Autor |
Poruka |
mboban
Akvarista
Registrovan: 13 Mar 2016
|
Tidal имам више од годину дана, овај примерак што је код мене је прилично тих, односно пумпе стримови преливи (морски) на осталим акваријумима су много бучније/и тако да се он готово не чује... |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Aleksandar193
Registrovan: 23 Feb 2023
|
Pozdrav, evo opet mene. Jos jednom hvala na svim odgovorima. Ali sam dosta neodlucan oko filtracije. Tidal mi se mnogo dopada ali, uvek neko ali, sredstva su presudna stvar. Tj. razmisljanje da li mi je on bas neophodan. Sada se razmisljam mozda oko unutrasnjeg. Kazu sigurniji su, nema curenja, citam da nema stvaranje buke, itd. E sada ako moze neki predlog za unutrasnji filter, koji moze da se popuni sa filtracionim materijalima, akvarijum je 63 litara? Mozda za pocetak da uzmem unutrasnji pa kada se stabilizujem u akvaristici da se nadogradi? Ili je bas bolje uzeti neki skuplji? Pitanja i razmisljanja milion.
Hvala |
|
|
|
|
Aleksandar193
|
I jos pitanje, da li su bucniji unutrasnji filteri (koji se kace na staklo) ili hang on? |
|
|
|
|
Rooster
Akvarista
Registrovan: 15 Mar 2021
|
Unutrasnji filter se ne cuje,medjutim,mislim da je akvarijum mali za neki veci unutrasnji filter,ovi klasicni ne vrse posao,jer imaju vrlo malo mesta za filter masu.U opciji moze da bude i Atman Hf-0600.Cenovno je jako prihvatljiv,i uz nadogradnju filter mase vrsi jako bolji posao od unutrasnjeg.Ja sam ga koristio na nekih 50+ litara,i bio sam zadovoljan.Mislim da kao i vecina hang on filtera onaj plasticni poklopac ume malo da vibrira kada se ne namesti lepo u mikro milimetar,ili mu treba da se oteza malo necim zalepljenim iznutra,ali da se to srediti vrlo lako. |
|
|
|
|
Vladimir95
Akvarista
Registrovan: 20 Jun 2012
|
Filtracija ti je mozda i najbitnija stvar u akvarijumu, nemoj da uzimas nesto sto ces vrlo brzo zameniti i samo bacati pare. Spoljasnji filter mozes napraviti za smesne pare a mozda i za dzabe od otpada stakla, tu ti posle treba filter materijal i pumpa i imaces bolju filtraciju od bilo koje, druga opcija ukoliko hoces "gotov" proizvod je po meni kanister filter koji mozes naci za te pare koje bi dao na taj hang on a po meni je uvek bolja opcija kanister. Naravno, u svim tim opcijama nisi 100% siguran ali ako sve odradis kako treba, nemas mnogo brige uz redovno odrzavanje.
Kanister filter EHEIM classic 150 EX - Ovo ti je kanister filter za nekih 8000 dinara, dajem samo primer... |
|
|
|
|
dk
Akvarista
Registrovan: 13 Sep 2019
|
Bio sam u slicnoj situaciji, akvarijum je slicnih dimenzija. Dodao sam spoljni trokomorni filter sa dve ulazne i jednom izlaznom cevi vecih promera i mislim da je to bio odlican izbor. Ako ti dodatnih 12cm sa zadnje strane akvarijuma ne predstavlja problem, spoljasnji filter ti je najbolji izbor.
Cena filtera je bila 2000 za staklo, 1200 za pumpu (500L/h), 2000 za siporax, nesto sitno za sundjere i vatu.
Prednost spoljasnjeg filtera u odnosu na unutrasnji ili hang on je sto stane mnogo vise filter materijala i u akvarijumu bude vise prostora, jer se oprema prebacuje u filter. Takodje moze da sluzi da se odvoje problematicne ribe, mladi ili pelceri biljaka. |
|
|
|
|
Aleksandar193
|
Ja sam još uvek u dvoumljenju. Možda bih se i opredelio za spoljašnji ali je napravljena komoda koja je dimenzija kao dno akvarijuma, nemam prostor za dodavanje spoljašnjeg. Verovatno je to odlična opcija alisam ograničen sa prostorom.
E sad, dvoumim se izmedju Atman hf0600 i Tidal 55. Prvi je dosta povoljniji, ipak i cena ima presudnu ulogu. Mada me kod Atmana plasi nestanak struje kada nema nikoga u stanu, da li ce se pokrenuti, da li ce da crkne itd. A koliko sam video može da se nadogradi filtracionim materijalom. Ali Tidal je dosta skuplji ali je laksi za čišćenje, izvadi se pregrada gde se stavlja filtracioni materijal. Pumpa je u akvarijumu i kazu da se lepo ponaša kada nestane struje i ponovo dodje.
Dilema je prisutna. |
|
|
|
|
nikola791
Akvarista
Registrovan: 07 Apr 2021
|
Krovni filter je stvoren za ove siruacije imas ga u gupi pet shopu u zemunu a i imaju sajt ako nisi u bg odlicni su krocni filteri dosta prostora za materijal i dobra filtracine i dosta su jaki dosta vode prodje za sat |
|
|
|
|
|
|