Autor |
Poruka |
Serene Sky
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2013
|
Hvala nzikovic.
Znaci to malo cudo leti napolje? Steta deluju jako smesno.
Kad ga scepam izbacicu ga, pumpa ga je jutros vitlala svuda po akvarijumu. Kamen tesko bez lepka nekog da moze da stoji. Pokusacu da ga uglavim drugacije nocas. Preliv je bio brza solucija nisam planirao da ce ribe biti tako male a i da ce nivo vode biti niži. Kasno sam stigao iz BG.
Pesak su me savetovali da stavim tek za nekih mesec dana da ne bi alge rasla svuda po njemu. Uzeo sam 2kg cisto da pokrijem dno. Mada od oka rekao bih da mi za 0.5cm treba oko 5kg.
Sve sam to nesto na brzinu odradio pokupio vratio se namestio i skontao da nisam uzeo testove za no3 za fosfate i jos gore nisam uzeo hranu za ribe. Sad ne znam cime da ih hranim. Ako bude veceras radila neka prodavnica kupicu zamrznute ljignje. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
nzivkovic
Akvarista
Registrovan: 02 Feb 2013
|
Hrani ih tetra diskusom, mislim da ih time i u RR hrane. Testovi ti ničemu ne služe ako nemaš čime da ih koriguješ, me znam zašto nisi stavio i živi pesak kad je dao odlične rezultate, piše u većini tema.
Još jedan savet iz iskustva, koristi so za only fish akvarijum dok ne ubaciš korale da ne bi prezasitio sistem. |
|
|
|
|
No 1
Akvarista
Registrovan: 17 Avg 2009
|
Takodje srećno s morskom. Taj kamen gornji, kao da si ga samo stavio na ta dva bočna, pa mi deluje čak i nestabilno, što ne mora da znači. Jednostavno probaj malo drugačije zbog cirkulacije vode, naravno ako je tebi lepo, to je stvar ukusa i ne treba komentarisati. Pesak dal stavio odmah ili kasnije imaćeš sigurno po njemu alge, provereno. Zato je odmah bolje da ga ubacis jer sa ubacivajem korala, posto si ribe već ubacio , počeće i alge s peska vremenom da se povlače. Jedino mi nije jasno zašto tako debeo sloj. Testovi ti za sad stvarno ne trebaju. A ribe jedu svu hranu, tako da ako imas neke listiće ili bilo sta jedu sve. Smrznutu hranu moras da seckas na sitnije komadice jer su ribice male, pozdrav |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Hvala na savetima. Poigracu se malo sa kamenom kad se vratim s posla.
So sam uzeo 10kg nadam se da nije za fish only sisteme posto nece biti dugo fish only.
Testove uvek treba imati po sopovima ovde ih nema. Muci me biljni pa mi trebaju.
Od hrane imam tetra granule, tetra pro color, tetra beta granule, sera vipan, biljne listice domace proizvodnje povrce. Mogu da skoknem do jednog coveka sto uzvaja ribe profesionalno godinama da vidim dal ima mozda da mi da malo dafnije il kiklopsa il da im uhvatim i iskasapim jednu dve kozice iz biljnog aq. Valja li ziva hrana za za slatke morskim ribana.
Mislim da mi je pumpica dosta jaka. Stavio sam je na najslabije. Klovnici bukvalno nisu mogli iz coska da se pomere a i pravila je vrtlog na povrsini vode ogroman vrtlog. Napravicu koji snimak veceras da pogledate i da mi date savete.
Da cala sam uzeo za suvozaca jer sam bio preumoran. Odusevljen je Reefroomom. Sve pohvale za Igora i ekipu. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Hmmm dal da vadim ove životinjice?
Rekao bih da imam jedno 2-3 ovakve zvezde viđao sam da vire iz kamena i jednu crnu takvu al crnu.
