Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Pitanje-Hemija i Alge...plizzz :) Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Riccolo
Akvarista

Registrovan: 04 Nov 2010

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2012 1:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ukratko cu vam ispricati moju pricu...Vec neko vreme se dopisujem sa ljudima u vezi mog akvakvarijuma (osvetljenja u mom akvarijumu) i doski smo do zakljucka da mi treba jace osvetljenje u akvarijumu...Medjutim, u mom akvarijumu ima dosta zelene tackaste alge kako po staklu tako i po panju i kamenju...Na par biljaka imam neku vlaknastu algu, e sad ne znam da li je koncasta ili cetkasta, ali bice da je ova prva...Skoro mi se omrestila gupika pa sam ribicice drzao u mrestilici koja sad vec nije providna (puna je alge, cak unutra ima i male grudvice zelene boje ,ljigave...

E sad, moje prvo pitanje glasi da li postoji neka hemija za ubijanje algi ili koja bar moze da pomogne ili da kupim jos zivuljki koje jedu alge-za sada imam 3 sijamska algara (lisice) i tri ancija...Kad sam prelistavao forum svuda pise da mora mehanicki nekako da se odstranjuju Lge, pa zar ne postoji drugi nacin..(kod mene to jos nije najgore moguce, ali kapiram da ce biti ako ne krenem da resavam)

A moje drugo pitanje je, da li sve ovo sa algama znaci da imam dovoljno svetla (i previse) i da li biljkama moze da smeta malo vise svetla...

Akvarijum 90L
Osvetljenje Philips Aqurel 15w,Grolux 15W(kineska),Stedljiva Daylight 30w

Eto, ako imate bilo kakvih pitanja vi me pitajte... Smile

Zahvalaan unapred... Smile Smile Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2012 1:06 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Aquamen
Akvarista

Registrovan: 19 Dec 2011

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2012 1:16 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Koliko dnevno radi svetlo ?

Jesi probao da gasis svetlo na podne ?

Gasenje svetla na podne i biljke koje brzo rastu u vecini slucaja resavaju problem sa algama.

Ja sam protiv hemije, sa njom jedno lecis a drugo trujes.
sale75bgd
Urednik
Urednik

Registrovan: 03 Nov 2009

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2012 1:32 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nema hemije koju ces sipati i resiti problem sa algama! Nekim biljkama prosto ne prija jako svetlo i moze se desiti da se javi tackasta. Takodje i ako je akvarijum izlozen dnevnom svetlu. Tu tackastu algu puzevi Neritine srede ocas posla. Ono cime se ti mozes boriti protiv algi su cesca zamena vode, poboljsanje cirkulacije vode kroz sam akvarijum, dodavanje CO2, skracivanje fotoperioda... Ne razumem se u te kineske grolux kao ni u stedljive pa ti ne mogu dati savet za jacinu svetla. Bilo kako bilo, alge su neizbezno zlo sa kojim se svi susretnu prilikom formiranja akvarijuma.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
velja
Akvarista

Registrovan: 04 Nov 2011

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2012 1:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako ti dnevno svetlo pada na akvarijum stvar se dodatno komplikuje. Alge ces smanjiti smanjivanjem kolicine svetla, bilo vremenski bilo po broju sijalica koje su ukljucene ali onda ce i bilje sporije da napreduje a toliki osvetljaj je bas zbog njih.
Resenje su puzevi koji jedu alge brzorastuce bilje koje ce da potrosi hranljive materije pre algi ili smanjenje svetla.
Popaj
Akvarista

Registrovan: 06 Apr 2011

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2012 1:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Na više mesta, u suštini postavljaš ista pitanja.Moj ti je predlog da u okviru svoje postavke, postavljaš pitanja vezano za tvoj aq.Setio sam se pitanja koja si postavljao oko rasvete, vrlo su povezana sa ovim sada.Lakše je članovima da prate celu priču.Na ovu temu ima dosta lepljivih.Polako i sa strpljenjem možeš da rešiš problem.Našao sam jednu sliku tvog aq. i video da je to mlada postavka.Pojava nekih algi je karakteristična za nove akvarijume.Za početak jačina svetla ti je dovoljna.Moraš da povećaš biljnu masu.Samim tim za alge manje šansi.Redovna zamena vode.Probaj i EC po upustvu.Ako pojačaš sada svetlo alge će te razvaliti.Reguliši foto period.
Ja se izvinjavam nešto radim pa tek sada vidim predhodna tri posta.
Riccolo
Akvarista

Registrovan: 04 Nov 2010

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2012 2:28 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Popaje, istina je sve sto sirekao, ali mi je bilo glupo da u bilo kom svom postu pitam za alge, pa sam presao ovde, pomislio sam da mi mozda biljke ne uspevaju zbog algi...
Ja se ustvari najvise brinem da mi svetlo nije prejako (za biljke)...? Sad

Upravo sam slikao, ali ne vredi, ne vidi se kako treba, kad mi stigne aparat slikacu lepo...
Inace jeste mi do prozora akvarijumi to bas uz prozor (fotoperiod mije 12h smanjicu ga na 8h mada neznam koliko ce to pomoci zbog dnevne svetlosti), e sad da li ce imati smisla ako smanjim foto[eriod kad ce u akvarijum ulaziti obicna dnevna svetlost, ali sta je tu je...moracu da probam sve vase predloge... Smile
sale75bgd
Urednik
Urednik

Registrovan: 03 Nov 2009

PorukaPoslao: Uto Jan 31, 2012 2:39 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Skloni akvarijum od prozora za pocetak. Dokle god je tu gde jeste imaces alge.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuMSN Messenger
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Eritromicin za zelen alge? Alpha Alge 8 Uto Maj 15, 2012 4:42 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Alge kao paucina i zelene tackaste samo guppy <333 Alge 5 Ned Maj 06, 2012 7:26 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Tehnicko pitanje oko pozadine Sixto Uradi Sam (DIY) 14 Uto Maj 01, 2012 11:29 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kozice pitanje samo guppy <333 Ostali Stanovnici 4 Čet Apr 26, 2012 12:40 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka pitanje u vezi rasvete chavke Oprema 2 Sre Apr 25, 2012 1:11 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License