|
|
|
| Autor |
Poruka |
Chewu
Akvarista

Registrovan: 15 Nov 2011
|
Cao svima!
Veeeeeeliki sam pocetnik, i neckao sam se da li da vam predstavim svoj akvarijum, al ipak sam se odlucio, pa kud puklo..
Dosta sam citao na forumu i trudim se da vecinu stvari koje sam procitao od vas iskusnijih sprovedem u delo, i u odnosu na to kako sam lose krenuo sa ovom pricom,sad je mnogo bolje! Svaka vam cast (citavom forumu), odlicni ste ucitelji!!
Nadam se komentarima, a puno bi mi znacile pre svega kritike i predlozi...
Akvarijum ima 40l,sestougaonog je oblika, i to me malo smara, al sta je tu je (dobio sam na poklon)... Slikan je ovako jer me nervira prelamanje na tim bocnim uglovima, a i nije puno izgubljeno ovako...
Osvetljene su dve neonke od po 18w, jedna kineska gro-lux i druga neka obicna...
Sto se podloge tice, bio sam tvrdoglav na pocetku i nisam slusao pametnije, tako da nemam nista hranljivo ispod sljunka... Zbog toga od skoro dodajem EasyCarbo i ProFito, ovaj drugi u jako malim kolicinama jer se plasim algi...
Od biljaka imam Valisneriju, neku biljku za koju mi je prodavac rekao da je limun, ne znam lat. naziv i kladaforu. Imam ovaj mangrov panj i od pre dva dana na njemu je javanska mahovina,cekam da se primi...
Od riba su unutra 6x kraljevska neonka, 6x crna fantom tetra, 2x biciris,1x torokatum, i jedan kuli kuli na cuvanju (drugov)...
Imam i 3 odrasle kozice od kojih je jedna dosla trudna, pa sam nasao i jednu malu pre par dana....
Filter je unutrasnji sundjer, al planiram da ga zamenim...
Nisam bas u prilici sa vremenom pa jednom nedeljno menjam 6l vode,a jednom mesecno polovinu iako znam da bi trebalo cesce da menjam vecu kolicinu...
I eto, to je odprilike to... Pucajte! ' '
PS Samo jos da pohvalim forum, da nisam poceo ovde da citam o akvaristici se ne bih ni zainteresovao tako da HVALA VAM! |
|
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
UrosBGD
Akvarista

Registrovan: 24 Dec 2011
|
Lep je akvarijum, samo sto bi bilo lepo da ubacis jos neke slike sa strane i ceo akvarijum... ovako se ne vidi mnogo. |
|
|
|
   |
 |
bojan86
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2011
|
Sviđa mi se pozadina. Deluje mi dosta prirodno. A je l' ovaj panj je šupalj, tj. je l' može da posluži i kao pećinica?
Da nisi rekao zapreminu akvarijuma, mislio bih da je dosta veći. Sve u svemu, sviđa mi se akvarijum. |
|
|
|
    |
 |
Vlada991
Akvarista

Registrovan: 06 Avg 2011
|
Druze odmah cu ti reci da nisi "veeeeeliki pochetnik". Zashto? Prvo zbog ribica, pochetnici obichno ubace sve vrste ribica koje nadju u pet shopu i onda nastaje haos... Ovaj tvoj akvarijum uopshte ne izgleda pochetnichki (bar po meni).
Koliko vidim imash samo 2 vrste riba, da? Ako jeste, kupi josh po 2-3, te 2 vrste vole kada su u malo vecem broju. I ja bih se tu zaustavio shto se tiche riba.
Shto se tiche biljaka, ne bih ja tu mnogo dodavao. Jedan lep tepih i neka kripta bi mogla da dodje u obzir i to je to.
Chekamo dalji razvoj, pozz. |
|
|
|
    |
 |
Popaj
Akvarista

