Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Kreiranje manjeg morskog akvarijuma Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Laki
Urednik
Urednik

Registrovan: 14 Jan 2014

PorukaPoslao: Uto Dec 30, 2014 1:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ne mozes paliti svetlo kad ti i kako zelis ....ribama i koralima moras obezbediti konstantan foto-period od 10-12 sati dnevnog i 12 sati nocnog svetla.(npr ja imam 4 razliciita kanala za led sa morem razlicitih kombinacija-al nikad ne menjam postavku koja je jednom podesena
ove led mozes koristiti a ne moras nocu kao mesecinu(jer ce jedino tome i moci da sluzi) a sto se dana tice trudi se da ubacis t5 ili led koji ce zadovoljiti tvoje potrebe.
Sto se zvezde tice pazi kako je ubacujes u vodu...mora da bude konstantno pod vodom-znaci,kesu moras sa vodom da potopis i tako je ubacis jer mi je jednom jedna uginula zbog neiskustva...(znaci- bez imalo kontakta sa vazduhom).Ona sama moze i da izadje van vode al tad luci odredjenu sluz koja je stiti a kad je ti strresno i na silu izvadis rikne odmah jer nije spremna da pusti zastitnu tecnost..

Poslednji izmenio Laki dana Uto Dec 30, 2014 1:29 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Uto Dec 30, 2014 1:27 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

valentink
Akvarista

Registrovan: 07 Dec 2014

PorukaPoslao: Uto Dec 30, 2014 1:33 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nastavicu ja foto period iz starog akv. u novom. Necu menjati duzinu (10 sati mi je sad). Samo bih da uzmem neku marine sijalicu t8, posto je u novom akv. obicna t8 sylwania daylight. Ima ih arcadia u ponudi i bele i plave marine (meni svakako treba bela) samo ne znam da li ih uvoze nasi. Ovde sam nasao ali samo ove duze preko 30w.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Nikolac
Akvarista

Registrovan: 08 Apr 2014

PorukaPoslao: Uto Dec 30, 2014 7:05 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Lepo ti je Popaj napisao da ne srljas, i ti srljas i dalje. Sto si uzeo fabricki set ako znas da ne pokriva tvoje potrebe, i zasto ako vidis da je problem naci odgovarajucu sijalicu. Zar nije glupo da po drugi put kupujes nov fabricki akvarijum koji ne odgovara tvojim potrebama pa moras da budzis, dodajes, prepravljas, itd. Ima ovde ljudi na forumu sa fabrickim akvarijumima i mogao si da se raspitas u vezi toga. Ako uzmes set za slatkovodni samo sebi pravis komplikacije i prepravkom od novog akvarijuma pravis stari.
valentink
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Dec 30, 2014 9:59 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E pa vidis sad nisi u pravu. Ne znam koja vam je fora da odmah napadate. Na kutiji od seta lepo pise freshwater and marine. Samo sijalica dolazi univerzalna. A marine sijalice se itekako proizvode za tu velicinu (t8 15w), samo ja trenutno nemam vremena da po Minhenu jurim sijalicu. U prodavnici gde sam pazario set su imali do pre par dana i kostala je 9 eura Arcadia. Zato sam pitao da li ih ima kod nas, da ne moram sa time da se sad bavim.
Laki
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Uto Dec 30, 2014 11:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ljudi ide nova godina,uzivajte u praznicima i nemojte dizati bezpotrebno tenzije...siguran sam da Nikolac nema lose namere iz razloga sto i sam prihvata kritike i savete jer svi to radimo u vasu korist.....znas da ja preferiram fabricke setove kao pocetnicke varijante-posalji mi u pp tacan model i ime seta i recicu ti(ako te interesuje sta bih ja sa tim uradio i kako ga uklopio)svoje misljenje koje naravno ne moras da usvojis....nemoj svrljati i bespotrebno bacati pare-to je poenta price svih koji zele da pomognu...ako vec imas mogucnosti pre no sto ulozis u nesto propitaj druge sta misle o tome i sig ces imati cistije ideje nakon toga..znaci posalji mi ili napisi ovde koji set imas,sta zelis da promenis i sta zelis da postignes tim promenama i resicemo zajedno svaku dilemu...pozzzz i uzivaj
Laki
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Uto Dec 30, 2014 11:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

sto se zvezde tice trebas znati da ona zahteva podlogu,tako da je to jos jedan razlog da dobro razlislis o njoj jer ce ti pre njenog ubacivanja morati podloga da odlezi neko vreme i da se zaciklira.....
Nikolac
Akvarista

