Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 PH tester Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temu
Objavi na Facebook
Autor Poruka
joca93knj
Akvarista

Registrovan: 19 Mar 2010

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 1:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nasao sam negde na netu DIY varijantu PH testera...
sad nzm dali je ovo tacno ali evo kako to izgleda...

za izradu je potreban crveni kupus i papir...

Image

prvo ga iseci :

Image

Staviti doliti vodu i kuvati jedno 30-tak min...kad se iskuva ostaviti da se ohladi:

Image

zatim izdvojimo sok od kupusa...

Image

zatim isecemo papir na pravougaone listice i stavimo ga u posudu sa sokom nekoliko min da dobro upije tecnost

Image

nakon nekoliko minuta izvadimo ga i ostavimo da se osusi...

Image

nakon susenja papir isecemo na male trakice...

Image

izrezane trakice koje ne planiramo da koristimo ubacimo u neku kovertu i tako spakovane mogu da traju nekoliko meseci...

evo i u primeni kako izgleda

u soku od limuna:

Image

i u rastvoru sode bikarbone:

Image

i na kraju skala za uporedjenje testova...

Image
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 1:34 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Stefan062
Akvarista

Registrovan: 03 Avg 2010

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 1:44 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

svaka ti cast na snalazljivosti Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
Blue
Urednik
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 1:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

To je ogled iz hemije u osnovnoj skoli. Na taj nacin je moguce pokazati da je sredina bazna ili kisela. Ali izmeriti pH - vise nego smesno.
U svakom slucaju, lepo od tebe sto si odvojio vreme da nam ovo predstavis.
N
Akvarista

Registrovan: 14 Avg 2010

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 1:51 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jako lepo ali iskreno na onoj skali ja ne rezlikujem 6, 7 i 8...a to je najvaznije. Mozda sam daltonista...?
joca93knj
Akvarista

Registrovan: 19 Mar 2010

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 1:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Blue ::
To je ogled iz hemije u osnovnoj skoli. Na taj nacin je moguce pokazati da je sredina bazna ili kisela. Ali izmeriti pH - vise nego smesno.
U svakom slucaju, lepo od tebe sto si odvojio vreme da nam ovo predstavis.

nzm blue ja sam samo nasao na netu i prepisao ovde...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
deak
Urednik
Urednik

Registrovan: 13 Maj 2010

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 2:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jako dobra stvar, jeste da imam PH merac al ovo je bas interesatno moracu da zabavim sebe i da napravim a posle kad je sve gotovo dobro da se najedem Wink.
Stefan062
Akvarista

Registrovan: 03 Avg 2010

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 3:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

N ::
Jako lepo ali iskreno na onoj skali ja ne rezlikujem 6, 7 i 8...a to je najvaznije. Mozda sam daltonista...?

ti jesi daltonista Smile
Djole
Akvarista

Registrovan: 11 Avg 2010

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 3:44 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ovo je za akvaristiku neupotrebljivo jer na primjer razlika izmedju 6 i 7pH ne samo da je tesko uociva na skali nego i ogromna razlika u kiselosti vode.
Fricky`88
Akvarista

Registrovan: 29 Avg 2010

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 3:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Stefan062 ::
N ::

ti jesi daltonista Smile

Bez uvreda molim!

Tu PH skalu mozes da odstampas i onda tek uporedjujes, jer sasvim su ti razlicite boje na monitoru i u stvarnosti kad se odstampaju.
Sve u svemu moze posluziti sigurno bar za neprecizno merenje.
Samo treba ga probati dali stvarno radi. Ja taj ogled nisam radio.
Daj nadji i za kh, dh, i makroelemente Smile
nikouro
Urednik
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 7:14 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Lepo sam ja jednom napisao, da nije trebalo da bezim sa casova hemije Smile Smile .... mozda i nekom posluzi barem za neku orjentaciju u visini pH u akvarijumu, mada .... Bravo
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Fricky`88
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 7:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ja mislim da bi se mozda iz ove skale mogla dopuniti i napraviti preciznija skala, ubacivanjem nijansi...
nikouro
Urednik
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 7:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Al to bi se moglo samo ispitivanjem i uporedjivanjem sa nekim preciznijim testerom .... koliko je to isplatljivo , neznam . A tek vreme potrebno za ispitivanje i uporedjivanje ..... a pre svega, treba naci odnosno napraviti tu vodu ...
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
Fricky`88
Akvarista

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 7:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

negde sam citao kako se pravi al zaboravio, kao sto se pravi 4dh rastvor za drop cheker...
a isplativo je sigurno, potrosis jedan tester dok napravis skalu al zato posle kupujes kupus za 40din Smile
Blue
Urednik
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009

PorukaPoslao: Sub Sep 11, 2010 8:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Jel' se vi zezate sa tim kupusom?
Lepo je to znati, al' mesto ovakvim stvarima je na sajtu 'Zabavna hemija za 5. razred OS', ne mislite valjda da moze nesto stvarno da se izmeri time?
Onaj ko misli da moze, ne razume sta je pH i nema sta da radi sa tim podatkom, prema tome, ne treba da ga meri i ne treba da ga zanima.

PS Nemam nikakve lose namere. Smile
MiMa987
Akvarista

Registrovan: 02 Okt 2010

PorukaPoslao: Pon Okt 04, 2010 6:17 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zanima me sta koristite za merenje pH, ph-metre ili listice?
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temu
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka PH tester (trakice) petsrdjan Oprema 6 Uto Maj 03, 2011 1:19 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License