Ja sam pre godinu i po dana uzeo Juwel Primo 70 detetu i od tada se rodila velika ljubav prema vodenom svetu.Kada sam uzimao nisam znao nista o akvaristici, i uzeo sam Juwel zbog njihovog sistema "sipaj i ukljuci". Sada nakon nekog svog skromnog iskustva smatram da nisam pogresio i da je Juwel zaista dobar akvarijum.
Moj glas ide opciji broj 2 ( prelazak na vecu litrazu ), posto cim bude uslova i mogucnosti uzimamo neki iz Rio serije.
Pozdrav svima
Najbolji akvarijumi u Evropi su JUWEL, EHEIM ,Aqua-Stabil EffectLine,AQUATLANTIS . Sto se tice nano akvarijuma to su FUVAL , EHEIM , DENNERLE I JUWEL(nazalost samo sa jednom litrazom ). To je tako i nema rasprave, cena govori sve , trziste diktira cenu. Nema hejta svaki iole ozbiljniji akvarista ima neki od tih akvarijuma . to ne znaci da nema lepih akvarijuma u diy varijanti . ja sam licno pristalica skupljih Nemackih frabickih akvarijuma ,dobijes najbolje imam JUWEL a planiram da uzmem i po meni najlepsi fabricki akvarijum a to je EHEIM proxima 325. kad vec mogu da biram uvek bi pre uzeo mercedesa audi ili bmw u odnosu na peugeota kia ili mazdu
Najbolji akvarijumi u Evropi su Red Sea Reefer serija. Ako je juwel mercedes, ovo je ferari. Juwel je pravljen od najtanjeg i najobicnijeg moguceg stakla, hauba je uradjena od jeftine plastike dok je komoda od najjeftinije i najtanje iverice koja postoji. Forma ideale je stilski namestaj za juwel komodu. Cena je jaka ali daleko od toga da neko mora da bude starleta da sebi priusti juwel. Kakve sve gluposti moze covek da procita ovde na forumu, to je neverovatno.
Najbolji akvarijumi u Evropi su Red Sea Reefer serija. Ako je juwel mercedes, ovo je ferari. Juwel je pravljen od najtanjeg i najobicnijeg moguceg stakla, hauba je uradjena od jeftine plastike dok je komoda od najjeftinije i najtanje iverice koja postoji. Forma ideale je stilski namestaj za juwel komodu. Cena je jaka ali daleko od toga da neko mora da bude starleta da sebi priusti juwel. Kakve sve gluposti moze covek da procita ovde na forumu, to je neverovatno.[/quote]
Juwel je Dacia u odnosu na Red Sea. Što se tiče debljine stakla i iverice mozda ne treba deblja... zaista kod nas ljudi prave od 10tke akvarijum 160l i stavljaju ga na postolje od čelika oblozeno 2cm debelom ivericom, čisto ludilo.
Juwel oprema je sranje. Neonke su najgore. Al sve stiže u paketu obično, traje a izgleda lepo i skupo.
srdjan R Akvarista
Registrovan: 24 Nov 2012
Nikolac i Peku, kakve vi akvarijume imate? Neki diy od 20-ak litara sa stonom lampom kao osvetljenjem i grejacem pa mislite da ste posisali svu pamet ovog sveta? Manite se ljudi, pljuvanjem nista necete postici a komplexe nize vrednosti i frustracije lecite negde drugo a ne na forumima. Svako kupuje ili pravi akvarijume po svom ukusu i mogucnostima, fabricki ili diy, svejedno, bitno da uzivamo u svom hobiju...
Poslednji izmenio srdjan R dana Ned Jan 28, 2018 3:59 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
To da li treba deblji materijal ili ne je vec stvar za malo strucniju diskusiju. Poredjenja radi Red sea 170 koristi 10mm ultra clear staklo dok juwel 180 koristi 6 mm obicno float staklo. Juwel za postolje koristi obicnu i tanku ivericu dok je postolje kod red sea zasticeno epoxijem i predvidjeno da trpi vodu i vlagu. Juwel koristi tanje i jefrinije materijale ne zato sto nema potrebe za debljim i kvalitetnijim nego zato sto je jetinije. Sto se estetike tice to je vec individualno, ali juwel izgleda kao TV iz 80. godina dok red sea modeli izgledaju vrlo elegantno i moderno. A i od ovoga ima bolje i skuplje. Juwel je brend za siromasno trziste, nema govora o premium kvalitetu.
Nikolac i Peku, kakve vi akvarijume imate? Neki diy od 20-ak litara sa stonom lampom kao osvetljenjem i grejacem pa mislite da ste posisali svu pamet ovog sveta? Manite se ljudi, pljuvanjem nista necete postici a komplexe nize vrednosti i frustracije lecite negde drugo a ne na forumima. Svako kupuje ili pravi akvarijume po svom ukusu i mogucnostima, fabricki ili diy, svejedno, bitno da uzivamo u svom hobiju...
Inat je najgori zanat, no ovde na forumu taj zanat je u procvatu, zašto .... ?
