|
|
|
| Autor |
Poruka |
Cvrc
Akvarista

Registrovan: 10 Jul 2011
|
Pazi sa wikipedije:
Kornjačama se mora omogućiti vodeni prostor, u kojem obavljaju sve životne funkcije, i suhi prostor, koji je važan za sunčanje i takav način sinteze vitamina D. Minimalna veličina takvoga akvaterarijuma je 250 l, a optimalna veličina akvaterarijuma koji naseljava jedna odrasla ženka iznosi 400 l. Plitke plastične posude ne pružaju kornjači dovoljno mjesta za plivanje, a u njih nije moguće postaviti ni, za zdravlje kornjače neophodan, filter i grijač. Obavezno je omogućiti im i pravilno osvijetljenje UVA-UVB neonkom.
Jedan od osnovnih uslova za gajenje crvenouhih kornjača je grijana voda. Minimalna temperatura na kojoj će vitalni organi kornjače normalno funkcionisati iznosi 24°C, a najviša koju mogu bez posljedica podnijeti iznosi 30°C. Pri naglom padu temperature zimi, crvenouhe kornjače prelaze u stanje hibernacije i zakopavaju se u mulj na dnu bare. U akvarijumima se ne mogu omogućiti uslovi za hibernaciju, niti temperatura padne dovoljno nisko da bi kornjače započele zimski san. Ukoliko kornjače borave u vodi temperature ispod 23°C, smanjit će aktivnost i izgubiti apetit, oboljeti i naposljetku uginuti.
I ti sad hoces posle ovog kazes da je njoj super u tom akvarijumu ? Upravo zato sam ti ono gore i napisao ... Al kontam da si jos jako mlad  |
|
|
|
    |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Bla,bla
Akvarista

Registrovan: 13 Okt 2010
|
| Cvrc :: |
Pazi sa wikipedije:
Kornjačama se mora omogućiti vodeni prostor, u kojem obavljaju sve životne funkcije, i suhi prostor, koji je važan za sunčanje i takav način sinteze vitamina D. Minimalna veličina takvoga akvaterarijuma je 250 l, a optimalna veličina akvaterarijuma koji naseljava jedna odrasla ženka iznosi 400 l. Plitke plastične posude ne pružaju kornjači dovoljno mjesta za plivanje, a u njih nije moguće postaviti ni, za zdravlje kornjače neophodan, filter i grijač. Obavezno je omogućiti im i pravilno osvijetljenje UVA-UVB neonkom.
Jedan od osnovnih uslova za gajenje crvenouhih kornjača je grijana voda. Minimalna temperatura na kojoj će vitalni organi kornjače normalno funkcionisati iznosi 24°C, a najviša koju mogu bez posljedica podnijeti iznosi 30°C. Pri naglom padu temperature zimi, crvenouhe kornjače prelaze u stanje hibernacije i zakopavaju se u mulj na dnu bare. U akvarijumima se ne mogu omogućiti uslovi za hibernaciju, niti temperatura padne dovoljno nisko da bi kornjače započele zimski san. Ukoliko kornjače borave u vodi temperature ispod 23°C, smanjit će aktivnost i izgubiti apetit, oboljeti i naposljetku uginuti.
I ti sad hoces posle ovog kazes da je njoj super u tom akvarijumu ? Upravo zato sam ti ono gore i napisao ... Al kontam da si jos jako mlad  |
Upravo tako ! |
|
|
|
   |
 |
princess
Akvarista

