| Autor |
Poruka |
sveta021
Akvarista

Registrovan: 14 Feb 2012
|
E ovako pre par dana sam dobio akvarijum od 120l i sa njim 8 zlatnih(4 komete,3 japanke i 1 orandu),2 crne ajkulice(pangasius) i 1 onu malu braon sa brcicima sto je mahom na dnu,mada bas jurca,svuda ga ima!
Zeleo bih da ubacim jos kog stanovnika ali ne znam koje,pa ako imate neku ideju ili predlog dobro bi mi doslo!!!
Hval unapred!!! |
|
|
|
    |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Cyrix
Akvarista

Registrovan: 17 Nov 2011
|
procitaj malo po forumu, ali iskreno mislim da ni ti stanovnici nisu za taj akvarijum... ajd da si ubo jednu vrstu koja nije ali pa sve te nisu...
zlatne rastu velike i u tom aq dve max a pangasius nije ni za aq od 500l jer raste preko metra velicine. mozes za pocetak da ih drzis ali veoma kratko vreme i gledaj sto pre da ih iselis. ribe ne mogu lepo da se razvijaju u tom aq. inace u 120l mozes drzati veci broj riba ali druge vrste. a vrste riba odredi prema zeljenom uredjenju aq  |
|
|
|
     |
 |
sveta021
Akvarista

|
Ma citao sam ja malo,znam da je akvarijum mali za sve njih ali tako sam ga dobio,a i ribice jos nisu velike tako da im za sada nije lose razmisljao sam vec o udomljavanju,nego me zanima koje bi se vrste za sada slozile u tom okruzenju?
Da i jos me zanima da li se puzevi slazu sa mojim ribicima,hteo sam da ubacim par komada da ciste akvarijum? |
Poslednji izmenio sveta021 dana Sre Feb 15, 2012 11:38 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
    |
 |
Bojan
Administrator

Registrovan: 25 Feb 2009
|
Da sam na tvom mestu pangazijuse bih izbacio. Meni se licno ne svidja ta riba em sto moze da naraste a nije mi nesto ni interesantna. Zlatne vole da grickaju bilje tako da cisto imas to na umu kad budes razmisljao o nekim drugim stvarima. |
|
|
|
     |
 |
sveta021
Akvarista

|
U pravu si,a kazite mi molim vas koje su sve vrste hladnovodnih ribica,a da nisu zlatne i pangazijusi cisto da znam kada bi jos nesto hteo da ubacim sta bi islo uz njih?
Da i jos sam hteo da ubacim par puzeva da ciste akvarijum,da li je to ok uz moje ribice? |
Poslednji izmenio sveta021 dana Sre Feb 15, 2012 11:52 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
    |
 |
Fiber
Akvarista

Registrovan: 21 Avg 2011
|
Ubaci puzeve slobodno, nece ih niko dirati. |
|
|
|
   |
 |
bjelos
Urednik

Registrovan: 17 Jan 2011
|
Ti nemas dovoljno prostora ni za te ribe sto imas u akvarijumui moj savet je da ne ubacujes vise nista. Tzv Zlatne ribice rastu i do 30cm, i jedna jedinka zahteva minimum 30 litara vode, moja preporuka je 50l po ribi. Pa ti izracunaj. Sledeca stvar o kojoj moras da vodis racuna je jako dobra filtracija, aeracija i redovna zamena vode da bi ribe ostale zdrave i dostigle svoju punu velicinu. Mozda ti sada akvarijum izgleda prazno, ali kada porastu nece biti. Pangazijuse obavezno izbaci, to nije riba za akvarijum. Ako si nekad video u radnjama kako izgledaju njihovi fileti, bice ti jasno koliko rastu. |
Poslednji izmenio bjelos dana Čet Feb 16, 2012 7:57 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
   |
 |
sveta021
Akvarista

|
Filtracija i aeracija vode mislim da mi je dobra imam unutrasnji filter Tetratec in800 plus i Rena Filstar iv30.
Zena od koje sam dobio akvarijum je koristila Rena-u,ja sam probao oba i Rena ne moze ni da prismrdi Tetratec-u,sto se tice aeracije imam onaj ukrasni kamen koji izbacuje bas velike baloncice i jedan manji koji izbacuje sitnije ali sire i gusce!
Uz njih sam dobio i dve pumpe za vazduh(ili kako se vec zovu,ona dva mala plava transformatora),samo ne znam koji je bolji i da li je jedan dovoljan ili da stavim oba?
Kada sam ribice nakon selidbe vracao u akvarijum,predhodno sam u novu vodu sipao Aqua Safe i Safe Start od Tetre,ali nisam znao da trebam prvo da usisam dno,to mi je propust.
Uskoro cu menjati vodu pa cu ga i usisati,pa ako ima jos nesto sto sam propustio molim vas da mi kazete. |
Poslednji izmenio sveta021 dana Čet Feb 16, 2012 8:35 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
    |
 |
Stefan062
Akvarista

Registrovan: 03 Avg 2010
|
pa pazi zlatne ribe poprilicno prljaju vodu, mozes da sifoniras podlogu zbog izmeta i preostale hrane, filtere cistis kada opadne protok, od rasprsivaca koliko da ubacis vidis po ribama ako ubrzano disu idu ka povrsini ubaci jos jedan, biljke mozes ubaciti npr, neku anubiju sa vecim listovima mislim da ce preziveti, a od riba posto zelis hladnovodne mozes razne somice koridorase fosilise... nzm zavidsi od ukusa...ti si vlasnik
da je moj akvarijum ja bih sve to izbacio jer nisam neki ljubitelj tih vrasta rtiba i lepo bih ubiljio akvariajum ubacio neke jatne ribice neki muljasa,algar puevi zebre amazonci kozice .....
svaki akvarijum je prica za sebe i vlasnik akvarijuma mora da nekako poznaje ribe i sam akvarijum kakao bi najbolje uvideo sta valja sta nevalja... pozz  |
|
|
|
   |
 |
sveta021
Akvarista

|
Primetio sam da prljaju vodu,s**u ko foke:)),i ja sam razmisljao da ubacim neke tropske vrste ali mi je zao da vec sada iseljavam sve postojece,neka ih jos malo pa cu videti sta cu,iako sam sa devojcicama(imam bliznakinje od 4.5god.) bio u radnji i odusevile su se sa sarenim tropskim ribicama,nisam pametan sta da radim?
Mislio sam da mozda udomim pangazijuse i dve vece komete,pa da krenem sa nekim gupikama i sl. i onda polako da zamenim i ostale i pocnem samo sa tropskim.
Ima radnja koja se bavi samo akvaristikom tako da oni i udomljavaju ribice,zao mi je da odma iselim sve zlatne posto su 3 japanke i oranda jos male i klinke ih obozavaju.
Ma sad kontam nesto izbacio bi sve 4 komete,znacio ostao bi na 3 japankice i 1 orandici,jel bi u tom slucaju mogao poceti malo da miksujem sa nekim tropskim vrstama i koje bi to mogle biti,a da se slazu sa zlatnim?
Jeli bi zlatnim smetalo ako bi temperaturu sa sadasnjih sobnih 21 podigao par stepeni vise da bi odgovaralo i nekim tropskim? |
Poslednji put izmenio sveta021 dana Pet Feb 17, 2012 2:28 pm, izmenio ukupno 2 puta
|
|
    |
 |
guppykiller
Akvarista

Registrovan: 24 Maj 2011
|
pozdrav druze ,
verovatno si video neke ciklide e sad ja mislim da su to malawi posto su jako sareni madu ima raznih ciklida ne mora da znaci da su oni. probaj da nam priblizis to tropske ribice jer ovako ima da nagadjamo... najbolje da ciklide ne ubacujes sa japankama na primer malawi ciklidi vole topliju vodu 26-28 , a i verovatno ce da ih rastrgnu postu su teritojalni i poprilicno agresivni... |
|
|
|
   |
 |
sveta021
Akvarista

|
Mislio sam za pocetak na gupike,blek moli,neonke i ne znam sta bi jos mogao tj. sta bi islo?
Upravo se spremamo da krenemo u radnju,ipak pored 4 komete,2 pangazijusa nosim i 1 japankicu posto mi par dana vec kunja,bojim se da nije zarazena posle selidbe,pa da se ostale ne razbole!
Znaci ostaju 2 japankice,1 oranda i 1 somic koridoras! |
|
|
|
    |
 |
|
|