Registrovan: 06 Apr 2011
|
Lepo izgleda, samo tako nastavi.Nisam ljubitelj 3D pozadina.I i ja sam imao u jednom aq. Teške su za održavanje (ako se nahvata puno algi).Ova tvoja izgleda lepo, i ja je više ne bih zaklajao.
Pozdrav ! |
|
|
|
   |
 |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
| Citat: |
| I eto, to je odprilike to... Pucajte! 'Wink' |
SAmo nastavi kako si krenuo. Lepo je sve to ..... neki ce detalji vremenom da se poprave i bice ti staklo za 5. |
|
|
|
    |
 |
Chewu
Akvarista

|
E ljudi, hvala vam na komentarima, drago mi je da vam se svidja, i dosta znaci to!
@bojan86 - ako mislis na ovu bocnu stranu panja, nije supalj, jedina rupa je ta ispred koje se na slici nalazi crna fantom tetra, i nesto je izuvijan pa se tamo ribice zavlace...
@vlada991 - Prosao sam pre par meseci tu fazu sa mesanjem ribica (od japanke do borca i unazad ) al sam na vreme ukapirao da ne treba tako,pa sam izabrao ove dve vrste a bicirisi su ostali od te faze, skroz su mi gotivni.... Plan mi je da ubacim jos 4 neonke i da tu stopiram sa ribama, videcu jos.... Za tepih nisam siguran, mislim da ce mi torokatum to cupati stalno, a kripta je u planu...
Nemam sad vremena da slikam akvarijum, al mogu da okacim neku staru koja je hvatana malo sire, samo sto nije ovaj raspored biljaka, nego su se razmnozavale kud su htele a ja sam pustao tako... Cisto da steknete utisak kako izgleda ceo... Cini se da ima vise od 40l zbog neke crne folije na vrhu koja je mnogo siroka, kad bi skinuo to dobio bih sigurno jos nekih 20ak litara, al se plasim dal ce da ostane neki lepak na staklu, a i nije pozadina skroz do vrha...
Pozdrav! |
|
|
|
   |
 |
VURDOK
Akvarista
Registrovan: 30 Jan 2012
|
prelep akvarijum  |
|
|
|
   |
 |
zeki972
Akvarista
Registrovan: 26 Sep 2010
|
lijep akvarij..kad sam počeo čitati uvod da si veliki početnik već sam se pripremio na nemoguće, ali ovo je jako skladan akvarij i po bilju i ribicama.. što je rekao kolega nemaš preveliki mix.. samo da te napomenem, pošto je to 40 l, fantomi narastu dosta pa će ti smanjiti osjećaj veličine akvarija, kao i torokatum, pa bih ja čak i ubacio još toliko neonkica a izmjestio fantome, ubacio neke manje corydorase- habrastuse ili nanuse i otocinlkuse, umjesto torokatuma..mislim da bi za tepih odgovarala glosa ili marsilea..imaš puno mogućnostii. vjerujem da će biti lijepo kao i ovo do sad..sve pohvale |
|
|
|
    |
 |
Chewu
Akvarista

|
Hvala vam...
Sto se tice fantoma, mislim da rastu slicno kao neonke, pa mi onda i nije neki posao da ih izbacujem, da bih ubacivao jos neonkica.... Mozda gresim sto se tice rasta, al tako sam citao po netu...
Torokatum je isto ostao od kad je akvarijum formiran, z...... me prodavac, rece da nece da raste mnogo (!?) i da nece da pravi haos u akvarijumu, al to je moja greska, nisam se informisao... Uglavnom, nemam ga sad gde,al cim bude prilike da ga zamenim, plan su mi kuli kuli, jedno 3-4 kom. Sta mislis o tome umeso tih corydorasa? Ne bih tepih da pravim zato sto ne znam moze li to lepo bez hranljive podloge il ce da bude samo mucenje?
Pozdrav! |
|
|
|
   |
 |
No 1
Urednik

