegi svaka čast. Ovde se ne radi i ne pišem za i protiv cijana, već je izneto jedno od rešenja kako se ciano posle dosta dugog vremena uklonio barem privremeno. Postoje neki podaci koji figuriraju internetom kolika je ta gramaža antibiotica, mada se ja time ne bih bavio. Dal je to jeftinija varijanta ili ne , svakako da jeste. Mnogi koji su se bavili slatkovodnom akvaristikom , znaju da se cijano i tamo povremeno pojavljuje. I da je bilo svakojakih resenja i pristupa samom uklanjanju cijana u slatkovodnom akvarijumima. Ovo skromno iskustvo predočeno , pokazalo je da u min. količinama eritromicin nije došlo do neželjenih posledica po korale i ostali živi svet. Situacija može da se prati i dalje i da se prikažu pozitivni rezultati ili negativni posle nekog vremena.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka kocka do kocke - pokusaj popindeed Akvarijumi 18 Pon Avg 09, 2021 2:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Stara kocka 35cm Peku Arhiva Malih Oglasa 1 Čet Jan 02, 2020 2:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kocka 35x35x35 No 1 Morski Akvarijumi 10 Sub Maj 25, 2019 11:42 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kocka 70x70x70 Ludwigia Arhiva Malih Oglasa 3 Ned Feb 24, 2019 2:01 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kocka 45l laik92 Početak u akvaristici 23 Ned Jan 28, 2018 11:17 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License