Registrovan: 08 Apr 2014

PorukaPoslao: Uto Dec 30, 2014 11:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Tako je Laki. Nikakva losa namera ne stoji iza komentara. Niko ne napada. Svi smo prosli kroz razne faze baveci se akvaristikom i kupovali razne gluposti. Svrha foruma je da skrenes nekome paznju da to ne radi. Ali bez obzira na sve ti trcis pred rudu i kupujes iako te opominju ljudi. Sto se mene tice ti mozes i u Pekingu da kupis sijalicu ali mislim da je bolje da ti bude dostupna i u Srb da ne bi trckarao stalno kad god ti nesto treba. A i evo Laki ti je lepo rekao za zvezdu. Tebi akvarijum jos nije ni stabilan, niti si ga preselio a odmah ides na teske organizme. Prvo malo gledas obicne zvede sa kamena, pa gledas kako se dele. Naucis osnove kao i vecina nas ovde sto uci postepeno. Po mom misljenju mnogo zuris, i prvo treba da stanes na loptu pa da krenes polako. Znaci prvo citanje, citanje, citanje pa onda kupujes. A ne kao ti, kupujes, kupujes i kupujes. Toliko od mene. Srecno.
valentink
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Dec 30, 2014 11:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisam ja nista lose rekao. Samo me nervira kad neko kaze srljas. Jbg, svako je drugaciji. Ja ponekad imam priliku da odem negde i onda gledam da kupim sta mi treba. I inace sve resavam ultra brzo...

U pitanju je Eheim set 54l, ima samo nekih brojeva na kutiji, ali mi je ostao u autu. Sve u svemu, u kutiji ima neki ogroman (naspram ostalih) unutrasnji filter na impeler (mislim da je PickUp model), grejac 50w, neka pumpa-cirkulator (ako sam dobro skontao moze da se podesava protok), termometar, pozadina i podloga (ispod akv), hrana za morske i obicne ribice. I naravno hauba sa t8 15w 440mm sijalicom, otvorom za hranjenje i otvorom za fiksiranje hranilice. Osim sijalice, moze da se menja taj starter, ali je ostala tehnika integrisana u zalivenu plastiku. Izrada samih komponenti je jako kvalitetna i uz to daju 3god garancije. U sustini, samo treba da stavim bolju sijalicu zbog korala i nista vise.

Sve u svemu, ono sto sam primetio je da ovde na forumu ljudi ne preferiraju te fabricke akv. sa haubom. Ja ne kazem, verovatno je bolje imati otvoren akv, ali recimo pricao sam sa radnicima i vlasnicima nekoliko vrhunskih radnji za morsku akv. u Madjarskoj i ovde u Minhenu i svi redom su preporucili te fabricke setove za jednostavnije sisteme. Niko od njih nije rekao da to ne valja. Stavise, kad pitam za samo akvarijum i da kupim posebno komponente (sto bi se njima cak i vise isplatilo) svi se mrste i kazu ne, ne, nikako. Ovde sam recimo video i neki marine cube 30l set (koji kosta 150eur, ali sadrzi stvarno vrhunske komponente) i IMA haubu. Znaci pravljen iskljucivo za morski svet a ima haubu sa integrisanim led svetlima. A i meni se licno vise svidjaju zatvoreni setovi.

Mislim da cu zvezdu eliminisati za sada....
Laki
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Sre Dec 31, 2014 12:03 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ja sam poceo sa fabrickim setom i tvrdim da je to pojednostavljeno resenje jer se prevazilaze bar te dileme oko tehnike a i pouzdanije je.e, sad svako ima svoje misljenje...cak sam i vodjen svojim iskustvima promovisao neke setove za pocetnike do nekih 80l..streta sto to nije zazivelo....sto se prodavaca tice to je lutrija -ima savestnih a ima i onih sto zele da prodaju po svaku cenu,treba svakako dobro razmisliti pre ulaganja...pogleacu sad sta si kupio pa cu ti reci sta mislim o tome.
da prevazidjemo nesuglasice i pomognemo ako se to moze...-VAZI?!
Laki
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Sre Dec 31, 2014 12:17 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