Inače SrdjanR je apsolutno u pravu , zar smo tu da se svađamo,vređamo ili jedni druge uvažavamo i pomažemo se
pre svega savetom i iskustvom u akvaristici ? Pitam se samo kad komentarišemo povodom nekog komentara
da li bi to isto i takvim rečima rekli da smo licem u lice? da smo u kući dotičnog ,kom dajemo savet ? ili on kod nas ?
Normalnom je odgovor NE ,onda zašto bi ovde bilo drugačije ?
Ajde Oldwolf objasni nam za sta je to konkretno u pravu? Ocemo da analiziramo od pocetka sta je sve receno?
Ajde. Receno je da juwel kupuju ljudi koji su lako dosli do para, starlete, biznismeni, politicari, citaj sljam! Ako to nisu gluposti onda ne znam sta jesu. To nismo rekli ni ja ni Peku ali smo zato prozvani ovde. Ja ne vidim da smo mi bilo koga prozivali ili vredjali. Nasi komentari su bili diskusija na temu kvaliteta juwel akvarijuma. Ja se izvinjavam, da li je greh napisati da je juwel sra*** ako tako mislimo?
Kompleksasi koji imaju 20L akvarijume... Hmmm, necu sad o tome, ko prati forum zna sta drzimo, i tesko da su to bas akvarijumi sa stonim lampama. Ja ne vidim da je ovde iko trazio savet nego da ljudi ulecu djonom i iznose stav i to na nacin ,, ja da kazem sta mislim a vi kako ocete".
To nismo rekli ni ja ni Peku ali smo zato prozvani ovde. Ja ne vidim da smo mi bilo koga prozivali ili vredjali. Nasi komentari su bili diskusija na temu kvaliteta juwel akvarijuma. Ja se izvinjavam, da li je greh napisati da je juwel sra*** ako tako mislimo?
Ja nisam nikoga na forumu prozvao, niti vređao. To što sam rekao da je Srđan u pravu se pre svega odnosi
na kulturu govora i ponašanja ,jer delim mišljenje da svako ima ono što mu mogućnosti dozvoljavaju.
To što neko ima 400,500L vode u sobi (u komadu) nebi trebalo da mu daje pravo da koristi pogrdan govor na forumu,(mada koliko vidim nema ko ni da mu zabrani),kada su u pitanju akvarijumu lošijeg kvaliteta, a većina
ozbiljnih akvarista zna šta je kvalitet a šta ne.
Inače ,nemaš razloga da burno reaguješ na moj malopređašnji komentar ,osim ako ne nalaziš sebe u toj priči,
a uveren sam da se ne nalaziš u tome (to kažem jer pratim tvoje komentare i postove). Pozdrav !
Blue Urednik
Registrovan: 21 Jul 2009
Nemojmo da oštrimo koplja, molim vas za toleranciju.
Ljudi različito reaguju na nešto što im deluje nemoguće/neistinito/nekorektno/..., ali komunikacija uvek mora biti s' poštovanjem i na korektnom nivou, kako na forumu, tako i u stvarnom životu. Na forumu je ljudima lakše da nekoga 'otkače', između ostalog i zato što nema ličnog kontakta, uživo nikada ne bi smo rekli jedni drugima tako nešto ili tim tonom. I sam taj 'ton' je na forumu nekada teško protumačiti, dovoljan je i jedan zarez da promeni kontekst.
Moje mišljenje se slaže sa kolegama Nikolac i Peku, u tehničkom delu, a podržavam i sve što kaže oldwolf vezano za komunikaciju među ljudima, tako da možemo negde da popijemo kafu i prodiskutujemo o čemu god.
Psovka je opšteprihvaćen način za efilasnu komunikaciju ako ne vredja učesnike komunukacije. Tako da umesto da pišem objašnjenja šta čemu fali, kako i koje obične neonke juwel prodaje kao akvarijumske, ja sam napisao ukratko "sranje" a drugi učesnici diskusije da su bilo zainteresovani za moju procenu kvaliteta u odnosu na cenu bi postavili pitanje kako sam došao do tog zaključka ili bi ga jednostavno opovrgli.
Al da si naposao nešto bilo šta vezano za temu mogao bih da razumem. Sve što si uspeo da uradiš je da nesvesno uvrediš i prozoveš jednog člana koji je u ovom hobiju sigurno daleko iskusniji i ispešniji od tebe. Za tebe je on
Da li je 20l kofa ili 2000l je totalno nebitno bitno je da sistem traje godinama i da li si za to vreme ista naučio i shvatio ili si kao june gledo u šarene ribice i bacao hranu.
Ova tema se bas lepo pretvorila u diskusiju punu uvreda i omalovazavanja, ali na ovu Pekuovu malogradjanstinu ne zelim da reagujem. Jednostavno tema je bila zasto ljudi kupuju pa prodaju Juwel akvarijume i ja sam pokusao da dam odgovor sa moje tacke gledista kao neko ko je postavio oglas o prodaji akvarijuma. I naravno kao u svakoj prici pojavi se neki primitivac i pokusa da zametne kavgu, mozda zato sto je u pravom zivotu obicna gnjida koja nikoga ne sme da pogleda u oci a kamoli da mu se suprotstavi...