Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Losi parametri vode Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Wlayko91
Akvarista

Registrovan: 02 Avg 2010

PorukaPoslao: Sub Dec 24, 2011 7:07 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Drugovi pomagajte... Vec danima imam probleme sa vodom, voda koju sipam u ciste posude iz vodovoda jer cesto nemam vodu u poslednje vreme na povrsini ima kao neku sluz ispod koje se cesto nalaze mehurici. Mislio sam da je to zbog prasine ili necega jer su te posude otvorene ali isto mi se pojavljuje u akvarijumu, tanak sloj neke sluzi na povrsini ispod koje stoje mehurovi ponegde, ribe crkavaju tako sto miruju na listu ili podlozi oko nedelju dana, cak na nekim ribama primecujem ostecenja, recimo zivorotke imaju crvenije skrge nego sto bi trebalo dok corydorasi imaju malo osteceno ledjno peraje, biljke trunu tako sto im listovi zute (ovo je moguce zbog toga sto sam prestao da dodajem Profito ili Easy Carbo trenutno), foto period je 4-2-4, hranim ih sa Sera Sun, Sera Vipagran, Sera Vipan, Sera Vipanchips, Spirulina, Tetra wafer mix. Temp vode je 25C, jednom nedeljno 30% zamena vode. Parametri koji su ranije (pre 3 meseca i vise) bili dok je sve bilo u redu su:
NO3 50mg/l
NO2 5mg/l
GH 18d
KH 6d
pH 8

Parametri vode koje sam merio pre 10 min su:
NO3 50mg/l
NO2 1mg/l
GH 4d
KH 20d
pH 8.5
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Sub Dec 24, 2011 7:07 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Wlayko91
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Dec 24, 2011 7:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ono su bila merenja Sera stapicima, sada sam izmerio tecnim testerom tvrdocu vode, opet Serinim, Tvrdoca je tacno 6.
Blue
Urednik
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009

PorukaPoslao: Sub Dec 24, 2011 8:02 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nitrati su ti jako visoki, obzirom da ih ne dodajes, koliko sam video iz poruke. Kada na to dodas i merljive nitrite, odgovor je higijena, filtracija, zamena vode, i slicno.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Wlayko91
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Dec 24, 2011 8:31 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Da li da probam ovih dana svaki dan da menjam po 10% vode ili sta?
Blue
Urednik
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009

PorukaPoslao: Sub Dec 24, 2011 8:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Menjaj vodu, sredjuj filter, sta god treba.
Izmeri to sve ponovo, u nekoliko navrata, i izmeri vodu iz cesme, pa napisi rezultate.
Fricky`88
Akvarista

Registrovan: 29 Avg 2010

PorukaPoslao: Sub Dec 24, 2011 9:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Wlayko91 ::
Vec danima imam probleme sa vodom, voda koju sipam u ciste posude iz vodovoda jer cesto nemam vodu u poslednje vreme na povrsini ima kao neku sluz ispod koje se cesto nalaze mehurici.

Nekako si nerazumno napisao pocetak.
Jel tebi to cesto nestaje voda ako sam ja razumeo? Ako je to nestajanje na dan dva, moze biti da cevi krenu da koroziraju pa da sa vodom ubacis i nesto malo rdje i ko zna sta jos...
Wlayko91
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Dec 24, 2011 9:32 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pricao sam telefonom i kucao tekst, tek sad vidim sta sam pisao... Ajde da pojasnim taj deo:
Danima imam probleme sa vodom, vodu iz vodovoda sipam u ciste posude tako da sam siguran da los kvalitet vode nije od posude vec je problem u samoj vodi, cesto nemam vodu, voda dolazi i nestaje na svakih 24h, znaci danas je imam, sutra ne, prekosutra imam i tako u krug... Na povrsini vode se nalazi tanak sloj neke sluzi, kao mast recimo, braon boje kada je pogledam sa donje strane kroz akvarijum, ne prehranjujem ribe, gledam da sipam toliko kako bi sto pre pojele, imam i dosta komunalaca tako da sigurno nije to.
Fricky`88
Akvarista

Registrovan: 29 Avg 2010

PorukaPoslao: Sub Dec 24, 2011 9:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pa najverovatnije je do vode ili je nesto slucajno dospelo u tvoj akvarijum.
Bolje vidi dal ima negde u blizini cisterna sa vodom pa tamo napuni neko burence za aq da vidis dali je do te cesmuse. Jer cim nestane voda cevi krecu da koroziraju polako, a isto tako i oni iz vodovoda kad popravljaju udje u cevi prljavstina koju ne verujem da iko cisti...neznam...
sale_
Akvarista

