Autor |
Poruka |
Buda04
Slučajni Prolaznik
Registrovan: 14 Nov 2019
|
Nameravam da na svom akvarijumu sa haubom ubacim jos jednu LED stetiljku.
Trenutno imam LED AQUAEL LEDDY TUBE RETROFIT SUNNY 8W a planiram da dodam i LEDDY TUBE RETROFIT PLANT 10W
Karakteristike se nalaze na njihovom sajtu ... jednu cu pricvrstiti na haubi sa gumenim drzacim i pojacati sa silikonskim lepkom (led sijalice ne greju).
Pitanje da li se mogu kombinovati LED svetiljke razlicih karakteristika … ovde je prva pogodna za ribice dok je druga pogodna za biljke.. imaju razlicitu i temperaturu boje i ostetljenje.
Unapred hvala |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Lenji Lisac
Akvarista

Registrovan: 08 Avg 2015
|
Mogu. Zato je i bio predlog (u glavnoj temi) da uzmes juwel akvarijum jer bi imao da dodajes na vec postojecu haubu jos dve sijalice pored glavne, sad moras da se dovijas lepis itd.. a s tim odlazi i garancija. |
|
|
    |
 |
Buda04
Slučajni Prolaznik
|
Lisce … sve mi je poznato … hauba za AQUAEL nije bas nesto skupa … u sustini kompletan aquarium + hauba nije skuplji od JUWEL-ovog …
Hvala na odgovoru ... |
|
|
   |
 |
Buda04
Slučajni Prolaznik
|
Uz malo pameti i inata uradjeno bez bilo kakvog lepljenja …
Postavljena:
AQUAEL RETROFIT SUNNY 8W (900 lumen, temperatura boje 6500K)
AQUAEL RETROFIT PLANT 10w (650 lumen, temperatura boje 8000K)
Sada pitanje.
Vidim da za poboljsanje rasta biljaka se koristi manje svetlosti a veca temperatura boja. Ako neko zna bilo bi mi korisno da znam…
Citao sam o kolicini svetlosti potrebne za biljke W/litru, cini mi se besmislenim jer je podela uradjena za neonke. |
|
|
   |
 |
senkasenkasenka
Akvarista

Registrovan: 22 Sep 2014
|
Dakle Lumen po litru,mislim da je tako preciznije, ali ima tu jos dosta faktora koji, uticu ovde je data tabela za nezahtevne,srednje zahtevne i zahtevne biljke |
|
|
   |
 |
Buda04
Slučajni Prolaznik
|
I jos jedno pitanje… Ako tako racunam… da li je bitna realna zapremina akvarijuma … npr. akvarijum je 54 litra, ali ako oduzmem podlogu zapremina je oko 48 litra. |
|
|
   |
 |
boskonet
Akvarista
Opomene: 1
Registrovan: 12 Dec 2010
|
Mislim da bilo koji nacin racunanja rasvete treba da budu okvirni. Ja na 60x30x35 imam 24w t5ho, i jako mi lepo ide althernanthera mini npr koja spada u medium light po tropici, dok sam se najvise mucio sa staurogyne repens, koja spada u low light. To je eksperimentisanje i probavanja, koja mogu biti vodjena svime Isto tako, tabele sa lumenima su generalno orijentiane ka 6500k neonkama, uzmi npr kako su nekada rasle biljke pod sylvania gro lux, em boja odvratna, em malo lumena
Tako da proba  |
|
|
   |
 |
|