Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Pomoć oko prvog akvarijuma - apsolutni početnik Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Igor1980
Akvarista

Registrovan: 20 Feb 2015

PorukaPoslao: Sre Sep 02, 2015 8:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

mozda je oftopic ali da prokomentarisem . mislim da nije najbolje resenje da je vata na vrhu . po meni je bolje da je na vrhu sundjer koji moze da se usisa ili izvadi i opere prilikom zamene vode ... moze i vata ali teze.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Sre Sep 02, 2015 8:45 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

Milan.B
Akvarista

Registrovan: 07 Avg 2015

PorukaPoslao: Čet Sep 03, 2015 12:38 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kod vecine ljudi sam video da je vata na vrhy ali cini mi se kao dobra ideja da stavim sundjer na vrh, sta drugi kazu?

Inace, niko mi nije odgovorio da li ce mi ribice preziveti u tegli, idem da spavam, sta im Bog da...
io
Akvarista

Registrovan: 26 Sep 2013

PorukaPoslao: Čet Sep 03, 2015 12:58 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pa, ispirao vatu il sudjer iz prvog sloja dodje na isto, moze biti bilo gde kad ionako imas vise slojeva u filteru kojecega... stavis kako je tebi lakse.

prezivece ti ribice u tegli dan-dva, samo gledaj da ne budu na suncu da se ne skuvaju.... i ako ih budes hranio usisaj im ostatke hrane jer se u tegli za 1 dan sve usmrdi. metni ih u neku 'ladovinu dok ne uzmes kotilicu, jer u kotilici ce im biti prijatnije svakako. il nabavi povrsinsku travu da se mali skrivaju. a mogu da budu i u filteru, nije valjda i u filteru toliko muljevito .

bice da ti nesto iz akva pusta boju, pa ne mogu se te ribice "iznuzditi" da bude braon toliko, za tako kratko vreme . pri tome su to male ribice, nisu velike ko odrasli oskar 30 cm pa da mogu toliko da se nas**u.... mozda boju pusta panj, mozda podloga (bese imas zemlju ispod crnog sloja?), vremenom, za par meseci ce se to iscistiti, trebalo bi to jest ako je to u pitanju. najcesce bude panj krivac , al tako mora dok se samo ne iscisti.
HORUS
Koristan akvarista

Opomene: 2
Registrovan: 21 Avg 2012

PorukaPoslao: Čet Sep 03, 2015 10:08 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nije isto. Ako ti je sunđer na mestu gde ti dolazi prljava voda možeš da ga opereš i vratiš. Kada se vata zaprlja možeš samo da je zameniš novom. Ja praktikujem da masa za grubu filtraciju bude prvi na udaru gde dolazi prljava voda. Ja čak volim da tu stavim novi đak od krompira. On lepo prikupi najpljaviji deo. Izvadiš ga, lepo opereš, i vratiš u filter.
nesa69
Urednik
Urednik

Registrovan: 01 Feb 2013

PorukaPoslao: Čet Sep 03, 2015 1:35 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image

Ovo je tvoj filter gore sa neke od prethodnih stranica.

Kod mene je ovako naprimer: dole red kugli, pa tri sloja tog plavog krupnijeg sunđera od 5 cm debljine (biološki), pa duplo fasadna sitnija mrežica, pa perlon vata jedno 3 cm debljine, pa opet duplo fasadna mrežica i gore još jedan taj krupniji sunđer od 5 cm.
Sad moja filozofija je sledeća, ne kažem da je dobra:
Taj gornji sunđer skuplja najkrupniju prljavštinu i kad menjam vodu ga operem pod jakim mlazom iz česme, tuša a bogami i creva Smile
Perlon vatu kupujem na balu u radnjama koje prodaju meblove i ostale materijale za nameštaj, tapetarske se valjda kaže. Vatu bacam, ne perem, pravac kanta i stavljam novu kod svake zamene vode. Za oko 500 dinara napuniš pola ormana sa vatom i traje ti bar pola godine (bar meni na tri akvarijuma).
Smisao duple fasadne mrežice je da spreči vatu da ulazi u sunđer i ništa više, takođe properem pod česmom.

Ostalo ispod toga perem u akvarijumskoj vodi samo ako nivo u komori sa pumpom padne za bar 5-6 cm u odnosu na ostale komore. Oprao sam ukupno jednom i to više reda radi.
Taj plavi sunđer sitnije granulacije mi se nije dopao i ne koristim ga, sve sitno pokupi vata i baci se sa njom. Keramiku takođe ne volim, jer mislim da jako brzo izgubi svoju funkciju.
Vata i treba da ti bude braon i prljava jer to znači da radi posao. U startovanju je uvek prljavija zbog zezanja sa cvećem, podizanja prašine itd... Kasnije zavisi i od broja riba, veličine riba, količine hrane ...
Što se tiče bojenja vode od drveta, ja to volim i mislim da je korisno u akvarijumu. Ako ne voliš, onda aktivni ugalj ili denitratnu smolu u filter.
Vremenom će samo od sebe bojenje vode od drveta da postane neprimetno.

Uglavnom svako ima neki svoj najbolji način, u principu je sve to dosta slično.
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Pet Sep 04, 2015 12:09 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Hvala na savetima, malo sam izmenio filter masu, trenutno stanje
- Tamno plavi sundjer
- Perlon vata
- Plavi sundjer
- Keramika
- Svetlo plavi sundjer
- Biokugle

Videcemo kako ce se pokazati...

