Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Pomoć oko prvog akvarijuma - apsolutni početnik Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Milan.B
Akvarista

Registrovan: 07 Avg 2015

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 2:34 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ne znam, verovatno ću unutrašnji trokomorni filter...

I sad sam tek shvatio da je taj sto svega 40cm visine, opet menjam plan, kupiću nesto veće. Obavestiću vas kada kupim, neću više ništa unapred. Very Happy

Samo ako bi neko mogao da mi napiše da li je ovaj gore proračun za odnos filter:akvarijum u redu?
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 2:34 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

nesa69
Urednik
Urednik

Registrovan: 01 Feb 2013

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 3:11 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Na to sam i mislio Smile Mišljenja su podeljena, neko daje prednost kanisteru, neko staklenima sa pregradama.
Nekom je lakše ovo, nekom ono ...

Moj predlog je da ideš na postojeću policu i kupiš neki kanister kao čovek.

Primer akvarijuma koji ima sad oko godinu dana kod mene:
Slikao sam digitronom Smile Ovo je akvarijum 80x35 osnova i 40 visina vode, ukupno 50 visine zbog poklopca i svetla. Ima unutrašnji trokomorni sa zazorom, 40x10x40, ona zakošena strana je taložnik sa grejačem i tu je zazor. Negde 15x10 su katete (sam računaj hipotenuzu), pumpa je u 10x10 i materijal je u 15x10.
Filter sam oprao dosada jedom, mada više reda radi. Ima oko 50 riba u njemu. Znači naseljeno pošteno i hrani se dobro. Ovaj je kupljen povoljno polovan takav kakav je. Jedino što bi menjao kod njega je da je zazor malo širi (ima možda 1 mm, ja volim bar 3 mm), i da stoji levo a ne na sredini.
Image

Moje lično mišljenje je da pranje filtera i nije toliko veliki problem koliko je bitnije da je pumpa pristupačna za pranje, nju perem redovno na mesec-dva. Šta god izabereš i rešiš se ima da uživaš.
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 5:42 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako sam te dobro shvatio, taložnik ti je ovo levo sa kamenjem kao pozadina i u obliku trostrane prizme je? A filter masa ti je u ovom desnom delu što ima crnu pozadinu?
Ako je tako, to je onda negde oko 3 litre taložnik i 16 litara za filter masu? Znači 19 litara filter? I akvarijum 112 litara što daje odnos od ~17%?

Definitivno ne može ova polica koju sad imam jer sam shvatio da verovatno ne bi mogla da izdrži akvarijum zato što gornja ploča ne stoji na stranicama nego je između bočnih stranica što znači da se drži na 4 šrafa ili tako nečemu.

Možeš li mi slikati zazor da vidim otprilike kako bi trebalo da izgleda?

I ako neko može da mi objasni razliku izmedju Atman AT-302 i Atman AT-102?
kaplarm
Akvarista

Registrovan: 05 Jul 2010

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 5:47 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nisi dobro shvatio, celo to ozidano je trokomorni a ovaj deo gde je kosina je taloznik tj , prvi deo trokomornog filtera, drugi deo je sa filter masom i treci deo sa potopnom glavom tj preciscenom vodom. To crno sa desne strane je zadnja strana akvarijuma.
kaplarm
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 5:52 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image

Evo sve objasnjeno.
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 6:25 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Malo se lošije vidi na slici ta kosina, učinilo mi se kao da je sve to ozidano kosina ali sam našao temu od @nesa69 i našao sam sliku bez tog ozidanog i shvatio sam onda. Hvala.

Čekam još odgovor za pumpu i eventualno sliku zazora pa od sutra da počnem sa nabavkom police, pumpe, akvarijuma... Smile
nesa69
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 6:43 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Kaplarm objasnio Smile
Ne znam, nisam mnogo pazio na te odnose. Bilo mi je bitno da imam taložnik. Filter materijal najmanje koliko ima najveći kanister i komoru za pumpu da može komotno da stane vrećica sa denitratnom smolom ili tresetom.
U principu trokomorni dužine minimalno 40 cm i širine 12 cm ti radi posao.
Zazor je ovde oko 3 mm, zavučen sunđer oko 10 cm dužine po sredini zazora da bi više vuklo u filter sa dna i površine. Zazor se pravi tako što se to staklo filtera odmakne 1-3 mm od bočne ili koje već strane (teško se vidi tih 1-3 mm):
Image

Ne znam da ti kažem tačno koja je razlika između pumpi. Moja pretpostavka je da jedan tip ima regulaciju na samoj pumpi dok drugi ima regulaciju pomoću ventila na crevu izlaza iz pumpe. Nisam ništa našao na net-u. Valjda prodavci znaju ali to mogu tek sutra.