Registrovan: 17 Avg 2009
|
Veoma mi se dopada enterijer akvarijuma s obzirom na litrazu. Svaka cast za predstavljanje s obzirom da si pocetnik kako kazes. Skladnost i ne prenatrpanost bilja ,pozadina sve je super, ne tako puno riba, pun pogodak za pocetak. Kroz ovakvu postavku uvideces kasnije sve cake , i cari akvaristike . |
|
|
|
   |
 |
Stefan062
Akvarista

Registrovan: 03 Avg 2010
|
ova dobrodosao na forum i srecno , moj predlog je da vadis torokatuma, stavis slobodno jedno 2-3 muljasa pande ili neke druge u zavisnosti od ukusa dosta ti je jedan kli kuli, za izbor fantoma i neonki svaka cast lep izbor nemoj mnogo jos dodavati neonkica ,sto se tice tepiha koji ti preporucuju ja ti ga ne preporucujem jer si jos uvek pocetnik, za kriptu nisam siguran da li da je sadis posto se kripta i valisnerija u nekim slucajevima trpe a u nekim ne pa dodje do toga da jedna biljka bude potisnuta od str druge, valjalo bi koji algar da bude ubacen pored kozica moj predlog je za pocetak ancistrus ,ili jos kozica , , almonijera ni pod slucajno nemoj ubacivati , mozes otociklusa ali nema potrebe, od biljaka ja ti preporucujem posto nemas ni nko jako svetlo ni prihranu neke anubije ,i mozes mnogo lepe zbunove da napravis od mahovine ....monoselum.... to je biljka koja ne trazi neke posebne uslove ali je lepa,.....toliko zod mene :)za sada ..... |
|
|
|
   |
 |
zeki972
Akvarista
Registrovan: 26 Sep 2010
|
pa ne bih se baš kolega Stefan062 složio s tobom, rasvjeta od 36W na 40l je sasvim pristojno osvjetljenje i to tepih sasvim lijepo može rasti bez obzira na podlogu, ako dodaje prihranu kroz vodeni stup, a izbacivanjem torokatuma i ubacivanjem ancistrusa ne vidim što time dobija, jer i ancistrus je dobar dok je do nekih 3-5 cm , a što dalje kad naraste pa mu počen kopati rupe po podlozi? zbog toga sam predložio otocikluse, jer ne narastu veliki, a kuli ako ih nije bar 5-6 komada neće se ni vdjeti u akvariju jer se stalno skrivaju, a fantom tetre narastu i do 4,5-5 cm, to slobodno provjeri u opisima riba na netu. kripta ti je zahvalna biljka jer je nezahtjevna, ali jako brzo preuzme cijeli akvarij, kolega Stefan062 je dobro predložio anubiase i napraviti žbunove od njih..u svakom slulaju imaš bezbroj kombinacija..samo polako..naučio si da najprije trebaš informaciju pa onda idi u realizaciju.. |
|
|
|
    |
 |
RORY
Akvarista

Registrovan: 25 Jan 2012
|
Super akvarijum. Samo malo me brine taj unutrasnji sundjerko. Mozda ako si u prilici da ubacis neki unutrasnji sa vise filter masa |
|
|
|
   |
 |
Chewu
Akvarista

|
Hvala vam svima na predlozima, ali ostavicu za sad sve ovako bar do kraja ispitnog roka jer sam u haosu, a i taman cu za to vreme da razmotrim sve predloge pa cemo videti kako ce sve zajedno da legne...
RORY, hvala... Sigurno cu menjati filter, samo ne znam koji unutrasnji bih mogao da uzmem, jer ne znam ni kakvi sve postoje,koliko treba da ima prostora za filter mase, koliki mi protok treba itd pa ako imate predloge bilo bi super! Razmisljao sam da pravim neki spoljasnji, sta mislite o tome? Sta mi je bolja opcija od te dve?
Pozdrav! |
|
|
|
   |
 |
|
|
|