Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Mesto za akvarijum Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temu
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Bojan
Vlasnik
Vlasnik



Registrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 6720
Lokacija: Novi Sad

PorukaPoslao: Čet Feb 26, 2009 11:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vecina ljubitelja zivotinja u gradovima zivi u prostoru koji je relativno ogranicen i u kome nema puno mogucnosti za izbor mesta za kucne ljubimce. Kad je rec o psu ili macki tu vec vecih problema nema ali problemi se javljaju kod ljubitelja ptica i akvarijumskih riba posto ovi ljubimci imaju odredjene zahteve u pogledu mesta na kome borave.

Narocito je tesko u jedan zivotni prostor, koji je i onako prebukiran, uklopiti naknadno akvarijum. Sto su njegove dimenzije vece, to je teze uciniti. Medjutim, od mesta gde ce se akvarijum nalaziti u mnogome zavisi hoce li imati onaj efekat koji se od njega ocekuje.

Svaki akvarijum treba da bude postavljen tako da je sto uocljiviji, ali da nije izlozen stalnom uznemiravanju. Obicno je mesto u kojem se postavlja dnevni boravak, gde ukucani provode najvise vremena. Bitno je postaviti akvarijum na postolje koje je dovoljno cvrsto da nosi njegovu tezinu. Ovo je narocito vazno za vece akvarijume. Efekat akvarijuma jako zavisi od visine koju ima, jer prenisko postavljen lome krsta, a previsoko postavljeni krive vratove. Najbolje je visinu na koju se akvarijum postavlja odrediti u odnosu na fotelju ili neko drugo mesto sa kog ce se unutrasnjost akvarijuma moci posmatrati bez velikog naprezanja.
Polozaj akvarijuma u odnosu na prolaz kroz prostoriju u kojoj ce on biti smesten bitan je sa stanovista uznemiravanja riba. Ribe moraju imati svoj mir kako bi smirivale i svoje posmatrace. Nema niceg neprijatnijeg za akvaristu nego da posle celodnevnih frustracija u ovom ludom svetu pogleda u akvarijum i vidi frustrirane ribe, nabijene u coskove akvarijuma. Ni malo opustajuce.

Za higijenski rezim i estetski izgled akvarijuma vezan je i polozaj u odnosu na prozore ili preciznje na strane sveta. Nema niceg loseg u tome da akvarijum stoji u mracnom kutku prostorije, posto se tako najbolje stvara vestacki, zeljeni ritam kod riba. Tad akvaristi preostaje i da odredi onu pogodnu jacinu i kvalitet svetla koji nece dovoditi do stvaranja algi. Severna strana je takodje dobra, jer ono malo svetla sto dopire do akvarijuma ne smeta. Naprotiv, uvek obogacuje kvalitativno spektar svetlosti koja dolazi do biljaka. Svetlost koja na akvarijum pada sa istoka, juga i zapada najcesce dovodi do stvaranja algi jer je po pravilu prejaka. Od velike pomoci su razne vrste algara.

Polozaj akvarijuma na grejno telo u sobi je takodje bitan. Iako deluje da polozaj uz radijator ili pec bilo koje vrste ima prednosti, isparavanje iz akvarijuma je tada preveliko, pa se cesto mora dolivati voda. Time se stalno stvara i kamenac koj ise hvata na zidove akvarijuma i kvari mu izgled.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Čet Feb 26, 2009 11:57 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temu
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Biljke za Južnoamerički biotop akvarijum BlackRaven Biljke 0 Sre Apr 10, 2024 10:44 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Novi akvarijum Onix21 Uradi Sam (DIY) 0 Uto Apr 09, 2024 3:38 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Filtracije vode u akvarijum Viktor Kotor Početak u akvaristici 2 Čet Dec 14, 2023 9:39 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Preporuka za led rasvjetu akvarijum o... brankorad Rasveta 2 Ned Okt 01, 2023 10:33 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License