Poslednji izmenio nesa69 dana Ned Avg 09, 2015 6:45 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

Razlog izmene nesa69: ispravka
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 6:50 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sad sam opet zbunjen šta mu dodje filter sa zazorom Very Happy
Može neka skica kako izgledaju akvarijum i filter sa zazorom? Kuda tu dolazi voda iz akvarijuma u filter? Možda Vas malo mučim, izvinjavam Vam se, al' bolje to nego da nešto zeznem. Confused
nesa69
Urednik
Urednik

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 8:57 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Onaj crtež ti je kako izgleda raspored komora i sam filter.
Ako je filter van akvarijuma kao posebna celina, onda moraš da imaš prelivne cevi da bi doveo vodu u filter.
Ako isti taj filter lepiš unutar akvarijuma, onda ostaviš zazor kroz koji ulazi voda i time ti ne trebaju prelivne cevi.
Pogled od gore:
Image
Znače to onaj ko ti lepi akvarijum kako treba ako se rešiš za trokomorne filtere. Pošto si iz NS, lepo cimaj nekog i idi vidi uživo, ima gomila kolega i ovakve i onakve filtere i možda te razbune Smile
kaplarm
Akvarista

PorukaPoslao: Ned Avg 09, 2015 11:54 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Zazor ti je prostor ( 1-3mm) izmedju bocne ( ili zadnje ) strane akvarijuma i filtera, kroz taj zazor ili prostor ulazi voda u filter, tacnije u prvu komoru filtera itd itd..... Nesa69 ti je odlicno nacrtao, da bi ti bilo lakse crtez iz pticije perspektive .
Bojan
Vlasnik
Vlasnik

Registrovan: 25 Feb 2009

PorukaPoslao: Pon Avg 10, 2015 7:01 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Ako si slobodan i voljan dodji do mene pa cu ti pokazati uzivo kako to izgleda.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
Milan.B
Akvarista

PorukaPoslao: Pon Avg 10, 2015 9:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bio sam danas kod majstora koji treba da mi napravi akvarijum pa mi je predložio ideju koju sam sada prebacio u 3D model i uradio sam mere i proračune, eksportovao sam u 2D slike pa me zanima Vaše mišljenje Smile

Dakle, radi se o unutrašnjem filteru sa zazorom(tačnije dva zazora) koji je na zadnjoj strani akvarijuma ali nije celom dužinom i ima dva taložnika, dve komore za filter masu i pumpu u sredini, slede slike:

Image
Image

Zanima me Vaše mišljenje i takođe me zanima koliki otvor da stavim:
- iznad pregrade koja je između taložnika i komore za filter masu
- ispod pregrade koja je između komore za filter masu i komore za filter

Hvala Bojane na pozivu, video sam danas kod majstora kako sve to izgleda Smile
Milan013
Akvarista

Registrovan: 18 Jul 2014

PorukaPoslao: Pon Avg 10, 2015 9:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Vidi, ja sam covek koji je lud za simetrijom u dizajnu, ali ovde ti nije potrebna Smile

Ovo moze da bude jedan dobar 15-30-15 trokomorni filter sa sve tim trouglovima kao komorama. Zazor sa jedne strane.

I mozda da na tome odradis neku 3D pozadinu...

Mada, sto da ne, svakako ti je sa dva zazora bolje "uvlacenje" prljavstine u taloznik (tj. u dva taloznika).

Za ove dimenzije sto pitas, taloznik neka bude jedno 3-4 cm ispod nivoa vode. Prostor ispod ploce koja razdvaja filter masu i komoru pumpe stavi na 2cm (neko nek me ispravi, mislim da je to ok, taman lepo dodju bio-kugle a da ne mogu da se provuku) Smile
Igor1980
Akvarista

Registrovan: 20 Feb 2015

PorukaPoslao: Pon Avg 10, 2015 9:38 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ako vec radis tako nesto skoro celom duzinom onda bolje uradi celom duzinom petokomorni . ili bez kosina celom duzinom sa zazorima na krajevima .... te coskove i onako ne mozes ni za sta da iskoristis ...ako stavis tu biljke strujanje ce uvlaciti listove ....
Igor1980
Akvarista

Registrovan: 20 Feb 2015

PorukaPoslao: Pon Avg 10, 2015 9:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image
evo i skica na brzinu ako nisam bio dovoljno jasan
ps . izvinjavam se sto sam postovao dva posta za redom
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Formiranje akvarijuma Sp@L3 Početak u akvaristici 3 Sre Jun 05, 2024 10:02 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Potpuni početnik i moj prvi akvarijum Popac86 Početak u akvaristici 1 Čet Mar 07, 2024 9:37 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa jednim grijacem grijati dva a... Luka2907 Grejanje i hladjenje 1 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Kako sa 1 grijacem grijati 2 akvarijuma Luka2907 Grejanje i hladjenje 0 Uto Jan 09, 2024 10:53 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka 200 litara - početnik od nule :D sloboradov Akvarijumi 25 Uto Maj 02, 2023 1:46 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker