Autor |
Poruka |
Dado87
Akvarista
Registrovan: 10 Okt 2017
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
interesuje me sta je ovo zeleno sto je stiglo sa kamenom na poslednje dve slike..kao neke biljke izgledaju ?da li to treba da ostavim ili da vadim napolje ? |
|
|
|
|
Andjelija
Akvarista
Registrovan: 29 Nov 2012
|
Za pocetak da ti pozelim srecu sa morskom akvaristikom!
Kao drugo, na samo par komentara mozes videti lepotu morske akvaristike i onoga sto te ceka! Par ljudi ti je dalo komentare, imaju lepe i uspesne akvarijume, a saveti opozitni!
Svetlo obavezno - nemoj svetlo, soli u akvarijumu - soli u posebnoj kofi, stavi bakterije - ne trebaju bakterije.... Zakljucak, mnogo razlicitih pristupa, stecenih praksom, tako da ces i ti vremenom naci svoj put...
Ja bih iz svog skromnog iskustva, a upravo eksperimentisem sa jednim pico reef -om (30l), podvukao sledece:
- obavezno dodaj kulturu bakterija! Misljenja sam da mnogo doprinosi stabilnosti i pomaze laksi start; Svakako ovo nije veliko ulaganje; Kamen ti je ziv, sto je super, ali isto tako Laki je spomenuo bitnu stvar, da i zivi kamen ponekada nije cist i cikliran da odmah da stabilnost sistemu....
- Ukoliko mozes da nabavis neki veliki vec oformljen mekani koral, tipa sarcophyton, ubaci ga... Pomoci ce kod izvlacenja nutritijenata iz vode, i spreciti nezeljne posledice u pocetku, tipa alge... Ali bitno je da je koral vec dovooljno velik i jak, ne frag kome treba vreme da poraste...
- ne zuri... Koliko god to u pocetku bilo tesko, trpanjem svakojakih korala i riba u startu otezavas sebi, jer je jako tesko, narocito na malom sistemu sve uskladiti i odrzati... Pokusaj da nadjes neki balans, postoje divni mekani i lps korali koji mogu da istrpe svasta...
Jos jednom srecno! |
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
hvala Andjelija na savetu...i mislio sam da dodam bakterije...dodacu ih danas..svetlo isto tako..neki pale neki ne..ja sam ga danas upalio.sto se tice ubacivanja riba...to ne planiram jos...vremena bas imam i mogu da cekam |
|
|
|
|
No 1
Akvarista
Registrovan: 17 Avg 2009
|
Dado87 :: |
interesuje me sta je ovo zeleno sto je stiglo sa kamenom na poslednje dve slike..kao neke biljke izgledaju ?da li to treba da ostavim ili da vadim napolje ? |
Halimeda (Halimeda sp.), alga. Neka je , ali nemoj dozvoliti da ti se preterano umnoži jel izvlači Ca iz vode. |
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
pa zar je moguce da sa kamenom i alge dolaze...to je kao gratis salim se...ubacene bakterije danas pa cekamo...svetlo u fulu...12 sati od danas |
|
|
|
|
Baia
Akvarista
Registrovan: 18 Apr 2010
|
Laki :: |
imas dosta sajtova koji prodaju opremu i sve pride bas iz nemacke cak sa besplatnom postarinom po cenama koje su jedne od najpristupacnijih u evropi.
Poslacu ti link sajta koji ja koristim a koji je iz nemacke, tj napopularniji sa ubedljivo najboljim cenama.
Inace ja zivim u Austriji. |
Ako bi mogao link ka tom sajtu i za mene da pogledam malo sta ima, hvala! |
|
|
|
|
|