Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Mali akvarijum NANO TANK Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Kacica

Registrovan: 30 Nov 2022

PorukaPoslao: Sre Mar 15, 2023 5:55 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav svima

Dobila sam mali akvarijum svega 19 litara 30X25X25. Od opreme imam hang on filter Atman HF 0100, grejac Atman 50W i LED trake kao svetlo. Od biljaka nisam kupila jos nista to cu za neki dan. Htela bih da uzmem neko seme za travu, lemnu minor(socivica), bacopa lanigera i hydropjila angustifolia. U njemu bih cuvala kozice i nekoliko neonki. Da bude kao neki nano tank Smile

E sad imam nekoliko pitanja jer zelim da imam zdrav akvarijum.
1. Da li mi je potrebna vazdusna pumpa i ako jeste koju vi preporucujete?
2. Gde da kupim seme trave?
3. Kakva podloga treba da bude da bih zasadila ove biljke?
4. Koje materijale treba da poredjam u hang on filter ili su dovoljni ulosci koji dolaze u paketu s njim?

Hvala vam unapred.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Sre Mar 15, 2023 5:55 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

jovica
Urednik
Urednik

Registrovan: 13 Maj 2012

PorukaPoslao: Pon Apr 24, 2023 10:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Samo polako i bez zurbe. 😀
Za tako mali ak, neonke su osetljive. Morala bi da vodis racuna o kvalitetu vode, posebno ako je hang on filter taj mali u pitanju.
On moze da se nabudzi, doda jos filter materijala, i da se poboljsa bioloska filtracija.
Vazdusna pumpa ti treba, neka manja. Cisto da imas aeraciju i talasanje vode na povrsini, mada i filter talasa vodu.
Podloga kvarcni pesak, sto se tice hranljivepodloge, proveri po temama o zahtevnosti tih biljaka. Nekima treba hranljiva podloga, co2, nekima ne.
Seme trave, ovde ima pelcera samo. 😂
Veliki pozdrav! Bravo
SuperTeška

Registrovan: 30 Nov 2023

PorukaPoslao: Pet Dec 01, 2023 1:56 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

U tako malom akvarijumu bih držao gupike, koridoras i jedan ancentrus. Trava obavezna-ali nikako kriptokorina, nego neke "vitkije" i manje trave...
Ascaron
Akvarista

Registrovan: 06 Avg 2019

PorukaPoslao: Ned Dec 03, 2023 2:19 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav.

Obzirom da imam dosta iskustva sa takvim akvarijumima, i Atmanom u njima, i znam koliko mogu biti zahtevni, reći ću ti moje mišljenje a odluka je svakako tvoja.

Moj savet je da koristiš lava kamen, uz par manjih komada red moor drveta, u njima će biti dovoljno mesta za bakterije. Ja obično soil koristim samo u zadnjem ili središnjem delu, sve ostalo stavljam river sand od Denerlea ili JBL, jer je tako mnogo lakše za održavanje.

Filter koristi samo sa za okretanje vode, i stavi u njega samo vatu.

Akvarijum startuj sa vodom iz nekog cikliranog akvarijuma, menjaj prvih 7 dana 30% vode svaki dan. U drugoj nedelji svaki drugi dan do 50%, nakon toga možeš da useliš prve ribe, i zamrna vode jednom nedeljno 30-50%.

Biljke koje su se dobro pokazale su valisnerija, rotala green, higrofila, kripte, kabomba, lobelia, nane, zavisno kd skejpa. Tepih biljke lično nisam koristio u tako malim akvarijumima, a seme sam inače nabavljao preko Alli expressa.

Živi svet... živorotke nikako ne. Obične neonke, mikro razbore, ili ember tetre, i slične male ribe, jato od bar 8 komada, 4-5 otocinklusa i nekoliko korija pigmejaca.
, ili pandica ako više voliš. Prve nedelje dodaj samo puževe (dunavske i rogate nerite), u drugoj korije i otocinkluse, na kraju druge ribe.

Svetlo u startu na 50% jačine, pojačavaj nedeljno po 10%.

Napomena je da budeš stripljiv/a i ne čačkaš puno oko akvarijuma. Dobro ga osmisli, postavi, i sem zamena vode ne diraj. I ako bilje krene da se topi, propada, ne diraj. Prilikom zamene vode odstrani, ili usisaj trulo lišće. I ne preteruj sa hranom, hrani ljibe ciljano. Za 3-4 meseca ćeš imati prelep mali akvarijum.

Pozdrav.
Ascaron
Akvarista

Registrovan: 06 Avg 2019

PorukaPoslao: Ned Dec 03, 2023 2:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zaboravih da napišem, uz puževe u startu dodaješ i kozice. Red sakura recimo. Tek posle ribe postepeno.
Kacica

PorukaPoslao: Sre Jan 03, 2024 12:57 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Evo kako izgleda
Kacica

PorukaPoslao: Sre Jan 03, 2024 1:17 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image

Imam za sada samo nanu i jedno drvo je od loze a drugo sam kupila u pet shopu rekose da je driftwood. Imam ancistrusa i jednu moli a evo ocekujem za neki dan kozice. E sad posto je ovo samo pesak bez soila ne znam koje jos biljke mogu da ubacim
chaosad
Akvarista

Registrovan: 27 Avg 2017

PorukaPoslao: Sre Jan 03, 2024 11:25 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Srećan start,na usisnu cev od filtera stavi sunđer srednji ili redak da poboljša filtriranje i da ne usisava kozice a gore možeš sloj vate i Mini Siporax kesicu. Od biljaka sa tim svetlom jedino ako uspeju da prežive anubie koje imaš i cryptokorine i microsorum (java paprat) mada i ovo izgleda da je svetlo od prozora sa led trakom verovatno još slabije.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Kacica

PorukaPoslao: Sre Jan 03, 2024 11:45 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sundjer cu odmah da stavim a u filteru su mi upravo siporax kuglice i vata. Svetlo je obicna sijalica sa lampe 8W 4000K. Daleko je od prozora ovo je samo odsjaj od tv-a 😁Hvala ti za biljke pokusacu da ih nabavim do kraja nedelje.

Image
chaosad
Akvarista

Registrovan: 27 Avg 2017

PorukaPoslao: Sre Jan 03, 2024 12:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

E pa dobro je onda ovo svetlance, bolje nego led traka i trebalo bi da je dosta za te najlakše biljke,samo strpljivo sa cikliranjem i ubacivanjem živog sveta mislim da je i moli prevelika za taj akvarijum a ancistrus još veći ali dobro kad porastu izbacićeš i menjati za nešto drugo.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Kacica

PorukaPoslao: Sre Jan 03, 2024 1:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ma naravno imam jos jedan akvarijum od 100 litara koji planiram na leto da oformim. To tada ce im ovo biti dom😁
Kad ih budem tamo prebacila ovde ce ostati kozice i razmisljam da uzmem jednog borca i to je to
Kacica

PorukaPoslao: Sre Jan 03, 2024 2:04 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ma naravno imam jos jedan akvarijum od 100 litara koji planiram na leto da oformim. To tada ce im ovo biti dom😁
Kad ih budem tamo prebacila ovde ce ostati kozice i razmisljam da uzmem jednog borca i to je to
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Manji akvarijum (20l) Likann17 Početak u akvaristici 0 Čet Apr 18, 2024 11:31 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljke za Južnoamerički biotop akvarijum BlackRaven Biljke 0 Sre Apr 10, 2024 10:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Novi akvarijum Onix21 Uradi Sam (DIY) 4 Uto Apr 09, 2024 3:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker