Autor |
Poruka |
Dado87
Akvarista
Registrovan: 10 Okt 2017
|
Poz svim clanovima. Imam nekoliko pitanja na koja vi svi iskusniji of mene imate odgovor
Akvarijum 40x40x40
Grejac 75w
Hang on filter 350l/h
Wave maker 2500l/h
Rasveta bloomwin 165w dimmable full
Spektar 2 kanala..plavi i beli sa crvenom i zelenom
Zivi kamen treba da stigne kad osolim vodu
Oko 6kg
S obzirom da sa morskim nisam radio interesuje me kako da pocnem cikliranje |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Serene Sky
Akvarista
Registrovan: 13 Nov 2013
|
Staviš kamen sipaš vodu i čekaš. Ako neko ima da ti da vodu iz svog akvarijuma još bolje.
Da li si već poručio ili nabavio rasvetu? |
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
Rasveta danas stigla..radi kao zmaj moze stadion da osvetli 😀
Ali naravno radice na 45 % svaki kanal
Nego ok sipacu destilovanu 60lit,staviti so ..uzeo sam red sea coral pro..mislim da ide 2 kile na tu litrazu
Kamen jos nisam uzeo..ovih dana .
Da li mogu odma i podlogu..imam 2kg bora sand
Sipam vodu..solim..palim cirkulacionu ?pesak ne smeta ? |
|
|
|
|
Laki
Urednik
Registrovan: 14 Jan 2014
|
Pozdrav i dobro nam dosao.
Pesak ubacujes kad i kamenje.Ako je pesak suv tj nije live sand obavezno ga dobro isperi pre unosenja.
Kod nas niko ne leci kamen ,mozes a ne moras,sve je na tebi(ja licno lecim kako ziv tako i suv).
Ubacis sve u akvarijum(vodu pesak kamen),i krenes cikliranje,bilo bi dobro da dodas neku bakterokulturu(moze a i ne mora).
Nakon toga krece cekanje.neko bi trebao da ti testira vodu cisto da znas kad je gotovo cikliranje,mada i to mnogi ne rade.
Ja svakom pocetniku uz obaveznu opremu preorucujem i osnovne testove.
Ja sam uvek ciklirao u totalnom mraku prvih par nedelja ili krenuo sa par sati dnevno fotoperiod na 10% pa svake nedelja povecavao za po sat fotoperiod.
ima dosta tema na forumu koje bi mogle biti od koristi,pa u dokolici cekanja ne budi lenj te iscitaj malo forum.
Sve najbolje ti zellim.
p.s.
Nikako ne soli direktno u akvarijumu,tim pre ako si vec ubacio kamen,jer u koliko napravis gresku te drasticno promasis zeljeni salinitet poubijaces sve koristno sto je doslo sa kamenom!!! |
Poslednji izmenio Laki dana Uto Okt 10, 2017 8:48 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
Laki hvala na dobrodoslici..a bas tvojih poruka sam se najvise nacitao..sve mi se izmesalo..i dunav i jadran 😀
E dobro sto si rekao da ne solim direktno u akvarijumu..mada kazem stavicu dobro ispranu podlogu suvu..grejac..cirkulacionu i osoliti direktno..kamen za koji dan ulece
Kad sve postavim i ubacim kamen..slikam
Mada mozda i ubacim sliku dok budem solio |
|
|
|
|
No 1
Akvarista
Registrovan: 17 Avg 2009
|
Dobrodosao u morske vode.Ne znamo odakle si .Ako ti je potrebna voda možes da je dobijes za startovanje akvarijuma, barem pola da napravis i pola da dobijes, nije problem.
Jedna stvar koji mnogi kasnije prenebegavaju je i merenje salaniteta. Znači , kupi odmah u startu salinomer. Obelezi gornji nivo vode trakom. Kada voda isparava dolivaj vodu do predhodnog nivoa, koji je obelezen. Uvek dolivas isparelu vodu, pa tek onda odlivas i dolivas priprempljenu slanu. Odmah u startu ubaci živi kamen i pesak, poželjno bakterije pa nek se ciklira... Kao test kasnije možes da priviknes na slanu vodu neku moli slatkovodnu. Tako da ima dosta toga, pitaj slobodno i čitaj, dosta toga je napisano. |
|
|
|
|
Nikolac
Akvarista
Registrovan: 08 Apr 2014
|
Malo me iznenadjuje izbor rasvete za ovaj relativno mali nano akvarijum. Mozda imas u planu da brzo predjes na veci pa si zato uzeo, izvinjavam se ako je to slicaj. Inace na tu velicinu ova rasveta je zestok overkill. Na tu velicinu akvarijuma, sa tom rasvetom, mozes da teras najzahtevnije sps korale na 15%. Ne preporucujem da ides vise od toga. Imaju mnogo ostar ugao i daju na 100% i do 1700 PAR! To spaljuje sve zivo, tebi ce u pocetku trebati ne vise od 200 PAR, a posto se ne pale na 1% snage ne bi trebao preko 20% nikako, iako ti mozda pod okom ne deluje strasno. Oko ima gadnu naviku da se navikava na jako svetlo prilicno brzo. Korali ne.
Inace samo pise 160W, inace trose 120 max, ali sa socivima od 90 stepeni pale sve sto stavis pod njih. |
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
hvala na savetima puno mi znaci svaki odgovor nisam u srbiji u nemackoj sam..i ovde sam relativno nov
sto se tice opreme sve sam uzeo na amazonu i stvarno nisam zalio.za salinitet sam uzeo onaj refraktometar kao teleskop..malo se glupo izrazavam ne zamerite
rasvetu nisam nasao povoljno za ovu velicinu pa mi se vise isplatilo da uzmem ovu jacu koja moze da se podesava,pali se na 15%..tako da ako ovo krene kako treba lako prelazimo u veci
jos samo kamen..ali to hocu da odem licno da kupim da biram sta mi odgovara i da ne stoji dugo van vode...samo to mi je skuplja opcija..oko 19e kg |
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
|
|
|
Laki
Urednik
Registrovan: 14 Jan 2014
|
Mnogo je skup taj kamen od 19e po kilu(neki prosek premium kvaliteta zivog kamena je oko 14e).Ako zivis u nemackoj imas privilegiju da kupujes po mozda najpristupacnijim cenama u evropi sto se morske akvaristike tice.
Moje je misljenje da si se i sa lampom zaleteo.Pretpostavljam da si je preko sto eura platio,a vec za neki euro vise mogao si da pronadjes polovnu na oglasima koja je stara 6 meseci do godinu dana zvucnih imena proizvodjaca.
neznam gde zivis u Nemackoj,nije ni bitno,ali imas dosta sajtova koji prodaju opremu i sve pride bas iz nemacke cak sa besplatnom postarinom po cenama koje su jedne od najpristupacnijih u evropi.
Poslacu ti link sajta koji ja koristim a koji je iz nemacke, tj napopularniji sa ubedljivo najboljim cenama.
Inace ja zivim u Austriji. |
|
|
|
|
Dado87
Akvarista
|
Laki hvala za sajt.
Pogledacu posle sta imaju kad zavrsim sa poslom..nego reci mi zasto mislis da sam se zaleteo..rasveta nije dobra ili ?
Inace nova je 100e..ja sam platio 60 koriscenu malo |
|
|
|
|
|