Autor |
Poruka |
Milan.B
Akvarista
Registrovan: 07 Avg 2015
|
Ne znam, verovatno ću unutrašnji trokomorni filter...
I sad sam tek shvatio da je taj sto svega 40cm visine, opet menjam plan, kupiću nesto veće. Obavestiću vas kada kupim, neću više ništa unapred.
Samo ako bi neko mogao da mi napiše da li je ovaj gore proračun za odnos filter:akvarijum u redu? |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
nesa69
Urednik

Registrovan: 01 Feb 2013
|
Na to sam i mislio Mišljenja su podeljena, neko daje prednost kanisteru, neko staklenima sa pregradama.
Nekom je lakše ovo, nekom ono ...
Moj predlog je da ideš na postojeću policu i kupiš neki kanister kao čovek.
Primer akvarijuma koji ima sad oko godinu dana kod mene:
Slikao sam digitronom Ovo je akvarijum 80x35 osnova i 40 visina vode, ukupno 50 visine zbog poklopca i svetla. Ima unutrašnji trokomorni sa zazorom, 40x10x40, ona zakošena strana je taložnik sa grejačem i tu je zazor. Negde 15x10 su katete (sam računaj hipotenuzu), pumpa je u 10x10 i materijal je u 15x10.
Filter sam oprao dosada jedom, mada više reda radi. Ima oko 50 riba u njemu. Znači naseljeno pošteno i hrani se dobro. Ovaj je kupljen povoljno polovan takav kakav je. Jedino što bi menjao kod njega je da je zazor malo širi (ima možda 1 mm, ja volim bar 3 mm), i da stoji levo a ne na sredini.
Moje lično mišljenje je da pranje filtera i nije toliko veliki problem koliko je bitnije da je pumpa pristupačna za pranje, nju perem redovno na mesec-dva. Šta god izabereš i rešiš se ima da uživaš. |
|
|
   |
 |
Milan.B
Akvarista
|
Ako sam te dobro shvatio, taložnik ti je ovo levo sa kamenjem kao pozadina i u obliku trostrane prizme je? A filter masa ti je u ovom desnom delu što ima crnu pozadinu?
Ako je tako, to je onda negde oko 3 litre taložnik i 16 litara za filter masu? Znači 19 litara filter? I akvarijum 112 litara što daje odnos od ~17%?
Definitivno ne može ova polica koju sad imam jer sam shvatio da verovatno ne bi mogla da izdrži akvarijum zato što gornja ploča ne stoji na stranicama nego je između bočnih stranica što znači da se drži na 4 šrafa ili tako nečemu.
Možeš li mi slikati zazor da vidim otprilike kako bi trebalo da izgleda?
I ako neko može da mi objasni razliku izmedju Atman AT-302 i Atman AT-102? |
|
|
   |
 |
kaplarm
Akvarista

Registrovan: 05 Jul 2010
|
Nisi dobro shvatio, celo to ozidano je trokomorni a ovaj deo gde je kosina je taloznik tj , prvi deo trokomornog filtera, drugi deo je sa filter masom i treci deo sa potopnom glavom tj preciscenom vodom. To crno sa desne strane je zadnja strana akvarijuma. |
|
|
   |
 |
kaplarm
Akvarista

|
Evo sve objasnjeno. |
|
|
   |
 |
Milan.B
Akvarista
|
Malo se lošije vidi na slici ta kosina, učinilo mi se kao da je sve to ozidano kosina ali sam našao temu od @nesa69 i našao sam sliku bez tog ozidanog i shvatio sam onda. Hvala.
Čekam još odgovor za pumpu i eventualno sliku zazora pa od sutra da počnem sa nabavkom police, pumpe, akvarijuma...  |
|
|
   |
 |
nesa69
Urednik