Ovo gornje je Majano anemona nju treba da otkačim nekako. Može li rukom? Jednu sam već izvadio bila je na staklu. Ovo drugo ispod ne znam šta je?
Šta da radim sa ovim čehinjastim crvom ovaj sigurno ima 10tak cm možda i više. Rekao bih da je napao crnu zvezdu što se krila ispod kamena. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Danas sam malo pomerao kamenje i igrao se sa protokom. Sad wave maker radi na najjače i ne smeta klovnovima. Rekao bih da mi je voda postala žućkasta. Jel to normalan deo procesa?
Rekao bih da je sad površina dobro uzburkana.
Imao sam neke ljuske od školjki pa sam ih podglavio pod kamen da ne bi bio klimav.
Ovo predpostavljam da treba vaditi.
|
|
|
|
|
Miksa
Akvarista
Registrovan: 23 Maj 2012
|
|
|
|
Laki
Urednik
Registrovan: 14 Jan 2014
|
Zivo me interesuje kako si ga uneo kad je aq tek startovan...
Pametnom dijagnostikom vrlo lako mozes doci do toga. |
Poslednji izmenio Laki dana Ned Jul 31, 2016 8:23 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Donela ih roda |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Ok imam 2 pitanja:
Prvo bitnije: Hoću da ubacim pesak. Vidim da mi se na kamenu pojavilo dosta malih belih crva pa bi da dodam pesak kako bi akvarijum bio što stabilniji.
Da li da ga dodam odjednom ili da svaki dan stavljam po malo?
Dosta je štroke ispalo iz kamena kad sam ga ubacivao u akvarijum a i dosta ima rekao bih sitnog detrusa da li to da usisam pre ubacivanja peska ili da sipam pesak preko toga?
Drugo manje bitno: Uočio sam ovog stvora(crveni krug) na kamenu. Liči na one zvezde sa 4 kraka samo što je ovo imalo 3, sreće moje odbacila je krak sad će ih biti dve a ekstremno su dobro kamuflirane. Zna li neko dal da je vadim ili da je ostavim?
U plavom krugu se nalazi neka sitran razgranata svetlobraon alga ima je dosta pogotovu na drugom kamenu.
|
|
|
|
|
Miksa
Akvarista
Registrovan: 23 Maj 2012
|
1. Prvo usisaj pa onda pesak, mozes sve od jednom
2.1 Asterina zvezda
2.2 Ne vidi se lepo |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Hvala. Tesko se i golim okom vidi |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Nadam se da nije stetna imam isto jednu malu asterina zvezdu koja je stalno na prednjem staklu stomak joj je beo a sa druge strane je tamno zelen boje. Al ova je dosta veca ima neka 2cm a kamuflirana je dobro. |
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
|
Ima problema sa salinitetom! Kupio sam neki aquamedic polovak Igor mi je rekao da laze malo.
Prvo merenje vode po sianju u akvarijum 26c 21, to je bilo tako jedno vreme pa je salinitet poceo da opada. Dolivao sam otprilike 0. 5l dnevno obicno po nekih 200 250ml ujutru i uvuces. Voda je demineraliovana flasirana Demi voda, markirao sam nivo vode.
Merenje pre prve zamene je bilo 25c 20.
5l destilovane vode sam pomesao sa 200ml soli posle 4h mesanja 25c 23 posle 24h mesanja 25c 23. To mi e delovalo nekako mnogo velika razlika pa sam odasuo deo vode nasuo novu dok nisam dobio oko 1. 022 na 25c.
Usisao sam dno i istocio 5l vode dodao pesak i pusio da voda lagano kaplje iz flase u akvarijum.
Merenje sutradan 25c 1.020
Na kraju sam pustio da ispari jedan deo vode. Merenje juce 25c 1.021. Da li sad da dolivam vodu od 1. 021 dok ne dodjem do normalnog nivoa vode? Moram pod hitno da nabacim neki refraktometar I testove moze link ka nekim solidnim testovima |
|
|
|
|
|