Autor |
Poruka |
Serene Sky
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2013
|
Evo jedne ideje za Rasvetu originalno ukradenu
1 cree XP-E blue 460-485nm ------------x6
2 cree XT-E Royal blue 455nm ----------x6
3 cree XP-G Cool White 10000k --------x6
4 epiled UV 410-415nm ------------------x1
5 UV 395-400nm --------------------------x1
6 cree XP-E 520-535nm ------------------x1
7 cree XP-E 660nm ----------------------x1
Hladjeneje 2x 200x69x36MM hladnjak sa 2x8cm kulerom. O drajverima nisam još razmišljao.
Šta mislite? Dal da se bakćem sa cree diodama ili da idem sa epiled epistar diodama u većem broju? |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
100 mu gromova stavio sam na papir koliko izadje!
Predomislio sam se idem sa Epistar za sada.
1 Cool White 10000~15000K .......... x10
2 Royal Blue445~450nm ................ x8
3 Blue 460~465nm ........................ x8
220x100x8 hladnjak i 2 kulera.
Planiram da ih guram pomoću 3 Meanwell Ldd-700h vezanih na TC420. Ovim bih rešio sve probleme tajmera paljenja dimovanja i to bi izašlo manje nego što koštaju cree diode.
Ostaje samo pitanje šta da koristim za napajanje. Mislio sam da modifikujem napajanje od kompjutera. Ima li neko ko se razume bolje u elektroniku da mi pomogne? |
|
|
|
|
Miksa
Akvarista
Registrovan: 23 Maj 2012
|
Sa TC420 ide ti direktno kabal na diode nema potrebe za Meanwell. Mozes da koristis napajanje od kompa.
Ako si zainteresovan imam ja TC420 radio kod mene nedelju dana. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Miksa moraš mi to malo bolje objasniti.
TC420 je predviđen za led trake i module. Regulaciju napona ima od napajanja al nema regulaciju jačine. Ove epilepsi diode ako pregore nije strašno al ako bih nakačio cree i one riknule otišlo bi stotinak evrića. Zato idem preko DC/DC stepdowna. Kako si mislio da ih povežeš direktno na TC420?
Koliko tražiš za TC420? |
|
|
|
|
Miksa
Akvarista
Registrovan: 23 Maj 2012
|
Meni je to povezivao elektricar i samo tako je islo iz kontrolera na diode. Ne razumem se u elektorniku tako bolje neka se javi neko ko se bolje razume.
Imas pp |
|
|
|
|
Andjelija
Akvarista
Registrovan: 29 Nov 2012
|
Napajnje za PC ide regularno u 220v. Iz njega uzimas zice za 12V, i povezujes kontrolor. Kontrolor ima samo jedan ulaz za napajanje.
Iz kontrolora imas izlaz za 5 zasebnih kanala, stim sto ti je maksimum po kanalu 15ledovax3w... |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Znam kako se kuciste modifikuje u napajanje i kako da ga opteretim da ne rikne. Idalje meni nije jasno sta regulise jacinu struje "amperazu" preko kontrolora ? Kanali su v- i svaki ima svoj mosfet ako sam dobro video. Sve diode bih morao da napajam preko jednog v+ sto se nalazi odma posle kanala . Sta regulise napon ako povezem 10dioda na jednom kanalu to je oko 35v. Da li kontroler radi kao step up pa ce gurati 35-36v ili ce gurati kanal na 12. Da ne tupim dzaba pitacu sutra na poslu ljude iz automatike da mi objasne i pomognu. |
|
|
|
|
Popaj
Akvarista
Registrovan: 06 Apr 2011
|
Pozdrav i sretan pocetak za sada.
Niko do sada nije dokazao da sa cree ledovima ima bolje rezultate. Tako da je ok sto si se odlucio za ove jeftinije koji su se pokazali sasvim ok.
Za razliku u ceni mozes da kupis npr, led kontroler sa kojim
bi mogao da kontrolises ledove.
Kombinacija sa druge slike je bolja jel ima vise belih nego na prvoj. Iz nekih postova, bi se reklo da se dosta razumes, a onda se ispostavi da ne znas ni osnove elektronike. Nista strasno. Zapoceo si lepo temu, nemoj da ista predje u raspravu kako napraviti rasvetu za morski aq. Iz prilozenog se vidi da nisi procitao mnoge teme koje su vezane za problem koji te muci. Kao i mnogi od nas. Mrzi nas da citamo, pa otvaramo teme koje su davno ispisane. Moj ti je savet da procitas teme od kolega koji vec imaju morski aq. Tu ces saznati mnogo vise nego sto je sama rasveta. Ima i puno tema vezano za led rasvetu. Mozda ce ti pomoci da se odlucis sta je najbolje za tebe. Tako bih bar ja uradio.
Pozdrav. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
http://www.readysetreef.com/aq.....on%20Hydra
Uopšte nije moja ideja za build dioda samo je prilagođena na ono lakše dostupno.
Naravno da idem na ove kineze po cenu cree dioda mogu da sklopim sve kontroler, lddove, neko napajanje od 48v, ledove. Malo sam se zezao bacio sam ovakav raspored dioda i boje kroz Mental rey dobija se blago plavkasta boja.
Elektronika me jako malo interesuje. Ne može se reći ni da sam početnik. Znam uglavnom stvari s kojima sam se sretao. Tupim i presipam iz supljeg u prazno jer neki daju savete a ne znaju ni razliku od napajanja i drajvera.
Teme sam gledao pre neke 3 godine i ni tad me nisu puno interesovale. Moj mali svet led rasvete se do pre neki dan sastojao od: Uzmeš diode, navežeš ih na red, uzmeš odgovarajući drajve ako nema vidiš prvi približni koji ima uskladiš broj dioda. Hteo sam da napravim rasvetu koju ću kontrolisati preko arduina al će seledeći mesec da me bace tamo gde neću moći da čitam i ućim na poslu pa sam za sada odustao. Kao što Popaj reče imam mnogo da čitam.
U životu mi se pokazalo da verovatnoća da što pre dobijem objašnjenje za nešto zavisi od gluposti koju sam prethodno rekao. Što je glupost veća to će pre ljudi požuriti da te isprave ili da ti objasne.
U svakom slučaju ispraznio sam akvarijum ribe prebacio u veliki. Ostaje mi da skratim prelivanje, stavim pumpu od 700l/h, sad je 320, napravim sprey bar i stavim nešto za pozadinu neku tamno plavu foliju.
|
|
|
|
|
nzivkovic
Akvarista
Registrovan: 02 Feb 2013
|
Spray bar ti ne treba pogotovo ne iznad vode, kiseonik smeta nekim koralima. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
To onda znatno komplikuje situaciju. Moraću drugaciji prelivanje da napravim. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Kupio sam neku akrilnu boju da ofarbam cevi i možda zadnje staklo pa me interesuje da je bezbedna piše sadrzi metil acetat
|
|
|
|
|
mavejic
Akvarista
Registrovan: 09 Jan 2014
|
Bojim se da ce ti se oljustiti i sa stakla i sa cevi.
Za staklo bolje folija, a za cevi je neko sa foruma resavao sa termo burzirom.
Pratim temu jer sam na slicnom putu. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Startovan akvarijum
3kg kamena, 2 klovna i gomila organizama na kamenu
Sta je ovo?
Imam i nkeog crva
Snimio sam jos jednog ova je bio svetlo braon dugačak predpostavljam da treba da nađem neki način da ga se rešim |
|
|
|
|
nzivkovic
Akvarista
Registrovan: 02 Feb 2013
|
Srećan start. Na trećoj slici ti je majano anemona, nepoželjan organizam, bristlle worms su odlični, čiste ostatke hrane i jedu uginule puževe, bar sam to video. Nisi dobro napravio ovaj preliv, probaj da napraviš da ti vodu uzima sa površine. Šta si rešio za pesak? Ako si planirao da ga staviš onda si već trebao. Ne znam kakav ti je kamen ali probaj da napraviš neki prolaz između. |
|
|
|
|
|