|
Kaplarm objasnio
Ne znam, nisam mnogo pazio na te odnose. Bilo mi je bitno da imam taložnik. Filter materijal najmanje koliko ima najveći kanister i komoru za pumpu da može komotno da stane vrećica sa denitratnom smolom ili tresetom.
U principu trokomorni dužine minimalno 40 cm i širine 12 cm ti radi posao.
Zazor je ovde oko 3 mm, zavučen sunđer oko 10 cm dužine po sredini zazora da bi više vuklo u filter sa dna i površine. Zazor se pravi tako što se to staklo filtera odmakne 1-3 mm od bočne ili koje već strane (teško se vidi tih 1-3 mm):
Ne znam da ti kažem tačno koja je razlika između pumpi. Moja pretpostavka je da jedan tip ima regulaciju na samoj pumpi dok drugi ima regulaciju pomoću ventila na crevu izlaza iz pumpe. Nisam ništa našao na net-u. Valjda prodavci znaju ali to mogu tek sutra. |
Poslednji izmenio nesa69 dana Ned Avg 09, 2015 6:45 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Razlog izmene nesa69: ispravka
|
|
   |
 |
Milan.B
Akvarista
|
Sad sam opet zbunjen šta mu dodje filter sa zazorom
Može neka skica kako izgledaju akvarijum i filter sa zazorom? Kuda tu dolazi voda iz akvarijuma u filter? Možda Vas malo mučim, izvinjavam Vam se, al' bolje to nego da nešto zeznem.  |
|
|
   |
 |
nesa69
Urednik

|
Onaj crtež ti je kako izgleda raspored komora i sam filter.
Ako je filter van akvarijuma kao posebna celina, onda moraš da imaš prelivne cevi da bi doveo vodu u filter.
Ako isti taj filter lepiš unutar akvarijuma, onda ostaviš zazor kroz koji ulazi voda i time ti ne trebaju prelivne cevi.
Pogled od gore:
Znače to onaj ko ti lepi akvarijum kako treba ako se rešiš za trokomorne filtere. Pošto si iz NS, lepo cimaj nekog i idi vidi uživo, ima gomila kolega i ovakve i onakve filtere i možda te razbune  |
|
|
   |
 |
kaplarm
Akvarista

|
Zazor ti je prostor ( 1-3mm) izmedju bocne ( ili zadnje ) strane akvarijuma i filtera, kroz taj zazor ili prostor ulazi voda u filter, tacnije u prvu komoru filtera itd itd..... Nesa69 ti je odlicno nacrtao, da bi ti bilo lakse crtez iz pticije perspektive . |
|
|
   |
 |
Bojan
Vlasnik

Registrovan: 25 Feb 2009
|
Ako si slobodan i voljan dodji do mene pa cu ti pokazati uzivo kako to izgleda. |
|
|
     |
 |
Milan.B
Akvarista
|
Bio sam danas kod majstora koji treba da mi napravi akvarijum pa mi je predložio ideju koju sam sada prebacio u 3D model i uradio sam mere i proračune, eksportovao sam u 2D slike pa me zanima Vaše mišljenje
Dakle, radi se o unutrašnjem filteru sa zazorom(tačnije dva zazora) koji je na zadnjoj strani akvarijuma ali nije celom dužinom i ima dva taložnika, dve komore za filter masu i pumpu u sredini, slede slike:
Zanima me Vaše mišljenje i takođe me zanima koliki otvor da stavim:
- iznad pregrade koja je između taložnika i komore za filter masu
- ispod pregrade koja je između komore za filter masu i komore za filter
Hvala Bojane na pozivu, video sam danas kod majstora kako sve to izgleda  |
|
|
   |
 |
Milan013
Akvarista

Registrovan: 18 Jul 2014
|
Vidi, ja sam covek koji je lud za simetrijom u dizajnu, ali ovde ti nije potrebna
Ovo moze da bude jedan dobar 15-30-15 trokomorni filter sa sve tim trouglovima kao komorama. Zazor sa jedne strane.
I mozda da na tome odradis neku 3D pozadinu...
Mada, sto da ne, svakako ti je sa dva zazora bolje "uvlacenje" prljavstine u taloznik (tj. u dva taloznika).
Za ove dimenzije sto pitas, taloznik neka bude jedno 3-4 cm ispod nivoa vode. Prostor ispod ploce koja razdvaja filter masu i komoru pumpe stavi na 2cm (neko nek me ispravi, mislim da je to ok, taman lepo dodju bio-kugle a da ne mogu da se provuku)  |
|
|
   |
 |
Igor1980
Akvarista

Registrovan: 20 Feb 2015
|
ako vec radis tako nesto skoro celom duzinom onda bolje uradi celom duzinom petokomorni . ili bez kosina celom duzinom sa zazorima na krajevima .... te coskove i onako ne mozes ni za sta da iskoristis ...ako stavis tu biljke strujanje ce uvlaciti listove .... |
|
|
   |
 |
Igor1980
Akvarista

Registrovan: 20 Feb 2015
|
evo i skica na brzinu ako nisam bio dovoljno jasan
ps . izvinjavam se sto sam postovao dva posta za redom |
|
|