Registrovan: 26 Nov 2011
|
WTF, zao mi je kada vidim da neko drzi kornjacice, a da tako malo zna o njima. Volim i ja slonove, ali bi bilo besmisleno da ga drzim u stanu, u sobi gde ne moze da se okrene posteno. Kornjace zimi kada ulaze u hibernaciju nikako ne treba hraniti dve nedelje, da bi ispraznile creva. Jer ako udju u hibernaciju neispraznjenih creva, odlazi do razvoja bakterija usled nagomilavanja i smrti. Za hibernaciju ti nije potreban akvarijum sa hladnom vodom, jer usled nekretanja, a lezanja u za nju prehladnoj vodi, moze umreti... Kornjace se ako vec ulaze u fazu spavanja ZAKOPAVAJU same u podlogu... A kornjace koje se drze u kucnim uslovima, i to pogodnim, nemaju potrebe za hibernacijom. Evo, ja sedim umotana u cebe za racunarom, a moje tri budalice divljaju po aq. <3 Drugo, crvenouha iako ima oklop-veoma je osetljiva. I glupavo je reci da one iz tog razloga bolje podnose hladnocu od ribica. Kada im je hladna voda, veoma je velika verovatnoca da ce dobiti pneumoniju, tj upalu pluca. BEZ OBZIRA NA VELICINU I STAROST... A o velicini akvarijuma mi je smesno da pricam, neki ljudi se zgranu kada vide da ja imam tri kornjace u akvarijumu obima 210cm, ali znam da su moje tri kornjacice izuzetno srecne, hrane se svom mogucom morskom hranom, trenutno imaju maniju za dagnjama, samo njih zele da jedu. Imaju redovna mackanja oklopa, u kojim uzivaju, bukvalno se opruze kao ispod uv sijalice. Obozavaju da se nadzickaju na grejac, a jedna redovno skace sa svog kamena u vodu i pravi salto, mnogo mi je smesna Ne ide nikako da se ubacuju sa ribicama, osim ako nije cilj da ribice budu ziva hrana, ja mojima redovno ubacujem jednu vrstu zivorotki, da bi imale zanimaciju da love malo, necu da pominjem koja vrsta je u pitanju, da se ne uvrede oni koji vole tu vrstu ribica. Mozda nekome ovo zvuci kao mucenje ribica, ali imam puno pravo da ribice koje se kod mene razmnozavaju dajem kornjacicama kao klopu, pa i u prirodi se to desava............. I zamolila bih sve one koji MISLE da znaju nesto, da prvo provere svoje znanje, pa onda iznose kojekakve DEZinformacije... Kornjacama znaci, treba dosta prostora za plivanje, suvi deo, grejac, UV sijalica, jer usled suncanja, bivaju zdravije, oklop im postaje cvrsci... Kvalitetna mesovita hrana. I da, voda se NIKADA NE SIPA direktno iz cesme, vec mora da se priprema, jer hlor moze dovesti do slepila!!!! Uvoz jeste zabranjen, ali hvala Bogu, ima onih koji uspesno razmnoze svoje kornjace  |
|
|
|
   |
 |
princess
Akvarista

Registrovan: 26 Nov 2011
|
I da, kad smo kod vode... Kornjacama definitivno odgovara topla voda. Hladna je mucenje za njih. Nemoj se cuditi ako malena pocne da zeva ili da se izvrce na oklop, odmah kod veterinara, znaci da je dobila upalu pluca, i da imas fore manje od 24h da joj vet da antibiotik da bi prezivela! |
|
|
|
   |
 |
Waterly
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 08 Dec 2011
|
Kornjace su dosta i zahtevne sa ribivam zajedno retko kad mogu da izdrze Ali i moze da se desi ... Cesto se u akvarijumu sa kornjacama stavljaju vece ribe ali najcesce veci algari . |
|
|
|
   |
 |
Cyrix
Akvarista

Registrovan: 17 Nov 2011
|
a npr da li bi neki ciklidi mogli sa njima? ili recni rakovi? |
|
|
|
     |
 |
vladakru
Registrovan: 18 Dec 2011
|
ja imam ancistrusa velicine malo kraci od kornjace i za sada evo 2 nedellje i jos su zivi , kriju se iz kamenja tako da kornjaca ne moze da ih ugrabi mada za to koristi svaku priliku koja joj se ukaze  |
|
|
|
   |
 |
Cvrc
Akvarista

Registrovan: 10 Jul 2011
|
I koji je cilj takvog drzanja, da se ribica stresira stalno ? Cekas da je pojede ? Kad tad ce kornjaca narasti, kad tad ce je presresti ... Onda uzmes lepo i nahranis je ribicama ... |
|
|
|
    |
 |
|
|
|