Autor |
Poruka |
Kacica
Registrovan: 30 Nov 2022
|
Pozdrav svima
Dobila sam mali akvarijum svega 19 litara 30X25X25. Od opreme imam hang on filter Atman HF 0100, grejac Atman 50W i LED trake kao svetlo. Od biljaka nisam kupila jos nista to cu za neki dan. Htela bih da uzmem neko seme za travu, lemnu minor(socivica), bacopa lanigera i hydropjila angustifolia. U njemu bih cuvala kozice i nekoliko neonki. Da bude kao neki nano tank
E sad imam nekoliko pitanja jer zelim da imam zdrav akvarijum.
1. Da li mi je potrebna vazdusna pumpa i ako jeste koju vi preporucujete?
2. Gde da kupim seme trave?
3. Kakva podloga treba da bude da bih zasadila ove biljke?
4. Koje materijale treba da poredjam u hang on filter ili su dovoljni ulosci koji dolaze u paketu s njim?
Hvala vam unapred. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
jovica
Urednik
Registrovan: 13 Maj 2012
|
Samo polako i bez zurbe. 😀
Za tako mali ak, neonke su osetljive. Morala bi da vodis racuna o kvalitetu vode, posebno ako je hang on filter taj mali u pitanju.
On moze da se nabudzi, doda jos filter materijala, i da se poboljsa bioloska filtracija.
Vazdusna pumpa ti treba, neka manja. Cisto da imas aeraciju i talasanje vode na povrsini, mada i filter talasa vodu.
Podloga kvarcni pesak, sto se tice hranljivepodloge, proveri po temama o zahtevnosti tih biljaka. Nekima treba hranljiva podloga, co2, nekima ne.
Seme trave, ovde ima pelcera samo. 😂
Veliki pozdrav! |
|
|
|
|
SuperTeška
Registrovan: 30 Nov 2023
|
U tako malom akvarijumu bih držao gupike, koridoras i jedan ancentrus. Trava obavezna-ali nikako kriptokorina, nego neke "vitkije" i manje trave... |
|
|
|
|
Ascaron
Akvarista
Registrovan: 06 Avg 2019
|
Pozdrav.
Obzirom da imam dosta iskustva sa takvim akvarijumima, i Atmanom u njima, i znam koliko mogu biti zahtevni, reći ću ti moje mišljenje a odluka je svakako tvoja.
Moj savet je da koristiš lava kamen, uz par manjih komada red moor drveta, u njima će biti dovoljno mesta za bakterije. Ja obično soil koristim samo u zadnjem ili središnjem delu, sve ostalo stavljam river sand od Denerlea ili JBL, jer je tako mnogo lakše za održavanje.
Filter koristi samo sa za okretanje vode, i stavi u njega samo vatu.
Akvarijum startuj sa vodom iz nekog cikliranog akvarijuma, menjaj prvih 7 dana 30% vode svaki dan. U drugoj nedelji svaki drugi dan do 50%, nakon toga možeš da useliš prve ribe, i zamrna vode jednom nedeljno 30-50%.
Biljke koje su se dobro pokazale su valisnerija, rotala green, higrofila, kripte, kabomba, lobelia, nane, zavisno kd skejpa. Tepih biljke lično nisam koristio u tako malim akvarijumima, a seme sam inače nabavljao preko Alli expressa.
Živi svet... živorotke nikako ne. Obične neonke, mikro razbore, ili ember tetre, i slične male ribe, jato od bar 8 komada, 4-5 otocinklusa i nekoliko korija pigmejaca.
, ili pandica ako više voliš. Prve nedelje dodaj samo puževe (dunavske i rogate nerite), u drugoj korije i otocinkluse, na kraju druge ribe.
Svetlo u startu na 50% jačine, pojačavaj nedeljno po 10%.
Napomena je da budeš stripljiv/a i ne čačkaš puno oko akvarijuma. Dobro ga osmisli, postavi, i sem zamena vode ne diraj. I ako bilje krene da se topi, propada, ne diraj. Prilikom zamene vode odstrani, ili usisaj trulo lišće. I ne preteruj sa hranom, hrani ljibe ciljano. Za 3-4 meseca ćeš imati prelep mali akvarijum.
Pozdrav. |
|
|
|
|
Ascaron
Akvarista
Registrovan: 06 Avg 2019
|
Zaboravih da napišem, uz puževe u startu dodaješ i kozice. Red sakura recimo. Tek posle ribe postepeno. |
|
|
|
|
Kacica
|
|
|
|
Kacica
|
Imam za sada samo nanu i jedno drvo je od loze a drugo sam kupila u pet shopu rekose da je driftwood. Imam ancistrusa i jednu moli a evo ocekujem za neki dan kozice. E sad posto je ovo samo pesak bez soila ne znam koje jos biljke mogu da ubacim |
|
|
|
|
chaosad
Akvarista
Registrovan: 27 Avg 2017
|
Srećan start,na usisnu cev od filtera stavi sunđer srednji ili redak da poboljša filtriranje i da ne usisava kozice a gore možeš sloj vate i Mini Siporax kesicu. Od biljaka sa tim svetlom jedino ako uspeju da prežive anubie koje imaš i cryptokorine i microsorum (java paprat) mada i ovo izgleda da je svetlo od prozora sa led trakom verovatno još slabije. |
|
|
|
|
Kacica
|
Sundjer cu odmah da stavim a u filteru su mi upravo siporax kuglice i vata. Svetlo je obicna sijalica sa lampe 8W 4000K. Daleko je od prozora ovo je samo odsjaj od tv-a 😁Hvala ti za biljke pokusacu da ih nabavim do kraja nedelje.
|
|
|
|
|
chaosad
Akvarista
Registrovan: 27 Avg 2017
|
E pa dobro je onda ovo svetlance, bolje nego led traka i trebalo bi da je dosta za te najlakše biljke,samo strpljivo sa cikliranjem i ubacivanjem živog sveta mislim da je i moli prevelika za taj akvarijum a ancistrus još veći ali dobro kad porastu izbacićeš i menjati za nešto drugo. |
|
|
|
|
Kacica
|
Ma naravno imam jos jedan akvarijum od 100 litara koji planiram na leto da oformim. To tada ce im ovo biti dom😁
Kad ih budem tamo prebacila ovde ce ostati kozice i razmisljam da uzmem jednog borca i to je to |
|
|
|
|
Kacica
|
Ma naravno imam jos jedan akvarijum od 100 litara koji planiram na leto da oformim. To tada ce im ovo biti dom😁
Kad ih budem tamo prebacila ovde ce ostati kozice i razmisljam da uzmem jednog borca i to je to |
|
|
|
|
|