Registrovan: 21 Nov 2010

PorukaPoslao: Sub Dec 24, 2011 9:59 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

'rani manje zveri, tipa 1 na dan, svaki drugi dan, par dana im nece biti problem napravi hranilicu da ti se hrna ne siri po povrsini vode.

koliko imas riba na koliko vode?
Wlayko91
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Dec 25, 2011 4:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

par ramireza, 9 corydorasa i par ancistrusa na 55l.
sale_
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Dec 25, 2011 6:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

moze jedna frontalna fotka aq?
mogu samo da predpostavim neke stvari...
moguce je da ti nesto "truli" u akvarijumu ili filteru sto ti je prouzrokovalo skok amonijaka>nitrita>nitrata. sa dosta biljaka,sa jakim svetlom i dodatkom co2, to sto imas no3 bi bilo i dobro. 50mg/l no3 i dalje mogu ribe da "trpe",ali ne i no2 i amonijak.

pokusaj da prilikom izmene dela vode, lagano operes i filter u toj izvadjenoj vodi,malo cesce menjaj manju kolicinu vode, probaj da povecas broj biljaka....

meni se pojavljivala takva sluz nekih nedleju dana prilikom novog setup-a sa zemljom u podlozi,u toku cikliranja, ali posle je sve ok, razbistrilo se, ocistilo. sada nakon 2 meseca mi se voda jako blago tonira u zuto zbog tanina iz treseta u podlozi,ali se prilikom redovne izmene vode to anulira.

koju imas podlogu i kakv filter koristis? jbg, bez nekih detalja ne verujem da ce iko moci da ti izadje u susret.
takodje, KH=20 mi je malo sumnjivo visoko, jesi sigurno dobro napisao? to bi mozda odgovaralo za Tanganyika setup, ali ne i ovaj tvoj.

EC i ProFito sigurno nisu uzrok tome.
Popaj
Akvarista

Registrovan: 06 Apr 2011

PorukaPoslao: Ned Dec 25, 2011 7:56 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Prvo sto treba da uradis je da testiras vodu pre nego sto je sipas u aq.Ako je dobra tj. bolja nego u aq, onda bolja higijena da ne ponavaljam sto su drugi rekli.
Wlayko91
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Dec 26, 2011 12:40 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne znam sta moze da truli, svaki list biljke koji cim pocne da truli ja ga odsecem, a uskoro necu imati ni mesta gde da sadim biljke, pogledaj na slici, sutra mi dolazi postom jos 5 novih vrsta biljaka, bice dosta pomeranja i guranja tako da vise biljaka stvarno ne moze jer se i ove trenutne sire...
podloga je standardni kvarcni pesak, granulacija 1-2, spoljni filter u kome se nalazi redosled filtracijanog materijala odozgo ka dole je: Plasticni sundjer za uklanjanje grube prljavsine, sinteticka vata za finiju, Sera Super Peat za lagano omeksavanje i regulisanje pH, sloj sundera.
Taj KH=20 sam dobio merenjem Sera Quick Test stapicima, nije im prosao rok trajanja, cuvao sam ih na ok mestu, ne vidim zasto bi lagali, najslicnija boja je 20d.
Image
sale_
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Dec 26, 2011 7:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

stvarno ne znam sta bi ti bio problem, jedino da je vodovodna voda koju koristis jako losa.
ovako na oko sve fino izgleda, imas bilja sto donekle amortizuje pojavu nitrata. sta imas u podlozi? cist sljunak ili jos nesto?
Wlayko91
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Dec 27, 2011 11:42 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Probacu sa redovnijom zamenom vode pa cemo videti, inace sinoc sam merio tvrdocu vode sa cesme, GH=7, za jedan stepen visa nego kod mene u aq. Podloga je cist sljunak, uskoro ce ici Terra Magma cim zavrsim veci aq.
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Priprema vode vukota Početak u akvaristici 10 Pet Maj 18, 2012 1:28 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka higrophilia corymbosa raste van vode? steva Biljke 5 Ned Maj 06, 2012 12:58 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Protok vode kele78 Početak u akvaristici 1 Ned Maj 06, 2012 9:33 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka paramerti vode, sta raditi? chavke Početak u akvaristici 2 Pet Mar 30, 2012 10:01 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Minimalna temperatura vode za mladj z... sveta021 Razmnožavanje 6 Pet Mar 09, 2012 1:35 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License