taj set sto imas predpostavljam da je aquastar 54 sa grejacem od 50w sa t8 15w dva kom moze i 18 w da se ubaci ,termometrom , i pick up-om 2008 ili 2010....ok je filter jer pravi ujedno i struju koju mozes da preusmeris, ja bi ubacio extra jednu stream pumpu neku nano npr hydor nano koralia....
sto se svetla tice znam da eheim iz morskog programa ima samo t5 i to najmanje moguce su 24w tako da ces se malo iscimati jer znam da se te t8(t8 generlanop imaju samo slatkovodni program dok su t5 visenamenske -al su min koji se preporucuje od lampi za morsku) prave specijalno za haube odredjenih proizvodjaca npr juwel ima svoje dimenzije ,eheim svoje,dennerle svoje iz razloga da se ne bi mogle ubacivati u konkurentne modele i time izazvali monopol..tako da i ako uspes da ih nadjes ,imaces problem pri zamenama jer ces morati da ih narucujes u koliko ih en budes mogao da priustis u mestu kom zivis ili ti srb.
Laki
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Sre Dec 31, 2014 12:22 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ne ulazim u to koliko si ga platio, al predlazem svakome ko se resi za neki fabricki set morske akvaristike (proverenih proizvodjaca ) da pogleda setove od aqua medic-a,dennerle,aquastyle,sera....cene nisu nesto nabijene al zato daju sve sto nekome ko pocinje treba u jednom uz pregrst dodataka koji idu uz cenu koja naravno nije ni u kom slucaju zanemarljiva...
npr dennerle 60 nano marinus kosta oko 200e al za te pare daje pesak,pocetne testove,so,hranu i more drugih sitnica koje se extra moraju kupovati u suprotnom....
valentink
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Dec 31, 2014 12:42 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E pa o tome se upravo radi, set je placen 49EUR, a ne 200 Very Happy. Nije aquastar, slican je samo je razlika sto u ovom setu ima i gratis cirkulator pumpa (nije kao stream pumpa, tj. Wave maker za morske, vec vise lici na pumpu, ne znam kako da objasnim drugacije) plus posebno filter. Tako da stream pumpu ne moram da kupujem. A filter je 2010, sad sam uneo kutiju i sve rasturio Very Happy. Navodno je set limited edition i sklapan za trziste Nemacke za praznicnu sezonu (po recima prodavca), a u radnji ih je bilo na stotine. I zaista svaka komponenta je made in germany (za mene je to bitno). Obican aquastar je bio 45Eur.

Sijalice postoje u ovoj velicini, Arcadia ima nekoliko vrsta marine t8 sijalica, ne samo t5. Naravno, moja zabrinutost je bila vezana za nabavku istih kod nas, s obzirom da kod nas naravno ne moze nista da se kupi. Ali u krajnjem slucaju, redovan sam u Segedinu a i ebay siba, tako da... Nek najveci problem bude nabavka sijalica.
Laki
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Sre Dec 31, 2014 12:50 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Super ako je tako...onda si miran.
srecno,i kad pokrenes skalameriju ti kaci slike pa da "caskamo"..
inace ,pre nekoliko dana sam ubacio zvezdu...

Image

Archaster angulatus
nije neka lepotica al je zato previse koristna jer uklanja detritus sa dna bolje od bilo cega.....izvestavacu o ponasanju u nekoj blizoj buducnosti.jos uvek ubacujem koristne i manje interesantne organizme, a na estetici cu poraditi kad zadovoljim sve potrebe akvarijuma(sto toplo preporucujem svima).
valentink
Akvarista

PorukaPoslao: Sre Dec 31, 2014 1:11 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja mislim da su ove zvezde sto smo ovde videli identicne kao tvoja. Bile su do pola ukopane u podlogu. Ako nije tajna, koliko si je platio, cisto da uporedim? Evo pored mene se pitaju da li menja boju, haha? Mislim to je najbitnije Very Happy.
Laki
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Sre Dec 31, 2014 2:23 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ovde se krecu oko 20 e u zavisnosti od velicine-ciste pesak ,ukopavaju se(iz tog razloga moras imati min 1,5 cm podlogu ne vece granulacije do 3 mm).sto se boje tice imas ih u nijansama sive i braon-takoreci prostih boja....pored nje toplo preporucujem plavu zvezdu-ili Linckia laevigata koja je zaduzena za ciscenje stakla i kamena a ujedno je jedna od lakih za drzanje

Image

-koju cu zasigurno kupiti nakon sto se upoznam sa ovom jer ih do sada nisam imao...
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Formiranje akvarijuma Sp@L3 Početak u akvaristici 3 Sre Jun 05, 2024 10:02 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa jednim grijacem grijati dva a... Luka2907 Grejanje i hladjenje 1 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa 1 grijacem grijati 2 akvarijuma Luka2907 Grejanje i hladjenje 0 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka formiranje novog akvarijuma thefezturtle Filteri i pumpe 0 Uto Apr 11, 2023 4:25 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ubiljenost akvarijuma Rooster Biljke 11 Sre Jan 04, 2023 7:55 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker