Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Odrzavanje Akvarijuma Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temu
Objavi na Facebook
Autor Poruka
nikouro
Urednik
Urednik



Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.

PorukaPoslao: Uto Jun 29, 2010 1:08 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Odrzavanje akvarijuma

Image

Osnova bavljenja akvaristike jeste odrzavanje uslova za zivot flore i faune unutar jednog zatvorenog kruga , koji treba da prestavlja jedan otkinuti deo prirode u kome mi treba da uzivamo . Da bi postigli jedan sklad prirode u akvarijumu od izuzetne je vaznosti odrzavanje cistoce akvarijuma. Preko 90% bolesti i pojavljivanja algi u akvarijumu je rezultat loseg odrzavanja akvarijuma tj kvaliteta vode i cistoce opreme.

Voda je osnova odrzavanja zivota unutar akvarijuma i kao takva zahteva povremenu kontrolu i delimicnu zamenu kako bi osigurali da nam parametri vode budu u granicama koje treba da obezbede zdrav i normalan zivot nasim ribicama, kao i biljkama.

Odrzavanje akvarijuma mozemo da podelimo u nekoliko koraka :
-Dnevno odrzavanje
-Nedeljno odrzavanje
-Mesecno odrzavanje i
-Generalno odrzavanje


Dnevno odrzavanje je ujedno i najlakse jer podrazumeva svakodnevnu kontrolu tj pracenje ponasanja ribica i bilja. Ovde se podrazumeva vizuelna kontrola ponasanja ribica tj da li su ribice zivahne, da li ubrzano disu, da na ridicama nema nekih spoljnih promena, da nema neke ribice koja je sakrivena u nekom uglu akvarijuma, da li je voda mutna, da nema algi po bilju i opremi, da nema promena po listovima biljaka, da li toplometar radi, da li nam filter radi ispravno, kao i ostale detalje unutar akvarijuma.

Nedeljno odrzavanje akvarijuma je ujedno i naj bitnije ( izmedju ostalog ), jer podrazumeva zamenu vode u akvarijumu. Takodje jedan deo akvarista jednom nedeljno proveravaju parametre vode ( pH, DH, KH, visinu nitrita .... ). Zamenu mozemo izvrsiti tako sto cemo zameniti 1/4, 1/3 ili u nekim slucajevima i 1/2 vode. Nikada ne menjamo svu vodu u akvarijumu, jer tako doprinosimo da se svi potrebni faktori za zdrav zivot u vodi uniste. Svako od nas ima svoj nacin ( rutinu ) delimicne zamene vode u akvarijumu, ali ono sto je veoma bitno u ovom procesu jeste da pre nego li krenemo sa zamenom vode, moramo da povedemo racuna i na nasu bezbednost tj da iskljucimo sve uredjaje koji se nalaze u vodi iz struje. Sam proces se sastoji iz sledecih detalja :

--Pripremiti vodu koja je odstojala minimum 24 h pre zamene ( ili pomocu preparata koje mozete naci u aqva radnjama ).
--Toplotu vode dovesti pribliznoj temperaturi akvarijumske vode.
--Pripremiti pribor ( posudu u kojoj cemo izliti deo vode iz akvarijuma, crevo ili sifon za istakanje vode, jedan peskir i po potrebi jos par detalja koja ce vam olaksati istakanje vode ).
--Ocistiti prelivne cevi koje idu iz filtera i potopne pumpe ( u slucaju da imate spoljni filter ).
Takodje treba napomenuti da povedete racuna da prilikom istakanja vode ne uvucete neku ribicu, da kojim slucajem pri usisavanju dna ne ozledite koren biljke ili ne pomerite biljku, da prilikom utakanja nove vode ne poremetite dno akvarijuma. Kada sve zavrsite ostaje da proverite da kojim slucajem niste pokvasili uticnice uredjaja, i da prebrisete vodu koja je kapala pri zameni.

Mesecno odrzavanje akvarijuma podrazumeva ciscenja filtera, proredjivanje biljaka kao i druge sitnice koje su vitalne za odrzavanje zivota u akvarijumu. U slucaju da imate neki od kupovnih spoljnih filtera, pridrzavajte se upustva proizvodjaca istih kako ne biste imali problema sa radom filtera. Treba naglasiti da filter masu ( pogotovo biolosku ), nikad neperemo cesmovacom vec vodom koju istakamo iz akvarijuma.

Generalno ciscenje akvarijuma je veoma retko jer podrazumeva vadjenje svega iz akvarijuma, pranje akvarijuma ( sircetom, sonom kiselinom, hipermanganom .... ), zamenom hranljive podloge, proverom silikona i spojeva stranica itd. Generalno ciscenje akvarijuma primenjujemo i ako dodje do pomora faune u akvarijumu usled prevelike koncentracije amonijaka ili neke bolesti.

Ovo je ukratko o odrzavanju akvarijuma i nadam se da ce vam pomoci kako bi i vas akvarijum zablistao i ujedno smanjili sve cinioce raznih bolesti i algi u akvarijumu.


Poslednji izmenio sale75bgd dana Uto Avg 07, 2012 3:35 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Uto Jun 29, 2010 1:08 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temu
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Kako sa jednim grijacem grijati dva a... Luka2907 Grejanje i hladjenje 1 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa 1 grijacem grijati 2 akvarijuma Luka2907 Grejanje i hladjenje 0 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka formiranje novog akvarijuma thefezturtle Filteri i pumpe 0 Uto Apr 11, 2023 4:25 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Ubiljenost akvarijuma Rooster Biljke 11 Sre Jan 04, 2023 7:55 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pitanje u vezi akvarijuma Ehein aquap... brandzaman Početak u akvaristici 0 Pet Jun 03, 2022 11:09 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License