A malci su preziveli, na'vatao sam ih jos iz filtera i ubaceni su u mrestilicu:
Image
jovica
Urednik
Urednik

Registrovan: 13 Maj 2012

PorukaPoslao: Sub Sep 05, 2015 8:09 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Svako od nas ima svoj neki nacin slaganja filter mase. Zavisi kako je kome zgodnije. U principu, peres samo prvi sloj, kao sto ti je gore napisao kolega nesa. Meni je u pocetku bila perlon vata, pa kad su pocele male ribe i kozice koje zavrse u filter da se uplicu u vatu, ja sam za prvi sloj stavio plavi bio sundjer. Ispod je odmah sloj vate, pa opet sundjeri, keramika u dzaku za krompir, i bio kugle na dnu. Perem samo prvi sundjer i vatu. Ostalo ne pipam. Operem u vodi koju vadim pri zameni ceo filter materijal 2x godisnje. Blago naravno, bez nekog prevelikog trljanja.
Milan013
Akvarista

Registrovan: 18 Jul 2014

PorukaPoslao: Sre Sep 09, 2015 3:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ima li nekog update-a? Smile
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Sep 20, 2015 4:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Otkad sam zamenio mesta sundjeru i vati mnogo je bolje i lakse za odrzavanje...
Ali imam neki cudan problem u filteru... Nesto belo po zidovima filtera... Lako se skida i onda onako pliva po filteru kao neka bela "tkanina", jako tanak sloj necega belog i to tako pliva po filteru, ne znam kako to da opisem... A kada sam menjao vodu i uzeo maramicu da skinem to belo dok nema vode u tom delu filtera, maramica je postala braon od svega toga... Ljigavo, odvratno... Evo slika (necu u img tag da nekome ne zgadim Very Happy ) http://www.dodaj.rs/f/3x/m9/4a.....145137.jpg
A inace u filteru izgleda belo
Image
Dakle to belo sa druge slike kada se pokupi maramicom bude braon... Shocked

Inace ribice su sve zive, malci su na broju, mislim da medju ovim malim ksifo ima i jedna zuta moli, pojma nemam kada se omrestila, verovatno su se ona i ksifo u isti dan omrestile pa sam ih sve zajedno ubacio u mrestilicu ali cudi me otkud samo jedna mala moli...

Ovom priliko se zahvaljujem Bojanu koji mi je donirao visak biljaka iz svog akvarijuma... Koje su biljke u pitanju - ne znam, ali hvala mu... Very Happy

Image
Image
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Sep 20, 2015 4:20 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

P.S.

Primetio sam to belo i u jednoj pukotini na panju:
Image
nesa69
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Ned Sep 20, 2015 4:32 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Plesan ili kako se već kaže je to na panju, nahvatalo se i u filteru. Ancistrusi ti najbolje reše održavanje drveta.
Ne može akvarijum baš da bude apoteka, a filter i služi da pokupi prljavštinu u njega. Tako da se u njemu i sve to raspada, trune itd... i hrani bakterije.
Ništa za brigu, još je mlad akavarijum.
kaplarm
Akvarista

Registrovan: 05 Jul 2010

PorukaPoslao: Ned Sep 20, 2015 11:01 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nema vece poslastice za ancistruse od ove plesni.
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Pet Sep 25, 2015 11:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ali ovo se nalazi u filteru, tamo nema ancistrusa... Da ih ubacim u filter da pogrickaju to? Very Happy

Ne moze ancistrus da se uvuce u tu pukotinu u drvetu, to jedino nekim nozicem da izvucem iz te pukotine...
nesa69
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Sub Sep 26, 2015 12:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Može mali ancistrus to u drvetu dok kažeš keks, ima da ti sija drvo a on će da napreduje ko blesav od gomile hrane Smile
Budi malo strpljiv dok se ne stabilizuje akvarijum, cikliranje mesec dana, pa drugi mesec raspad sistema sa ribama i tu te hvata panika pa sve polao dođe na svoje mesto.
Da se razumemo odmah, dosta stvari i ti moraš da odradiš.
jovica
Urednik
Urednik

Registrovan: 13 Maj 2012

PorukaPoslao: Sub Sep 26, 2015 6:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Strpljenje je kljuc uspeha.... sto vise strpljenja na pocetku, to manje boli glava kasnije! Laughing
Sto se tice filtera, kod mene je u talozniku i u zadnjoj komori ubacen po kameni rasprsivac, da talasa povrsinu vode u filteru, i tako razbija onu ruznu skramu, koja se talozi tako na staklu pri povrsini kad miruje povrsina vode kao kod tebe...

Poslednji izmenio jovica dana Sub Sep 26, 2015 7:00 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Formiranje akvarijuma Sp@L3 Početak u akvaristici 3 Sre Jun 05, 2024 10:02 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa jednim grijacem grijati dva a... Luka2907 Grejanje i hladjenje 1 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa 1 grijacem grijati 2 akvarijuma Luka2907 Grejanje i hladjenje 0 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 200 litara - početnik od nule :D sloboradov Akvarijumi 25 Uto Maj 02, 2023 1:46 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker